
Ruokaa mielelle - motivoiva ja voimavarakeskeinen ryhmämuotoinen ravitsemuskuntoutus osana masennuksen hoitoa
Johtajat
Ruokaa mielelle -tutkimus selvittää motivoivan ja voimavarakeskeisen, ryhmämuotoisen ravitsemusintervention vaikutusta masennusoireisiin sekä elämänlaatuun, ruokavalion laatuun, syömiskäyttäytymiseen ja työ- ja toimintakykyyn. Lisäksi tutkimuksessa määritetään sen kustannustehokkuus ja hyväksyttävyys. Tutkittavat ovat työikäisiä ja heillä on keskivaikean tai vaikean masennuksen diagnoosi. Rekrytointi tapahtuu 3:n julkisen terveydenhuollon toimijan ja 7:n yksityisen terveydenhuollon toimijan avulla. Tutkittavat satunnaistetaan Ruokaa mielelle -interventioryhmään, jossa he saavat ravitsemusohjausta, ja Porukasta hyvää mieltä -ryhmään, jossa he saavat muita keinoja hyvinvoinnin kohentamiseen. Molemmat ryhmät saavat vertaistukea. Tutkimuksen seuranta kestää 1 vuoden ajan.
-
Rekrytointi jatkuu lokakuun 2023 loppuun asti.Tutkimuksen sisäänottokriteerit:1. Ikä 20–65 vuotta2. Asiakkuus yhteistyötoimijan kanssa: tehty hoito- ja kuntoutussuunnitelma3. ICD-10 -masennusdiagnoosi (F32.1; F32.2; F32.8; F32.9;F33.1; F33.2; F33.8; F33.9; F34.1) potilaskertomuksesta4. Hoito (lääkehoito ja/tai terapeuttiset keskustelut) on jatkunut muutoksitta vähintään 2 viikon ajan ennen satunnaistamista5. Valmius osallistua interventioon 8 viikon ajan: 6 ryhmänohjauskertaa (5 x 1½h ja 1 x 3h).Poissulkukriteerit:1. Kliinisesti epävakaa yleissairaus, jota interventio voisi pahentaa, esim. tulehdukselliset suolistosairaudet2. Raskaus3. Osallistuminen samaan aikaan muuhun ravitsemus- tai liikuntainterventioon4. Päädiagnoosina psykoottistasoinen masennus, persoonallisuushäiriö, vaikea syömishäiriö ja/tai päihdehäiriö.
-
Molemmat ryhmät:
- Seuraavat pienryhmät alkavat 02/2023.
- Tapaamiset:
– 6 tapaamista 8 viikon aikana
– Viiden tapaamiskerran kesto 1½ tuntia, yhden tapaamisen 3 tuntia
– 3 Ensimmäistä viikon välein, seuraavat 3 kertaa viiden viikon aikana - Pienryhmissä on mahdollista
– saada vertaistukea, jakaa ajatuksia sekä toimia kokemusasiantuntijana toinen toisilleen - Vertaistuki jatkuu mobiiliviestintäsovelluksen avulla 10 kuukauden ajan pienryhmätapaamisten jälkeen.
Ruokaa mielelle -interventioryhmä:
- Kokoontuu Itä-Suomen yliopiston tiloissa
- Osallistujat saavat yksilöllistä ravitsemusohjausta nykyisten ruokailutottumusten parantamiseksi omien toiveiden ja tarpeiden pohjalta
Porukasta hyvää mieltä -verrokkiryhmä:
- Kokoontuu Turvalinkki ry:n Päiväntasaajan tiloissa
- Osallistujat saavat uusia tapoja hyvän mielen tukemiseen
- Tutkimuksen päätyttyä osallistujat voivat osallistua Ruokaa mielelle -pienryhmäkertaan ja saavat Ruokaa mielelle -aineistokansion
-
”Voin suositella ryhmään osallistumista. Toteuttaminen oli kokonaisuudessaan onnistunutta. Paras kerta oli yhteinen ruuanlaitto ja siihen liittyvä ruuasta keskusteleminen.”
– Ruokaa Mielelle -pienryhmään osallistuja” Ryhmäohjelman kokonaisuus oli hyvä, ja samassa tilanteessa olevien ihmisten kohtaaminen oli voimaannuttava kokemus”
– Porukasta Hyvää Mieltä -pienryhmään osallistuja
-
Aino Niemi p. 044 245 1211
ruokaamielelle@uef.fi
-
Kuopion psykiatrian keskus (KPK), Kuopion kaupungin mielenterveyspalvelut, Siilinjärven mielenvireyspalvelut, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS), Järviseudun Työterveys, Savon Psykiatripalvelu, Lääkärikeskus Aava, Mehiläisen Työelämäpalvelut, Pihlajalinna, S-työterveys, Terveystalo ja Turvalinkki ry.
-
KELAn tutkimusrahasto, Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Johtajat
Professorit
Tutkijatohtorit
Väitöskirjatutkijat
-
Aino Niemi
Apurahatutkija -
Johanna Roponen
Vieraileva tutkijaLääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö