Hannu Mykkänen
Professori, Emeritus
PhD
Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
hannu.mykkanen@uef.fi | 505696965
Julkaisut
182 kappaletta-
Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis of Exhaled Breath Compounds after Whole Grain Diets
Raninen, Kaisa; Nenonen, Ringa; Järvelä-Reijonen, Elina; Poutanen, Kaisa; Mykkänen, Hannu; Raatikainen, Olavi. 2021. Molecules. 26: 2667 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Decreased plasma serotonin and other metabolite changes in healthy adults after consumption of wholegrain rye: an untargeted metabolomics study
Keski-Rahkonen, Pekka; Kolehmainen, Marjukka; Lappi, Jenni; Micard, Valerie; Jokkala, Jenna; Rosa-Sibakov, Natalia; Pihlajamäki, Jussi; Kirjavainen, Pirkka V; Mykkänen, Hannu; Poutanen, Kaisa; Gunter, Marc J; Scalbert, Augustin; Hanhineva, Kati. 2019. American journal of clinical nutrition. 109: 1630-1639 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Diets rich in whole grains increase betainized compounds associated with glucose metabolism
Kärkkäinen, O; Lankinen, MA; Vitale, M; Jokkala, J; Leppänen, J; Koistinen, V; Lehtonen, M; Giacco, R; Rosa-Sibakov, N; Micard, V; Rivellese, AAA; Schwab, U; Mykkänen, H; Uusitupa, M; Kolehmainen, M; Riccardi, G; Poutanen, K; Auriola, S; Hanhineva, K. 2018. American journal of clinical nutrition. 108: 971-979 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Diet-derived changes by sourdough-fermented rye bread in exhaled breath aspiration ion mobility spectrometry profiles in individuals with mild gastrointestinal symptoms
Raninen K, Lappi J, Kolehmainen M, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K, Raatikainen O. 2017. International journal of food sciences and nutrition. 68: 987-996 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Distinct Characteristics of Rye and Wheat Breads Impact on Their in Vitro Gastric Disintegration and in Vivo Glucose and Insulin Responses
Nordlund Emilia, Katina Kati, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa. 2016. Foods. 5: 24 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Fiber content of diet affects exhaled breath volatiles in fasting and postprandial state in a pilot crossover study
Raninen Kaisa J, Lappi Jenni E, Mukkala Maria L, Tuomainen Tomi-Pekka, Mykkänen Hannu M, Poutanen Kaisa S, Raatikainen Olavi J. 2016. Nutrition research. 36: 612-619 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Alkylresorcinols in adipose tissue biopsies as biomarkers of whole-grain intake: an exploratory study of responsiveness to advised intake over 12 weeks
Wu H, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K, Uusitupa M, Schwab U, Wolk A, Landberg R. 2015. European journal of clinical nutrition. 69: 1244-1248 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Amino acid-derived betaines dominate as urinary markers for rye bran intake in mice fed high-fat diet - a non-targeted metabolomics study
Pekkinen Jenna, Rosa-Sibakov Natalia, Micard Valerie, Keski-Rahkonen Pekka, Lehtonen Marko, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu, Hanhineva Kati. 2015. Molecular nutrition and food research. 59: 1550-1562 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
CMPF Does Not Associate with Impaired Glucose Metabolism in Individuals with Features of Metabolic Syndrome
Lankinen Maria A., Hanhineva Kati, Kolehmainen Marjukka, Lehtonen Marko, Auriola Seppo, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa, Schwab Ursula, Uusitupa Matti. 2015. PLoS ONE. 10: e0124379 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Cross-linking of sodium caseinate-structured emulsion with transglutaminase alters postprandial metabolic and appetite responses in healthy young individuals
Juvonen Kristiina R, Macierzanka Adam, Lille Martina E, Laaksonen David E, Mykkänen Hannu M, Niskanen Leo K, Pihlajamäki Jussi, Mäkelä Kari A, Mills Clare EN, Mackie Alan R, Malcolm Paul, Herzig Karl-Heinz, Poutanen Kaisa S, Karhunen Leila J. 2015. British journal of nutrition. 114: 418-429 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Metabolic changes in serum metabolome in response to a meal
Shrestha Aahana, Müllner Elisabeth, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu, Moazzami Ali A. 2015. European journal of nutrition. 2017; 56: 671-681 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Benzoxazinoids in rye and rye-derived products
Hanhineva K, Pihlava J, Mykkänen H, Poutanen K. Teoksessa: Poutanen Kaisa, Åman Per, 2014. Rye and health. s. 121-129. AACC International A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Disintegration of wheat aleurone structure has an impact on the bioavailability of phenolic compounds and other phytochemicals as evidenced by altered urinary metabolite profile of diet-induced obese mice
Pekkinen Jenna, Rosa Natalia N, Savolainen Otto-Ilari, Keski-Rahkonen Pekka, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa, Micard Valérie, Hanhineva Kati. 2014. Nutrition and metabolism. 11: 1-15 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Effects of whole grain, fish and bilberries on serum metabolic profile and lipid transfer protein activities: a randomized trial (Sysdimet)
Lankinen Maria, Kolehmainen Marjukka, Jääskeläinen Tiina, Paananen Jussi, Joukamo Laura, Kangas Antti J, Soininen Pasi, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu, Gylling Helena, Ore¨ic Matej, Jauhiainen Matti, Ala-Korpela Mika, Uusitupa Matti, Schwab Ursula. 2014. PLoS ONE. 9: e90352 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Exhaled breath aspiration ion mobility spectrometry profiles reflect metabolic changes induced by diet
Raninen Kaisa, Kolehmainen Mikko, Tuomainen Tomi-Pekka, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa, Raatikainen Olavi. 2014. Journal of Physiobiochemical Metabolism. 2015; 3: - A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Impact of Wheat Aleurone Structure on Metabolic Disorders Caused by a High-Fat Diet in Mice
Rosa Natalia Nicole, Pekkinen Jenna, Zavala Karla, Fouret Gilles, Korkmaz Ayhan, Feillet-Coudray Christine, Atalay Mustafa, Hanhineva Kati, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa, Micard Valérie. 2014. Journal of agricultural and food chemistry. 62: 10101-9 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Metabolomics Reveals Differences in Postprandial Responses to Breads and Fasting Metabolic Characteristics Associated with Postprandial Insulin Demand in Postmenopausal Women
