Kasvaimen ja sitä ympäröivän kudoksen vuorovaikutuksen mekanismit

01.09.2019 -

Suotuisa kasvaimen mikroympäristö mahdollistaa syöpäsolujen liikkumisen ja etäpesäkkeiden lähettämisen ja vaikuttaa siten olennaisesti syövän etenemiseen. Kasvaimen mikroympäristössä on useita eri solutyyppejä kuten fibroblasteja ja puolustusjärjestelmän soluja, sekä rakenteellinen soluväliaine, joka useissa syövissä koostuu pääasiassa hyaluronaanista. Syöpäsolut ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa kasvainta ympäröivän kudoksen eli strooman solujen kanssa ja yhdessä ne muokkaavat mikroympäristöä kasvaimen leviämiselle suotuisaksi.

Tutkimuksemme keskittyy kasvaimen mikroympäristöön; tavoitteenamme on selvittää kuinka strooman solut, kuten fibroblastit ja immuunijärjestelmän solut, sekä soluväliaineen hyaluronaani vaikuttavat melanooman etenemiseen. Tutkimme kuinka makrofagit ja FoxP3+ regulatoriset T –solut osallistuvat immuunivastetta heikentävän nk. immuunisuppressiivisen mikroympäristön luomiseen melanoomassa. Puolustusjärjestelmän solujen merkitys syövän etenemisessä on laajalti tiedostettu, mutta mekanismit ja tekijät, jotka houkuttelevat makrofageja kasvainalueelle ja muuttavat niiden toiminnan syövän kasvulle edulliseksi ovat toistaiseksi epäselviä. Näiden asioiden selvittäminen onkin yksi keskeisistä tutkimuskohteistamme. Lisäksi pyrimme löytämään uusia ennusteellisia ja diagnostisia biomarkkereita melanoomaan.

Tutkimusryhmän kuvaus

Esittelykuva tutkimusryhmästä Kasvaimen ja sitä ympäröivän kudoksen vuorovaikutuksen mekanismit

Pasonen-Seppänen group

01.09.2019 -