Tarkenna hakuasi

Metsien häiriöekologia profiilikuva

Metsien häiriöekologia

Tutkimusryhmä
Metsätieteiden osasto, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta

Häiriöt, kuten metsäpalot, myrskyt tai puita tappavat hyönteiset ovat olennainen osa metsien luontaista kehitystä. Metsien häiriöekologian tutkimusryhmässä tutkimme boreaalisten metsien ja metsänraja-alueiden häiriödynamiikkaa, niiden monimuotoisuutta, ja pitkän aikavälin kehitystä. Tutkimusaiheitamme ovat esimerkiksi metsäpalot, niiden esiintyminen ja vaikutus metsien luontaiseen kehitykseen ja rakennepiirteiden muodostumiseen, lahopuusto ja sen rooli monimuotoisuuden ylläpidossa ja hiilen kierrossa, häiriöiden rooli nopean muutoksen kourissa olevilla metsänraja-alueilla, sekä metsien luontainen kehitys suojelualueilla.

Tutkimustyössä hyödynnämme monipuolisesti eri menetelmiä ja aineistoja, maastomittauksista laboratorioanalyyseihin ja kaukokartoitukseen. Erityisosaamisemme liittyy kuitenkin paleoekologiaan, ja erityisesti dendrokronologiaan. Lisäksi pidämme yllä luontaisesti kehittyvien metsien pysyviä mittauskoealoja.

Opetuksemme liittyy kiinteästi näihin aihepiireihin, ja vastaamme Metsätieteiden osastolla kursseista Metsien suojelun ekologiset perusteet, Metsien ekologiset rakenteet, ja yhteistyössä Ennallistamisekologian kurssista.

Julkaisut

25 kappaletta