Moazzami Ali A, Shrestha Aahana, Morrison David A, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu. 2014. Journal of nutrition. Epub ahead of print: - A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Nontargeted metabolite profiling discriminates diet-specific biomarkers for consumption of whole grains, fatty fish, and bilberries in a randomized controlled trial
Hanhineva Kati, Lankinen Maria A, Pedret Anna, Schwab Ursula, Kolehmainen Marjukka, Paananen Jussi, de Mello Vanessa, Sola Rosa, Lehtonen Marko, Poutanen Kaisa, Uusitupa Matti, Mykkänen Hannu. 2014. Journal of nutrition. 2015; 145: 7-17 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Postprandial glucose metabolism and SCFA after consuming wholegrain rye bread and wheat bread enriched with bioprocessed rye bran in individuals with mild gastrointestinal symptoms
Lappi Jenni, Mykkänen Hannu, Bach Knudsen Knud Erik, Kirjavainen Pirkka, Katina Kati, Pihlajamäki Jussi, Poutanen Kaisa, Kolehmainen Marjukka. 2014. Nutrition journal. 13: - A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Reduction of subacute endotoxemia could mediate beneficial effects of vaccinium myrtillus in metabolic syndrome - a PBMC Gene Expression Study
Mykkänen OT, Kirjavainen PV, Pulkkinen L, Mykkänen H, Törrönen R, Kolehmainen M, Laaksonen DE, Adrianens M, Puupponen-Pimiä R, Poutanen K. 2014. Acta horticulturae Puuttuu -
Rye products and prevention of type 2 diabetes
Landberg Rikard, Kolehmainen Marjukka, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu, Hallmans Göran. Teoksessa: Poutanen Kaisa, Åman Per, 2014. Rye and health. s. 205-225. AACC International A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
The postprandial plasma rye fingerprint includes benzoxazinoid-derived phenylacetamide sulfates
Hanhineva Kati, Keski-Rahkonen Pekka, Lappi Jenni, Katina Kati, Pekkinen Jenna, Savolainen Otto, Timonen Oskari, Paananen Jussi, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa. 2014. Journal of nutrition. 144: 1016-22 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Wild Blueberries (Vaccinium myrtillus) Alleviate Inflammation and Hypertension Associated with Developing Obesity in Mice Fed with a High-Fat Diet
Mykkänen Otto T, Huotari Anne, Herzig Karl-Heinz, Dunlop Thomas W, Mykkänen Hannu, Kirjavainen Pirkka V. 2014. PLoS ONE. 9: e114790 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women
Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Poutanen K, Mykkänen H, Niskanen L. 2013. Journal of nutrition. 143: 430-436 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Betaine supplementation causes increase in carnitine metabolites in the muscle and liver of mice fed a high-fat diet as studied by nontargeted LC-MS metabolomics approach
Pekkinen Jenna, Olli Kaisa, Huotari Anne, Tiihonen Kirsti, Keski-Rahkonen Pekka, Lehtonen Marko, Auriola Seppo, Kolehmainen Marjukka, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa, Hanhineva Kati. 2013. Molecular nutrition and food research. 57: 1959-1968 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Combining verbal analysis protocol and wireless audiovisual observation to examine consumers' supermarket shopping behaviour
Saarela Anna-Maria, Kantanen Teuvo T, Lapveteläinen Anja T, Mykkänen Hannu M, Karppinen Hannu A, Rissanen Riitta L. 2013. International journal of consumer studies. 38: 1-8 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Comparative nontargeted profiling of metabolic changes in tissues and biofluids in high-fat diet-fed Ossabaw pig
Hanhineva K, Barri T, Kolehmainen M, Pekkinen J, Pihlajamäki J, Vesterbacka A, Solano-Aguilar G, Mykkänen H, Dragsted LO, Urban JF, Poutanen K. 2013. Journal of proteome research. 12: 3980-3992 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Comparison of postprandial phenolic acid excretions and glucose responses after ingestion of breads with bioprocessed or native rye bran
Lappi J, Aura A-M, Katina K, Nordlund E, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K. 2013. Food and function. 4: 972-981 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Do large intestinal events explain the protective effects of whole grain foods against type 2 diabetes?
Lappi J, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K. 2013. Critical reviews in food science and nutrition. 53: 631-640 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Effects of rye and whole wheat versus refined cereal foods on metabolic risk factors: A randomised controlled two-centre intervention study
Giacco R, Lappi J, Costabile G, Kolehmainen M, Schwab U, Landberg R, Uusitupa M, Poutanen K, Pacini G, Rivellese AA, Riccardi G, Mykkänen H. 2013. Clinical nutrition. online: x-x A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Impact of diet composition on blood glucose regulation
Russell WR, Baka A, Björck I, Delzenne N, Gao D, Griffiths HR, Hadjilucas E, Juvonen K, Lahtinen S, Lansink M, van Loon L, Mykkänen H, Östman E, Riccardi G, Vinoy S, Weickert O. 2013. Critical reviews in food science and nutrition. online: - A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Intake of whole-grain and fiber-rich rye bread versus refined wheat bread does not differentiate intestinal microbiota composition in Finnish adults with metabolic syndrome
Lappi J, Salojärvi J, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K, de Vos WM, Salonen A. 2013. Journal of nutrition. 143: 648-55 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Rasvainen kala muokkaa HDL-hiukkaskokoa ja lipidipitoisuuksia
Joukamo L, Lankinen M, Schwab U, Soininen P, Kangas AJ, Kolehmainen M, Paananen J, Poutanen K, Mykkänen H, Seppänen-Laakso T, Gylling H, Oresic M, Ala-Korpela M, Uusitupa M. 2013. Duodecim. 129: 2661-70 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Real-life setting in data collection. The role of nutrition knowledge whilst selecting food products for weight management purposes in a supermarket environment
Saarela A-M, Lapveteläinen AT, Mykkänen HM, Kantanen TT, Rissanen RL. 2013. Appetite. 71: 196-208 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
UPLC-QTOF/MS metabolic profiling unveils urinary changes in humans after a whole grain rye versus refined wheat bread intervention
Bondia-Pons I, Barri T, Hanhineva K, Juntunen K, Dragstedt LO, Mykkänen H, Poutanen K. 2013. Molecular nutrition and food research. 57: 412-422 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Wholegrain foods and health
Lappi J, Mykkänen H, Kolehmainen M, Poutanen K. Teoksessa: Delcour JA, Poutanen K (toim.), 2013. Fibre-rich and wholegrain foods: Improving quality. s. 76-95. Woodhead Publishing Limited B2 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Bilberries reduce low-grade inflammation in individuals with features of metabolic syndrome
