Tarkenna hakuasi

Riku  Kiviluoto

Riku Kiviluoto

Väitöskirjatutkija

Sydän- ja verisuonitautien tutkimusta

A.I. Virtanen -instituutti, Terveystieteiden tiedekunta

riku.kiviluoto@uef.fi

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen ensisijainen sairastuvuuden ja kuolleisuuden syy maailmanlaajuisesti, joihin kuolee 18,6 miljoonaa ihmistä vuosittain. Maailman yleisin sairaalahoidon syy on sydämen vajaatoiminta, joka vaikuttaa yli 64 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti. Sepelvaltimotauti on yksi sydän- ja verisuonisairauksista, ja se voi johtaa sydämen vajaatoimintana. Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden seinämään kertyneestä plakista, joka kaventaa valtimoita ajan myötä. Tätä prosessia kutsutaan ateroskleroosiksi. Huolimatta merkittävistä lääketieteen edistysaskeleista, sydämen vajaatoiminnalle ei ole parannuskeinoa.

Ei-invasiiviset kuvantamismenetelmät, kuten positroniemissiotomografia (PET), magneettikuvaus (MK) ja tietokonetomografia (TT), ovat potentiaalisia menetelmiä havaitsemaan sydämen vajaatoiminnan varhaisessa vaiheessa. Nämä kuvantamismenetelmät tarjoavat yksityiskohtaista tietoa sydän- ja verisuonijärjestelmän anatomiasta, toiminnasta ja metaboliasta, mikä voi auttaa tunnistamaan riskiryhmissä olevat henkilöt ja mahdollisesti ehkäisemään sydämen vajaatoiminnan etenemistä. Oikea-aikainen diagnoosi ja hoito vähentävät sydämen vajaatoimintaan liittyvää sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Nykyisillä kuvantamistekniikoilla ei havaita riittävän tarkasti sydänlihastulehduksen muodostumista ja etenemistä. Sydänlihastulehduksen tarkempaan ja varhaisempaan havaitsemiseen tarvitaan uusia PET-MK-menetelmiä käyttäviä lähestymistapoja.

Julkaisut

1 kappaletta