Globaaleja näkökulmia ei-länsimaisiin muuttoliikkeisiin MARS
Rahoittajat
Päärahoittaja
Johtajat
MARS-hanketta rahoittaa Euroopan komission MSCA henkilöstövaihto-ohjelma. Hanke pyrkii tutkija- ja asiantuntija- sekä tutkimustiedon vaihdon avulla tuomaan ei-länsimaisten alueiden ja maiden muuttoliikkeiden dynamiikkaa koskevaa tutkimustietoa ja tuntemusta entistä systemaattisemmin osaksi muuttoliiketutkimusta ja tutkimusvertailuja.
Huolimatta jatkuvasti kasvavasta globaalista siirtolaisuudesta ja muuttoliikkeistä muuttoliiketutkimuksen ja -kirjallisuuden valtavirta keskittyy suurelta osin maahanmuuttajien kokemusten, muuttoliikkeiden dynamiikan ja maahanmuuttopolitiikan tutkimiseen Pohjois-Amerikan, Länsi-Euroopan ja Australian länsimaisissa demokratioissa. Huomattavat kohteet muualla maailmassa ovat edelleen aliedustettuja teoretisoinneissa ja tutkimusvertailuissa – mukaan lukien useat suuret maahanmuuttajia ja siirtolaisia vastaanottavat maat, kuten Argentiina, Kiina, Kolumbia, Persianlahden maat, Malesia, Venäjä ja Turkki.
Hankkeen tarkoituksena on lisätä ja laajentaa tietämystä ja tieteellistä ymmärrystä maahanmuuton ja liikkuvuuden maailmanlaajuisesta, alueellisesta ja kansallisesta hallinnasta ja edistää pyrkimyksiä turvalliseen, lailliseen ja hallittuun muuttoliikkeeseen.
Lundin yliopiston koordinoimaan MARS-konsortioon kuuluu yhteensä 8 eurooppalaista yliopistoa ja organisaatiota sekä 11 kumppania Keski-Aasiasta, Lähi-idästä, Pohjois- ja Länsi-Afrikasta, Kaakkois-Aasiasta, Itä-Aasiasta, Persianlahden maista ja Latinalaisesta Amerikasta.
Projektin johtaja Itä-Suomen yliopistossa on tutkimuspäällikkö Joni Virkkunen Karjalan tutkimuslaitoksesta. Vaihtoon osallistuu tukijoita yliopiston eri yksiköistä.