Kolehmainen M, Mykkänen O, Kirjavainen PV, Leppänen T, Moilanen E, Adriaens M, Laaksonen DE, Hallikainen M, Puupponen-Pimiä R, Pulkkinen L, Mykkänen H, Gylling H, Poutanen K, Törrönen R. 2012. Molecular nutrition and food research. 56: 1501-1510 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Cereal grains for nutrition and health benefits: Overview of results from in vitro, animal and human studies in the HEALTHGRAIN project
Björck I, Östman E, Kristensen M, Anson NM, Price RK, Haenen GRMM, Havenaar R, Knudsen KEB, Frid A, Mykkänen H, Welch RW, Riccardi G. 2012. Trends in food science and technology. 25: 87-100 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Characterisation of aflatoxin and deoxynivalenol exposure among pregnant Egyptian women
Piekkola S, Turner PC, Abdel-Hamid M, Ezzat S, El-Daly M, El-Kafrawy S, Savchenko E, Poussa T, Woo JCS, Mykkänen H, El-Nezami H. 2012. Food additives and contaminants part a: chemistry analysis control exposureand risk assessment. 29: 962-971 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Crosslinking with transglutaminase does not change matabolic effects of sodium caseinate in model beverage in healthy young individuals
Juvonen KR, Lille ME, Laaksonen DE, Mykkänen HM, Niskanen LK, Herzig K-H, Poutanen KS, Karhunen LJ. 2012. Nutrition journal. 11: - A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
In Vitro Microbiotic Fermentation Causes an Extensive Metabolite Turnover of Rye Bran Phytochemicals
Hanhineva K, Aura A-M, Rogachev I, Matero S, Skov T, Aharoni A, Poutanen K, Mykkänen H. 2012. PLoS ONE. 7: e39322 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Metabolomics reveals the metabolic shifts following an intervention with rye bread in postmenopausal women - a randomized control trial
Moazzami AA, Bondia-Pons I, Hanhineva K, Juntunen K, Antl N, Poutanen K, Mykkänen H. 2012. Nutrition journal. 11: 88- A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women
Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Mykkänen H, Niskanen L. 2012. American journal of clinical nutrition. 96: 527-533 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ravinto ja suolistomikrobisto
Kirjavainen P, von Wright A, Mykkänen H. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 2012. Ravitsemustiede. s. 183-195. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Terveysvaikutteiset, muuntogeeniset ja uuselintarvikkeet
Mykkänen H, Kärenlampi S. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 2012. Ravitsemustiede. s. 583-588. D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Vierasaineet ja lisäaineet
Törrönen R, Mykkänen H. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 2012. Ravitsemustiede. s. 221-232. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
A diet high in fatty fish, bilberries and wholegrain products improves markers of endothelial function and inflammation in individuals with impaired glucose metabolism in a randomised controlled trial: The Sysdimet study
de Mello Vanessa D, Schwab Ursula, Kolehmainen Marjukka, Koenig W, Siloaho Maritta, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu, Uusitupa Matti. 2011. Diabetologia. 54: 2755-2767 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Applied studies with probiotics: Fundamentals for meeting the health claims
Mykkänen H, Wilson Gratz S & El-Nezami H. Teoksessa: Kneifel W & Salminen S, 2011. Probiotics and health claims. s. 171-177. Wiley-Blackwell A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Dietary fiber type reflects physiological functionality: comparison of grain fiber, inulin, and polydextrose.
Raninen K, Lappi J, Mykkänen H & Poutanen K. 2011. Nutrition reviews. 69: 9-21 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Identification of novel lignans in the whole grain rye bran by non-targeted LC-MS metabolic profiling
Hanhiveva Kati, Rogachev Ilana, Aura Anna-Marja, Aharoni Asaph, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu. 2011. Metabolomics. 2011: Online, 1-11 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Metabolic effects of wholegrain foods in Relation to composition, structure and type of food
Mykkänen H, Kolehmainen M, Bondia Pons I & Poutanen K. 2011. Nutritional and metabolic bases of cardiovascular disease. 1 st. Wiley-Blackwell C1 Kustannettu tieteellinen erillisteos -
Metabolomic analysis of plasma metabolites that may mediate effects of rye bread on satiety and weight maintenance in postmenopausal women.
Lankinen M, Schwab U, Seppänen-Laakso T, Mattila I, Juntunen K, Mykkänen H, Poutanen K, Gylling H, Oresic M. 2011. Journal of nutrition. 141: 31-36 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Postprandial differences in the plasma metabolome of healthy Finnish subjects after intake of a sourdough fermented endosperm rye bread versus white wheat bread
Bondia-Pons Isabel, Nordlund Emilia, Mattila Ismo, Katina Kati, Aura Anna-Maija, Kolehmainen Marjukka, Ore¿ič Matej, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa. 2011. Nutrition journal. 10: 116 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Qualitative characterization of benzoxazinoid derivatives in whole grain rye and wheat by LC-MS metabolite profiling
Hanhineva K, Rogachev I, Aura AM, Aharoni A, Poutanen K, Mykkänen H. 2011. Journal of agricultural and food chemistry. 59: 921-927 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
The quality of school lunch consumed reflects overall eating patterns in 11-16-year-old schoolchildren in Finland
Tilles-Tirkkonen Tanja, Pentikäinen Saara, Lappi Jenni, Karhunen Leila, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu. 2011. Public health nutrition. 14: 2092-2098 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Whole grain products, fish and bilberries alter glucose and lipid metabolism in a randomized, controlled trial: the sysdimet study
Lankinen Maria, Schwab Ursula, Kolehmainen Marjukka, Paananen Jussi, Poutanen Kaisa, Mykkänen Hannu, Seppänen-Laakso Tuulikki, Gylling Helena, Uusitupa Matti, Ore¿ič Matej. 2011. PLoS ONE. 6: e22646 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Whole grains and digestive health
Bondia-Pons Isabel, Lappi Jenni, Selinheimo Emilia, Kolehmainen Marjukka, Mykkänen Hannu, Poutanen Kaisa. Teoksessa: Teresa M. Paeschke (Editor), William R. Aimutis (Editor), 2011. Nondigestible carbohydrates and digestive health. s. 245-272. Wiley-Blackwell A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism.
