Tarkenna hakuasi

Yliopistoverkosto jatkuvan oppimisen edelläkävijänä profiilikuva

Yliopistoverkosto jatkuvan oppimisen edelläkävijänä

Projekti
01.05.2025 - 30.04.2027
Jatkuvan oppimisen keskus

Rahoittajat

Päärahoittaja

EU:n osarahoittama 2021-2027

Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+), Hanketta toteuttavat Itä-Suomen yliopisto (päähankkeen toteuttaja), Turun yliopisto, Tampereen korkeakoulusäätiö sr, Lapin Yliopisto, Åbo Akademi, Oulun Yliopisto ja Vaasan Yliopisto.

Yhteyshenkilöt

Osaaminen tulee 2020-luvulla olemaan merkittävin kasvun edellytys, ja osaavan työvoiman saatavuus määrittää asemaamme kansainvälisessä kilpailussa. Jatkuva osaamisen ylläpitäminen, kehittäminen ja päivittäminen vaativat uusia keinoja hankkia osaamista. Pienet osaamiskokonaisuudet ovat keino vastata työelämän koulutustarpeisiin ja monet EU-maat ovat ottaneet ne vastikään käyttöönsä. Suomalaisessa korkeakoulukentässä pienet osaamiskokonaisuudet ovat uusi käsite, sillä niiden kansallisiin tarpeisiin vastaava käsitteen määrittelytyö on vastikään valmistunut keväällä 2024.

Hanke toteutetaan Itä-Suomen yliopiston, Lapin yliopiston, Oulun yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston, Vaasan yliopiston ja Åbo Akademin ryhmähankkeena. Hanke muodostuu viidestä työpaketista (TP), joihin jokainen yliopisto osallistuu erilaisin painotuksin ja vastuin. Hankkeen työpakettien teemat muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden

TP 1: Koordinaatio

TP 2: Asiakaslähtöinen jatkuva oppiminen

TP 3: Jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet yliopistoissa

TP 4: Koulutustarjonnan suunnittelun yhteistyömalli

TP 5: Viestintä

Hankkeen työpaketit on suunniteltu niin, että TP2 tuo ymmärrystä yliopistojen ulkopuolisista ja erityisesti työelämän tarpeista, TP3:n kantavana teemana on yliopistollisuus ja yliopistotoimijoiden kyvyt vastata TP2 kerättyyn ymmärrykseen, ja TP4 varmistaa, että lisättyä osaamista ja kyvykkyyksiä voidaan hyödyntää koulutustoimijoiden yhteistyössä niin, että asiakas saa parhaan mahdollisimman ratkaisun kehittää osaamistaan. TP1 keskittyy siihen, että hankeyhteistyö sujuu mahdollisimman mutkattomasti, toiminta vastaa tavoitteita, ja yhteistyö on tiivistä myös muiden sidosryhmien ja toimijoiden kanssa. TP 5 varmistaa, että hankkeen tulokset ja tuotokset ovat runsaassa käytössä yliopistoissa, ja yliopistollinen jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet tulevat laajemmin työelämän potentiaalisten asiakkaiden, eli oppijoiden tietoon. Olemassa olevan verkoston pohjalle rakennettuna hanke mahdollistaa tehokkaan yhteistyön ja tiedonkulun, sekä monipuolisen ja kattavan hanketoiminnan.

Hankkeen aikana työpaketissa 2 ”Asiakaslähtöinen jatkuva oppiminen” tarkastellaan asiakaslähtöisiä toimintamalleja jatkuvassa oppimisessa ja pienissä osaamiskokonaisuuksissa ja luodaan yhteinen ymmärrys siitä, mitä pienet osaamiskokonaisuudet ovat ja miten niitä tuotetaan, tarjotaan ja toteutetaan asiakaslähtöisesti. Työpaketissa 3 ”Jatkuva oppiminen ja pienet osaamiskokonaisuudet yliopistoissa” lisätään yliopiston henkilöstön kyvykkyyttä jatkuvan oppimisen ja pienten osaamiskokonaisuuksien vakiinnuttamiseksi osaksi yliopiston toimintaa. Työpaketissa 4 ”Koulutustarjonnan suunnittelun yhteistyömalli” rakennetaan yhteiskehittämisen avulla pienten osaamiskokonaisuuksien tarjonnan suunnittelun yhteistyömalli. Hankkeen aikana yliopistokentälle muodostuu käsitys siitä, mitä mahdollisuuksia pienet osaamiskokonaisuudet meille tuovat. Tiivistämme yhteistyötämme ja varmistamme jatkuvaan oppimiseen ja pieniin osaamiskokonaisuuksiin liittyvän osaamisen riittävyyden yliopistoissamme. Luomme yhteiset toimintamallit, jotta takaamme laadukkaan jatkuvan oppimisen palvelutarjonnan myös tulevaisuudessa.