Tarkenna hakuasi

Röntgentomografialaboratorion kehittäminen alueen uudistuvan TKIO-toiminnan tueksi: Investointihanke profiilikuva

Röntgentomografialaboratorion kehittäminen alueen uudistuvan TKIO-toiminnan tueksi: Investointihanke

Projekti
Päättynyt 01.05.2019 - 30.04.2021

Rahoittajat

Päärahoittaja

Pohjois-Savon liitto

Röntgentomografialaboratorion kehittäminen alueen uudistuvan TKIO-toiminnan tueksi: Investointihanke rahoittajan logo Röntgentomografialaboratorion kehittäminen alueen uudistuvan TKIO-toiminnan tueksi: Investointihanke rahoittajan logo Röntgentomografialaboratorion kehittäminen alueen uudistuvan TKIO-toiminnan tueksi: Investointihanke rahoittajan logo

Hanketta rahoitetaan Euroopan Aluekehitysrahastosta (EAKR)
Hanketta toteuttaa Itä-Suomen yliopisto.

Tässä investointihankkeessa toteutetaan alueelliseen röntgentomografian kehittämiseen liittyvät laiteinvestoinnit.
Röntgentomografiaa käytetään erilaisten materiaalien, eliöiden ja kappaleiden rakenteen ainetta rikkomattomaan kuvantamiseen. Röntgentomografia tukee monia Pohjois-Savon toimijoille tärkeitä aloja. Mm. biologisten ja
biolääketieteellisten materiaalien (kasvit, puutuotteet, kudos ja ihmisperäiset näytteet) ja farmasian tutkimuksissa röntgentomografia voi olla korvaamaton kuvantamistapa. Lisäksi röntgentomografiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi materiaalitieteen (puu-, komposiitti- ja metallituotteet), geologian, eläinten ja kasvien rakenteen (morfologia ja anatomia) tutkimuksessa, (pien)elektroniikan vaurioiden ja elintarvikkeiden kuvantamisessa sekä 3D-tulostuksessa että virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisuissa.
Röntgentomografiakuvia analysoimalla voidaan laskea 2- tai 3-ulotteisesti mm. rakenneosien tai välien (esimerkiksi halkemat ja säröt tai huokoset) tilavuuksia, pinta-aloja, suuntautuneisuutta ja kokojakaumaa. Laitteistojen kuvantamistarkkuus ja -herkkyys sekä tekniikka on vuosien saatossa kehittynyt, mikä mahdollistaa esimerkiksi aiemmin huonosti erotettujen kohteiden selkeämmän visualisoinnin ja suurempien kappaleiden tarkan kuvantamisen. Kuvantamalla saatuja 3D-malleja voidaan hyödyntää myös opetustarkoituksessa virtuaali- ja lisättyä todellisuutta hyödyntäen tai erittäin nopeasti kehittyvällä 3D-tulostuksen alalla teollisuudessa.
Hankekokonaisuuden strategisina tavoitteina on 1) kehittää Itä-Suomen yliopiston tutkimus-, kehitys- ja opetusympäristöä, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti sidosryhmien kanssa, sekä 2) vahvistaa Kuopion Savilahteen keskittyvää kokonaisuutta monipuolisen ja korkealaatuisen kuvantamisen toteuttajana erityisesti terveystieteitä ja luonnontieteitä, sekä niihin liittyvää yritystoimintaa hyödyttäen.