Hanhineva K, Törrönen R, Bondia-Pons I, Pekkinen J, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K.. 2010. International journal of molecular medicine. 11: 1365-1402 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Probiotics and gut health: A special focus on liver disease
Wilson Gratz S, Mykkänen H & El-Nezami H. 2010. Probiotica. 28: 2-4 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Probiotics and gut health: a special focus on liver diseases
Wilson Gratz S, Mykkanen H, El-Nezami HS.. 2010. World journal of gastroenterology. 16: 403-410 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ruisleivän vaikutukset glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan
Mykkänen H & Poutanen K. 2010. Lääkärilehti. 65: 3601-3603 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Sourdough fermentation of wholemeal wheat bread increases solubility of arabinoxylan and protein and decreases postprandial glucose and insulin responses
Lappi Jenni, Selinheimo Emilia, Schwab Ursula, Katina Kati, Lehtinen Pekka, Mykkänen Hannu, Kolehmainen Marjukka, Poutanen Kaisa. 2010. Journal of cereal science. 51: 152-158 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Terveysvaikutteiset elintarvikkeet. ss 257-263
von Wright A & Mykkänen H. 2010. Savonia-ammattikorkeakoulun julkaisusarja D. 3. uudistettu painos. Savonia-ammattikorkeakoulu D5 Oppikirja, ammatillinen käsi- tai opaskirja taikka sanakirja -
Probiotics modulate the Bifidobacterium microbiota of elderly nursing home residents
Lahtinen SJ, Tammela L, Korpela J, Parhiala R, Ahokoski H, Mykkänen H, Salminen SJ. 2009. AGE (DORDRECHT, NETHERLANDS). 31: 59-66 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Antioxidant phytochemicals against type 2 diabetes
Dembinska-Kiec A, Mykkänen O, Kiec-Wilk B, Mykkänen H, Mykkänen M. 2008. BRITISH JOURNAL OF NUTRITION. SUPPLEMENT. 99: ES109-ES117 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Inflammation markers are modulated by responses to diets differing in postprandial insulin responses in individulas with the metabolic syndrome1-3
Kallio P, Kolehmainen M, Laaksonen DE, Pulkkinen L, Atalay M, Mykkänen H, Uusitupa M, Poutanen K, Niskanen L, Kallio P, Kolehmainen M, Pulkkinen L, Mykkänen H, Uusitupa M, Poutanen K. 2008. American journal of clinical nutrition. 87: 1497-503 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Lactobacillus rhamnosus strain GG resores alkaline phosphatase activity in differentiating Caco-2 cells dosed with the potent mycotoxin deoxynivalenol
Turner PC, Wu QK, Piekkola S, Gratz S, Mykkänen H, El-Nezami H, Piekkola S, Mykkänen H, El-Nezami H. 2008. Food and chemical toxicology. 46: 2118-2123 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Long-term repeatability of measures of early insulin secretion derived from an intravenous glucose tolerance test and conversion from impaired glucose tolerance to diabetes
Laaksonen DE, Niskanen L, Mykkänen H, Juntunen KS, Schwab U, Kolehmainen M, Rauramaa R, Tuomilehto J, Uusitupa M, Kolehmainen M, Uusitupa M. 2008. Annals of medicine. 40: 303-311 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Risk-benefit considerations of mitication measures on acrylamide content of foods - a case study on potatoes, cereals and coffee
Seal CJ, De Mul A, Eisenbrand G, Haverkort AJ, Franke K, Lalljie SPD, Mykkänen H, Reimerdes E, Scholz G, Somoza V, Tuijtelaars S, van Boekel M, van Klaveren J, Wilcockson SJ, Wilms L. 2008. BRITISH JOURNAL OF NUTRITION. SUPPLEMENT. 99: S1-S46 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
The influence of Lactobacillus rhamnosus LC705 together with Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii JS on potentially carcinogenic bacterial activity in human colon
Hatakka K, Holma R, El-Nezami H, Suomalainen T, Kuisma M, Saxelin M, Poussa T, Mykkänen H, Korpela R. 2008. International journal of food microbiology. 128: 406-410 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Urinary biomarkers of aflatoxin exposure in young children from Egypt and Guinea
Polychronaki N, Wild CP, Mykkänen H, Amra H, Abdel-Wahhab M, Sylla A, Diallo M, El-Nezami H, Turner PC, Polychronaki N, El-Nezami H. 2008. Food and chemical toxicology. 46: 519-526 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
A longitudinal assessment of aflatoxin M1 excretion in breast milk of selected Egyptian mothers
Polychronaki N, West RM, Turner PC, Amra H, Abdel-Wahhab M, Mykkänen H, El-Nezami H, Polychronaki N, El-Nezami H. 2007. Food and chemical toxicology. 45: 1210-1215 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Berry phenolic extracts modulate the expression of p21WAF1 and bax but not Bcl-2 in HT-29 colon cancer cells
Wu QK, Koponen JM, Mykkänen HM, Törrönen AR, Wu QK, Koponen JM, Mykkänen H, Törrönen AR. 2007. Journal of agricultural and food chemistry. 55: 1156-1163 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Cholesterol synthesis prevails over absorption in metabolic syndrome
Gylling H, Hallikainen M, Kolehmainen M, Toppinen L, Pihlajamäki J, Mykkänen H, Ågren JJ, Rauramaa R, Laakso M, Miettinen TA. 2007. Translational research. 149: 310-316 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Dietary carbohydrate modification induces alterations in gene expression in abdominal subcutaneous adipose tissue in persons weith the metabolic syndrome: the FUNGENUT study1-4
Kallio P, Kolehmainen M, Laaksonen DE, Kekäläinen J, Salopuro T, Sivenius K, Pulkkinen L, Mykkänen HM, Niskanen L, Uusitupa M, Poutanen KS, Kallio P, Kolehmainen M, Poutanen KS. 2007. American journal of clinical nutrition. 85: 1417-1427 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Geriatrisen hoidon kehityskeskus (Gerho) tähtää hyvään vanhuuteen
Tammela L, Vidgren H, Mykkänen H, Järvinen R, Lapveteläinen A, Poutanen K, Tammela L, Lapveteläinen A, Poutanen K. 2007. BOLUS : RAVITSEMUSTERAPEUTTIEN YHDISTYKSEN LEHTI. : 24-25 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
High-fiber rye bread improves bowel function in postmenopausal women but does not cause other putatively positive changes in the metabolic activity of intestinal microbiota
Gråsten SM, Juntunen KS, Mättö J, Mykkänen OT, El-Nezami H, Adlercreutz H, Poutanen KS, Mykkänen HM, Mykkänen OT, El-Nezami H, Poutanen KS. 2007. Nutrition research. 27: 454-461 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Hiilihydraattien laatu säätelee geenien ilmentymistä rasvakudoksessa
Kallio P, Kolehmainen M, Laaksonen DE, Kekäläinen J, Salopuro T, Sivenius K, Pulkkinen L, Mykkänen HM, Niskanen L, Uusitupa M, Poutanen KS, Kallio P, Kolehmainen M, Salopuro T, Pulkkinen L, Mykkänen HM, Uusitupa M, Poutanen KS. 2007. Duodecim. 123: 1143-1144 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Hyvä ravitsemus vaatii yhteisvastuullista toimintaa
Mykkänen H, Lapveteläinen A, Lapveteläinen A. 2007. Kehittyvä Elintarvike. : 59 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Lactobacillus rhamnosus strain GG reduces aflatoxin B1 transport, metabolism, and toxicity in Caco-2 cells
