ESPON CHANEBO - Haasteet EU:n koillisilla ulkorajoilla
Rahoittajat
Muut rahoittajat
Johtajat
CHANEBO-hankkeen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa Euroopan Unionin (EU) koillisten ulkoraja-alueiden* kehityskulkujen uudelleensuuntautumisesta. Alueet ovat kärsineet kielteisesti rajat ylittävän yhteistyön katkeamisesta Venäjän kanssa sekä rajat ylittävien yhteistyöohjelmien päättymisestä Ukrainan sodan alettua vuoden 2022 alussa. CHANEBO tunnistaa, kartoittaa ja analysoi uuden geopoliittisen tilanteen taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia neljässä sidosryhmien edustamassa rajamaakunnassa: Etelä-Karjala (FI), Ida-Virumaa (EE), Latgale (LV) ja Ignalina (LT).
Tutkimus keskittyy kulttuuri-, matkailu- ja liikesuhteiden katkeamisen vaikutuksiin. Nämä ovat vaikeuttaneet jo ennestään käynnissä ollutta väestökatoa ja investointihaasteita, ja yhdessä johtaneet taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen mahdollisuuksien menettämiseen; mukaan lukien siksi, että EU:n naapuruusrahoitus keskeytyi. Hanke tarkastelee käytettävissä olevien poliittisten työkalujen tehokkuutta vastata kriisiin ja laatii skenaarioita, visioita ja suosituksia strategioista ja poliittisista toimista, joilla kriisin vaikutuksia voidaan hallita paremmin ja edetä kohti kestävämpää alueellista kehitystä.
Lisäanalyysi tarjoaa laajemman näkökulman EU:n Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisiin ulkoraja-alueisiin ja kattaa yhteensä 27 NUTS 3 -tason aluetta.
CHANEBO on ESPON-ohjelman kohdennettu analyysi (Targeted Analysis), joka tukee aluekehitysprosesseja tuomalla yhteen päätöksentekijöitä ja tutkimusryhmiä. Hankkeen sidosryhminä toimivat Etelä-Karjalan liitto (FI), Ida-Virumaan kuntaliitto (EE), Latgalen suunnittelualue (LV) ja Ignalinan piirikunta (LT). Seuraavat organisaatiot osallistuvat hankkeeseen tarkkailijoina: Suomen työ- ja elinkeinoministeriö (FI), Viron maaseutuministeriö, aluekehityksen osasto (EE), Latvian älykkään hallinnon ja aluekehityksen ministeriö (LV) sekä AEBR – Euroopan raja-alueiden liitto.
Tutkimusryhmään kuuluvat seuraavat organisaatiot:
- Spatial Foresight (LU)
- SAFEGE Baltija (LV)
- NordEval (FI)
- Itä-Suomen yliopisto (FI)
- Baltic Security Fund (LV)
Hanke ESPON-ohjelman sivustolla: [CHANEBO] – Challenges at EU’s North-East External Borders | ESPON
*EU:n koillisilla ulkoraja-alueilla tarkoitetaan NUTS 3-tason alueita Puolasta Suomeen, joilla on yhteinen raja Venäjän tai Valko-Venäjän kanssa. Norja on yhteistyöalue.
Ajankohtaista
-
Kansainvälinen tutkijaryhmä alkaa selvittää Venäjän hyökkäyssodan Euroopan unionin ulkoraja-alueille aiheuttamia haittoja
-
Tutkijoille avautuu mahdollisuus selvittää Euroopan unionin pohjoisen itärajan tilannetta