Gratz S, Wu QK, El-Nezami H, Juvonen RO, Mykkänen H, Turner PC, Gratz S, WU QK, El-Nezami H. 2007. Applied and environmental microbiology. 73: 3958-3964 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Plasma ghrelin levels after two high-carbohydrate meals producing different insulin responses in patients with metabolic syndrome
Heinonen MV, Karhunen LJ, Chabot ED, Toppinen LK, Juntunen KS, Laaksonen DE, Siloaho M, Liukkonen K-H, Herzig K-H, Niskanen LK, Mykkänen HM. 2007. Regulatory peptides. 138: 118-125 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Structure of whole grain breads: Sensory perception and health effects
Autio K, Liukkonen K-H, Mykkänen H, Katina I, Roininen K, Poutanen K, Poutanen K. Teoksessa: Marquart L, Jacobs DR Jr., McIntosh GH, Poutanen K, Reiks M, 2007. Whole Grains and Health. s. 115-122. Blackwell D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Cadmium and lead elimination in young male chinese students. A probiotic intervention study
Ibrahim F, Salminen S, Mykkänen H, El-Nezami H, Salminen E, Ma J, Ling WH, Benno Y, Tahvonen R. 2006. NUTRAFOODS. 5: 5-9 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Determinants of aflatoxin M1 in breast milk in a selected group of Egyptian mothers
Polychronaki N, Turner PC, Mykkänen H, Gong Y, Amra H, Abdel-Wahhab M, El-Nezami H, Polychronaki N, El-Nezami H. 2006. Food additives and contaminants. 23: 700-708 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Interaction between cholesterol and glucose metabolism during dietary carbohydrate midification in subjects with the metabolic syndrome 1-3
Hallikainen M, Toppinen L, Mykkänen H, Ågren JJ, Laaksonen DE, Miettinen TA, Niskanen L, Poutanen KS, Gylling H, Poutanen KS. 2006. American journal of clinical nutrition. 84: 1385-1392 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Lactobacillus rhamnosus strain GG modulates intestinal absorption, fecal excretion, and toxicity of aflatoxin B1 in rats
Gratz S, Täubel M, Juvonen RO, Viluksela M, Turner PC, Mykkänen H, El-Nezami H, Gratz S, Täubel M, El-Nezami H. 2006. Applied and environmental microbiology. 72: 7398-7400 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Methodologic considerations in the measurement of glycemic index:glycemic responce to rye bread, oatmeal porrige, and mashed potato1-3
Hätönen KA, Similä ME, Virtamo JR, Eriksson JG, Hannila M-L, Sinkko HK, Sundvall JE, Mykkänen HM, Valsta LM. 2006. American journal of clinical nutrition. 84: 1055-1061 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Probiotic supplementation reduces a biomarker for increased risk of liver cancer in young men from Southern China
El-Nezami HS, Polychronaki NN, Ma J, Zhu H, Ling W, Salminen EK, Juvonen RO, Salminen SJ, Poussa T, Mykkänen HM, El-Nezami HS, Polychronaki NN, Mykkänen HM. 2006. American journal of clinical nutrition. 83: 1199-1203 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
The role of carbohydrates in the prevention and management of type 2 diabetes
Poutanen K, Laaksonen D, Autio K, Mykkänen H, Niskanen L. Teoksessa: Biliaderis CG, Izydorczyl MS, 2006. Functional Food Carbohydrates. s. 387-411. CRC press A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Aflatoxin B1 binding by a mixture of lactobacillus and propionibacterium: in vitro versus ex vivo
Gratz S, Mykkänen H, El-Nezami H, Gratz S, El-Nezami H. 2005. Journal of food protection. 68: 2470-2474 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Black currant seed oil and fish oil supplements differ in their effects on fatty acid profiles of plasma lipids, and concentrations of serum total and lipoprotein lipids, plasma glucose and insulin
Tahvonen RL, Schwab US, Linderborg KM, Mykkänen HM, Kallio HP. 2005. Journal of nutritional biochemistry. 16: 353-359 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Dietary carbohydrate modification enchances insulin secretion in persons with the metabolic syndrome1-3
Laaksonen DE, Toppinen LK, Juntunen KS, Autio K, Liukkonen K-H, Poutanen KS, Niskanen L, Mykkänen HM. 2005. American journal of clinical nutrition. 82: 1218-1227 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Fecal and urinary excretion of aflatoxin B1 metabolites (AFQ1, AFM1 and AFB-N7-guanine) in young Chinese males
Mykkänen H, Zhu H, Salminen E, Juvonen RO, Ling W, Ma J, Polychronaki N, Kemiläinen H, Mykkänen O, Salminen S, El-Nezami H, Mykkänen H, Polychronaki, Kemiläinen H, Mykkänen O, El-Nezami H. 2005. International journal of cancer. 115: 879-884 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Funktionaaliset, muuntogeeniset ja uuselintarvikkeet
Mykkänen H, Kärenlampi S. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 2005. Ravitsemustiede. 2. uud. p.. s. 70-77. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Ikääntyvän, ikääntyneen ja vanhuksen ravitsemuksessa haasteita
Tammela L, Järvinen R, Vidgren H, Mykkänen H, Poutanen K, Tammela L, Poutanen K. 2005. Kehittyvä Elintarvike. : 40-41 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Nutritional status in adolescents and young adults with screen-detected celiac disease
Haapalahti M, Kulmala P, Karttunen TJ, Paajanen L, Laurila K, Mäki M, Mykkänen H, Kokkonen J. 2005. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 40: 566-570 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Probiotics: Synenergy with drugs and carcinogens in diet
Salminen S, El-Nezami H, Salminen E, Mykkänen H. Teoksessa: Thompson LU, Ward WE, 2005. Food-Drug Synergy and Safety. s. 219-232. Taylor & Francis A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Ravinto ja suolistomikrobisto
von Wright A, Mykkänen H. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 2005. Ravitsemustiede. 2. uud. p.. s. 237-244. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Terveysvaikutteiset elintarvikkeet
Von Wright A, Mykkänen H. Teoksessa: Saarela A-M, Hyvönen P, Määttälä S, von Wright A, 2005. Elintarvikeprosessit: ruoka, matkailu ja ravitsemus. 2. uud. p.. s. 231-237. Savonia-ammattikorkeakoulu, Kehittämis- ja palvelukeskus D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Vierasaineet ja lisäaineet
Törrönen R, Mykkänen H, Törrönen R. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 2005. Ravitsemustiede. 2. uud. p.. s. 245-262. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Whole-grain rye bread consumption by women correlates with plasma alkylresorcinols and increases their concentration compared with low-fiber wheat bread
Linko A-M, Juntunen KS, Mykkänen HM, Adlecreutz H. 2005. Journal of nutrition. 135: 580-583 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Chemical moieties and interactions involved in the binding of zearalenone to the surface of lactobacillus rhamnosus strains GG
El-Nezami H, Polychronaki N, Lee YK, Haskard C, Juvonen R, Salminen S, Mykkänen H, El-Nezami H. 2004. Journal of agricultural and food chemistry. 52: 4577-4581 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Food habits in 10-11-year-old children with functional gastrointestinal disorders
Haapalahti M, Mykkänen H, Tikkanen S, Kokkonen J. 2004. European journal of clinical nutrition. 58: 1016-1021 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Intestinal mucus alters the ability of probiotic bacteria to bind aflatoxin B1 in vitro
Gratz S, Mykkänen H, Ouwehand AC, Juvonen R, Salminen S, El-Nezami H, Gratz S, El-Nezami H. 2004. Applied and environmental microbiology. 70: 6306-6308 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Lactic acid bacteria as a tool for enhancing food safety by removal of dietary toxins
El-Nezami HS, Salminen S, Salminen E, Mykkänen H. Teoksessa: Salminen S; von Wright A; Ouwehand A, 2004. Lactic acid bacteria:Microbiology and functional aspects. s. 397-406. Marcel Deccer,Inc. A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Morphometric analysis of the small intestine in wild type mice C57BL/6J - a developmental study
Gulbinowicz M, Berdel B, Wójcik S, Dziewiatkowski J, Oikarinen S, Mutanen M, Kosma V-M, Mykkänen H, Morys¿ J. 2004. Folia morphologica. 63: 423-430 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Chylomicron and VLDL TAG structures and postprandial lipid response induced by lard and modified lard
Yli-Jokipii KM, Schwab US, Tahvonen RL, Kurvinen J-P, Mykkänen HM, Kallio HPT. 2003. Lipids. 38: 693-703 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Effects of wheat pentosan and inulin on the metabolic activity of fecal microbiota and on bowel function in healthy humans
Gråsten S, Liukkonen K-H, Chrevatidis A, El-Nezami H, Poutanen K, Mykkänen H. 2003. Nutrition research. 23: 1503-1514 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
High-fiber rye bread and insulin secretion and sensitivity in healthy postmenopausal women 1-3
Juntunen KS, Laaksonen DE, Poutanen KS, Niskanen LK, Mykkänen HM. 2003. American journal of clinical nutrition. 77: 385-391 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Kinetics of adsorption and desorption of alfatoxin B1 by viable and nonviable bacteria
Lee YK, El-Nezami H, Haskard CA, Gratz S, Puong KY, Salminen S, Mykkänen H. 2003. Journal of food protection. 66: 426-430 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Meal patterns and food use in 10- to 11-year-old Finnish children
Haapalahti M, Mykkänen H, Tikkanen S, Kokkonen J. 2003. Public health nutrition. 6: 365-370 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Structural differences between rye and wheat breads but not total fiber content may explain the lower postprandial insulin response to rye bread
Juntunen KS, Laaksonen DE, Autio K, Niskanen LK, Holst JJ, Savolainen KE, Liukkonen K-H, Poutanen KS, Mykkänen HM. 2003. American journal of clinical nutrition. 78: 957-964 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Binding rather than metabolism may explain the interaction of two food-grade lactobacillus strains with zearalenone and its derivative alfa-zearalenol
El-Nezami H, Polychronaki N, Salminen S, Mykkänen H. 2002. Applied and environmental microbiology. 68: 3545-3549 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Changes in eating and weight control habits after myocardial infarction
Koikkalainen M, Mykkänen H, Julkunen J, Saarinen T, Lappalainen R. 2002. Patient education and counseling. 46: 125-130 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Fibers with different solubility characteristics alter similarly the metabolic activity of intestinal microbiota in rats fed cereal brans and inulin
Gråsten SM, Pajari A-M, Liukkonen K-H, Karppinen S, Mykkänen HM. 2002. Nutrition research. 22: 1435-1444 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Postprandial glucose, insulin, and incretin responses to grain products in healthy subjects 1-3
Juntunen KS, Niskanen LK, Liukkonen KH, Poutanen KS, Holst JJ, Mykkänen HM. 2002. American journal of clinical nutrition. 75: 254-262 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Probiotic bacteria-mycotoxins interactopns: an approach to enhance food safety
El-Nezami H, Salminen S, Mykkänen H. 2002. Polish journal of food and nutrition sciences. 11: 39-43 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Removal of common Fusarium toxins in vitro by strains of Lactobacillus and Propionibacterium
El-Nezami HS, Chrevatidis A, Auriola S, Salminen S, Mykkänen H. 2002. Food additives and contaminants. 19: 680-686 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Triacylglycerol molecular weight and to a lesser extent, fatty acid positional distribution, affect chylomicron triacylglycerol composition in women
Yli-Jokipii KM, Schwab US, Tahvonen RL, Kurvinen J-P, Mykkänen HM, Kallio HPT. 2002. Journal of nutrition. 132: 924-929 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Biomonitoring the intake of garlic via urinary excretion of allyl mercapturic acid
Verhagen H, Hageman GJ, Rauma A-L, Versluis-de Haan G, van Herwijnen MHM, de Groot J, Törrönen R, Mykkänen H. 2001. BRITISH JOURNAL OF NUTRITION. SUPPLEMENT. 86: S111-S114 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Effects of palm oil and transesterified palm oil on chylomicron and VLDL triacylglycerol structures and postprantial lipid response
Yli-Jokipii K, Kallio H, Schwab U, Mykkänen H, Kurvinen J-P, Savolainen MJ, Tahvonen R. 2001. Journal of lipid research. 42: 1618-1625 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ruisleipä, täysvilja, "hitaat hiilihydraatit" ja glukoosiaineenvaihdunta
Poutanen K, Liukkonen K-H, Autio K, Juntunen K, Mykkänen H, Niskanen L. 2001. DIABETES JA LÄÄKÄRI. : 12-18 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
The International Congress on Food Safety and Toxicology. August 24-25th, 2001. Kuopio, Finland. Abstracts
Tuomisto J, Mykkänen H. 2001. Kuopio University Publications D. Medical Sciences. . - C2 Toimitettu teos -
The consumption of rye bread and white bread as dimensions of health lifestyles in Finland
Prättälä R, Helasoja V, Mykkänen H. 2001. Public health nutrition. 4: 813-819 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ability of a mixture of lactobacillus and propionibacterium to influence the faecal aflatoxin content in healthy egyptian volunteers: A pilot clinical study
El-Nezami H, Mykkänen H, Kankaanpää P, Suomalainen T, Salminen S, Ahokas J. 2000. BIOSCIENCE MICROFLORA. 19: 41-45 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ability of lactobacillus and propionibacterium strains to remove aflatoxin B1 from the chicken duodenum
El-Nezami H, Mykkänen H, Kankaanpää P, Salminen S, Ahokas J. 2000. Journal of food protection. 63: 549-552 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Antioxidant status in vegetarians versus omnivores
Rauma A-L, Mykkänen H. 2000. Nutrition. 16: 111-119 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Consumption of wholemeal rye bread increases serum concentrations and unrinary excretion of enterolactone compared with consumption of white wheat bread in healthy Finnish men and women
Juntunen KS, Mazur WM, Liukkonen KH, Uehara M, Poutanen KS, Adlercreutz HCT, Mykkänen HM. 2000. British journal of nutrition. 84: 839-846 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ellagic acid content in berries: Influence of domestic processing and storage
Häkkinen SH, Kärenlampi SO, Mykkänen HM, Heinonen IM, Törrönen AR. 2000. European food research and technology. 212: 75-80 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Influence of domestic processing and storage on flavonol contents in berries
Häkkinen SH, Kärenlampi SO, Mykkänen HM, Törrönen AR. 2000. Journal of agricultural and food chemistry. 48: 2960-2965 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Rye bread decreases serum total and LDL cholesterol in men with moderately elevated serum cholesterol 1,2
Leinonen KS, Poutanen KS, Mykkänen HM. 2000. Journal of nutrition. 130: 164-170 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Rye bread improves bowel function and decreases the concentrations of some compounds that are putative colon cancer risk markers in middle-aged women and men
Gråsten SM, Juntunen KS, Poutanen KS, Gylling HK, Miettinen TA, Mykkänen HM. 2000. Journal of nutrition. 130: 2215-2221 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Similar responses in hemostatic factors after consumption of wholemeal rye bread and low-fiber wheat bread
Turpeinen AM, Juntunen K, Mutanen M, Mykkänen H. 2000. European journal of clinical nutrition. 54: 418-423 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Wheat or rye supplemented diets do not affect faecal mucus concentration or the adhesion of probiotic micro-organisms to faecal mucus
Ouwehand AC, Gråsten S, Niemi P, Mykkänen H, Salminen S. 2000. Letters in applied microbiology. 31: 30-33 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
15-Year Anniversary Symposium of the Department of Clinical Nutrition and the Spring Meetings of the Finnish Society for Nutrition Research and the Finnish Association for Study of Obesity
Mykkänen H (Ed.). 1999. Kuopio University Publications D. Medical Sciences. . - C2 Toimitettu teos -
Content of the flavonols quercetin, myricetin, and kaempferol in 25 edible berries
Häkkinen SH, Kärenlampi SO, Heinonen IM, Mykkänen HM, Törrönen AR. 1999. Journal of agricultural and food chemistry. 47: 2274-2279 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Development of intestinal bacterial enzymes in infants - relationship to mode of delivery and type of feeding
Grönlund M-M, Salminen S, Mykkänen H, Kero P, Lehtonen O-P. 1999. Apmis. 107: 655-660 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Difficulties in changing the diet in relation to dietary fat intake among patients with coronary heart disease
Koikkalainen M, Mykkänen H, Erkkilä A, Julkunen J, Saarinen T, Pyörälä K, Uusitupa M, Lappalainen R. 1999. European journal of clinical nutrition. 53: 120-125 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Funktionaaliset ja uuselintarvikkeet
Mykkänen H, Kärenlampi S. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 1999. Ravitsemustiede. s. 67-72. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Low activities of beta-glucuronidase, beta-glucosidase and urease in faeces are associated with active Crohn¿s disease
Malin M, Pitkänen T, Mykkänen H, Salminen S, Eerola E, Isolauri E. 1999. BIOSCIENCE MICROFLORA. 18: 93-99 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Prophylactic Lactobacillus GG reduces antibiotic-associated diarrhea in children with respiratory infections: a randomized study
Arvola T, Laiho K, Torkkeli S, Mykkänen H, Salminen S, Maunula L, Isolauri E. 1999. Pediatrics. 104: e64 [18.1.2000] A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ravinto ja suolistofloora
von Wright A, Mykkänen H. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 1999. Ravitsemustiede. s. 231-238. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Rye bread decreases postprandial insulin response but does not alter glucose response in healthy Finnish subjects
Leinonen K, Liukkonen K, Poutanen K, Uusitupa M, Mykkänen H. 1999. European journal of clinical nutrition. 53: 262-267 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries
Häkkinen S, Heinonen M, Kärenlampi S, Mykkänen H, Ruuskanen J, Törrönen R. 1999. Food research international. 32: 345-353 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Vierasaineet ja lisäaineet
Törrönen R, Mykkänen H. Teoksessa: Aro A, Mutanen M, Uusitupa M, 1999. Ravitsemustiede. s. 239-253. Duodecim D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa (ml. toimittajan kirjoittama johdantoartikkeli) -
Association of sociodemographic factors with barriers reported by patients receiving nutrition counseling as part of cardiac rehabilitation
Lappalainen R, Koikkalainen M, Julkunen J, Saarinen T, Mykkänen H. 1998. JOURNAL OF THE AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION. 98: 1026-1029 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
HPLC method for screening of flavonoids and phenolic acids in berries
Häkkinen SH, Kärenlampi SO, Heinonen IM, Mykkänen HM, Törrönen AR. 1998. Journal of the science of food and agriculture. 77: 543-551 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Phenolic profiles in Finnish berries
Häkkinen S, Mykkänen H, Kärenlampi S, Törrönen R. Teoksessa: Armado R, Andersson H, Bardòcz S, Serra F, 1998. Polyphenols in Food. -1: 57-59. European Communities A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
Variations in faecal bacterial enzyme activities and associations with bowel function and diet in elderly subjects
Mykkänen H, Laiho K, Salminen S. 1998. Journal of applied microbiology. 85: 37-41 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Bacteriotherapy with Lagtobacillus reuteri in rotavirus gastroenteritis
Shornikova A-V, Casas IA, Mykkänen H, Salo E, Vesikari T. 1997. Pediatric infectious disease journal. 16: 1103-1107 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Dietary therapy with Lactobacillus GG, bovine colostrum or bovine immune colostrum in patients with juvenile chronic arthritis: evaluation of effect on gut defence mechanisms
Malin M, Verronen P, Korhonen H, Syväoja E-L, Salminen S, Mykkänen H, Arvilommi H, Eerola E, Isolauri E. 1997. Inflammopharmacology. 5: 219-236 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Difficulties in trying to eat healthier: descriptive analysis of perceived barriers for healthy eating
Lappalainen R, Saba A, Holm L, Mykkanen H, Gibney MJ. 1997. EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION. SUPPLEMENT. 51: S36-S40 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Fecal bacterial enzyme activities in infants increase with age and adoption of adult-type diet
Mykkänen H, Tikka J, Pitkänen T, Hänninen O. 1997. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 25: 312-316 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Flavonoids and phenolic acids in selected berries
Törrönen R, Häkkinen S, Kärenlampi S, Mykkänen H. 1997. Cancer letters. 114: 191-192 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Lactobacillus reuteri as a Therapeutic agent in acute diarrhea in young children
Shornikova A-V, Casas IA, Isolauri E, Mykkänen H, Vesikari T. 1997. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 24: 399-404 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ravinto,terveytemme perusta nyt ja tulevaisuudessa
Uusitupa M, Aro A, Mykkänen H, Rissanen A. 1997. Lääkärilehti. 52: 2181-2186 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Reply to the letters of davis and dagnelie
Rauma A-L, Mykkänen H, Törrönen R, Hänninen O. 1997. Journal of nutrition Puuttuu -
Coumarin 7-hydroxylation in long-term adherents of a strict uncooked vegan diet
Rauma A-L, Rautio A, Pasanen M, Pelkonen O, Törrönen R, Mykkänen H. 1996. European journal of clinical pharmacology. 50: 133-137 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Coumarin 7-hydroxylation is not altered by long-term adherence to a strict uncooked vegan diet
Rauma A-L, Rautio A, Pelkonen O, Pasanen M, Törrönen R, Mykkänen H. Teoksessa: Kumpulainen JT, Salonen JT, 1996. Natural Antioxidants and Food Quality in Atherosclerosis and Cancer Prevention. The International Conference on Natural Antioxidants and Lipid Peroxidation in Atherosclerosis and Cancer (ALPAC) and the International Conference on Quality and .... -1: 389-392. The Royal Society of Chemistry A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
Effect of a vegan diet on biomarkers of chemoprevention in females
Verhagen H, Rauma AL, Törrönen R, Vogel N de, Bruijntjes-Rozier GCDM, Dreve MA, Bogaards JJP, Mykkänen H. 1996. Human and experimental toxicology. 15: 821-825 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Effects of lactobacillus GG yogurt on human intestinal microecology in Japanese subjects
Benno Y, He F, Hosoda M, Hashimoto H, Kojima T, Yamazaki K, Iino H, Mykkänen H, Salminen S. 1996. NUTRITION TODAY. SUPPLEMENT. 31: 9S-11S A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Enhanced antioxidant status in long-term adherents of a strict uncooked vegan diet ("living food diet")
Rauma A-L, Törrönen R, Hänninen O, Verhagen H, Mykkänen H. Teoksessa: Kumpulainen JT, Salonen JT, 1996. Natural Antioxidants and Food Quality in Atherosclerosis and Cancer Prevention. The International Conference on Natural Antioxidants and Lipid Peroxidation in Atherosclerosis and Cancer(ALPAC) and the International Conference on Quality and .... -1: 145-149. The Royal Society of the Chemistry A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
Flavonoids and extracts of strawberry and black currant are inhibitors of the carcinogen-activating enzyme CYP1A1 in vitro
Kansanen L, Mykkänen H, Törrönen R. Teoksessa: Kumpulainen JT, Salonen JT, 1996. Natural Antioxidants and Food Quality in Atherosclerosis and Cancer Prevention. The International Conference on Natural Antioxidants and Lipid Peroxidation in Atherosclerosis and Cancer (ALPAC) and the International Conference on Quality and .... -1: 386-388. The Royal Society of Chemistry A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
HPLC method for screening of flavonoids and phenolic acids in berries: phenolic profiles of strawberry and black currant
Häkkinen S, Mykkänen H, Kärenlampi S, Heinonen M, Törrönen R. Teoksessa: Kumpulainen JT, Salonen JT, 1996. Natural Antioxidants and Food Quality in Atherosclerosis and Cancer Prevention. The International Conference on Natural Antioxidants and Lipid Peroxidation in Atherosclerosis and Cancer (ALPAC) and the International Conference on Quality and .... -1: 298-300. The Royal Society of Chemistry A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
Increased bacterial urease activity in faeces in juvenile chronic arthritis: evidence of altered intestinal microflora?
Malin M, Verronen P, Mykkänen H, Salminen S, Isolauri E. 1996. Rheumatology. 35: 689-694 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Puhdas kasvisruokavalio - hyvä vai huono vaihtoehto sekaruokavaliolle?
Rauma A-L, Mykkänen H. 1996. Lääkärilehti. 51: 1916-1917 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Ruoan flavonoidit
Törrönen R, Mykkänen H. 1996. KOTITALOUS. : 12-13 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Ruoan flavonoidit ja terveys
Törrönen R, Mykkänen H. 1996. Lääkärilehti. 51: 437-439 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Serum B-carotene response to chronic supplementation with raw carrots, carrot juice or purified B-carotene
Törrönen R, Lehmusaho M, Häkkinen S, Hänninen O, Mykkänen H. Teoksessa: Kumpulainen JT, Salonen JT, 1996. Natural Antioxidants and Food Quality in Atherosclerosis and Cancer Prevention. The International Conference on Natural Antioxidants and Lipid Peroxidation in Atherosclerosis and Cancer (ALPAC) and the International Conference on Quality and .... -1: 135-140. The Royal Society of Chemistry A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
Serum B-carotene response to supplementation with raw carrots, carrot juice or purified B-carotene in healthy non-smoking women
Törrönen R, Lehmusaho M, Häkkinen S, Hänninen O, Mykkänen H. 1996. Nutrition research. 16: 565-575 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Why cardiac patients do not follow the nutritionist's advice: barriers in nutritional advice perceived in rehabilitation
Koikkalainen M, Lappalainen R, Mykkänen H. 1996. Disability and rehabilitation. 18: 619-623 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Antioxidant status in long-term adherents to a strict uncooked vegan diet
Rauma A-L, Törrönen R, Hänninen O, Verhagen H, Mykkänen H. 1995. American journal of clinical nutrition. 62: 1221-1227 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
High cheese intake and faecal bacterial enzyme activities in the elderly
Salminen SJ, Mykkänen HM, Karhunen LJ, Ling W-H. 1995. International dairy journal. 5: 259-264 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
The role of rye in Finnish diet
Mykkänen H, Sipiläinen R, Uusitupa M. Teoksessa: Poutanen K, Autio K, 1995. International Rye Symposium: Technology and Products, VTT Symposium 161. -1: 77-82. Technical Research Centre of Finland A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa -
Vitamin B-12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet ("living food diet") is compromised
Rauma A-L, Törrönen R, Hänninen O, Mykkänen H. 1995. Journal of nutrition. 125: 2511-2515 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Effect of cheese on intestinal transit time and other indicators of bowel function in residents of a retirement home
Mykkänen HM, Karhunen LJ, Korpela R, Salminen S. 1994. Scandinavian journal of gastroenterology. 29: 29-32 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Fermented dairy products and colon-cancer-related enzymes
Mykkänen H. 1994. NEWSLETTER OF THE INTERNATIONAL DAIRY FEDERATION. 3: 11 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Kliininen ravitsemustiede tulevaisuudessa. Molekyylitason ravitsemustutkimusta sairauksien hoitoon?
Salminen S, Mykkänen H. 1994. Lääkärilehti. 49: 456-457 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Kliiniset ravintovalmisteet elintarviketeollisuuden haasteena
Salminen S, Mykkänen H. 1994. Kehittyvä Elintarvike. 4: 20 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
Lactobacillus strain GG supplementation decreases colonic hydrolytic and reductive enzyme activities in healthy female adults
Ling WH, Korpela R, Mykkänen H, Salminen S, Hänninen O. 1994. Journal of nutrition. 124: 18-23 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Oral bacteriotherapy for viral gastroenteritis
Isolauri E, Kaila M, Mykkänen H, Ling WH, Salminen S. 1994. Digestive diseases and sciences. 39: 2595-2600 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ruokavalion vaikutus ummetukseen
Mykkänen H. 1994. FOCUS. 1: 19-21 D1 Artikkeli ammattilehdessä