Atte von Wright
Professori, Emeritus
Elintarvikebiotekniikan emeritusprofessori
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Opetus- ja tutkimustoimintani kohdistui elintarvikkeiden tuotekehitykseen, elintarviketoksikologiaan ja elintarvikehygieniaan sekä elintarvikelainsäädäntöön. Erityisesti tutkin maitohappobakteereiden hyödyntämistä elintarvikeprosesseissa tuotteiden säilyvyyden, turvallisuuden ja ravitsemuksellisten ominaisuuksien parantamiseksi. Osallistuin ryhmäni kanssa useisiin Euroopan Unionin tutkimushankkeisiin ja olin myös jäsenenä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA:n) tiedepaneeleissa ja työryhmissä.
Jäätyäni eläkkeelle vuonna 2016 olen jatkanut tohtoriopiskelijoiden ohjaajana sekä osallistunut asiantuntijana Itä-Suomen yliopiston yhteishankkeisiin Keski-Aasian yliopistojen ja elintarvikesektorin kanssa (mm. Kazakstanin kansallisen maatalousyliopiston kanssa toteutetun ’Green Biotechnology and Food Security’ maisteriohjelman akateemisena vastuuhenkilönä).
Olen lisäksi ollut aloittamassa meneillään olevaa Kuopion Ruokalaakso-hanketta, jossa luodaan yliopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun, kehitysyhtiö Savo Grow:n sekä maakunnan elintarvikeyritysten välinen yhteistyöverkosto elintarvikesektorin aluelliseksi kehittämiseksi.
Tutkimusryhmät
Julkaisut
124/124 kappaletta-
Antimicrobial activity of commercial organic honeys against clinical isolates of human pathogenic bacteria
Obey, Jackie K; Ngeiywa, Moses M; Lehesvaara, Marjatta; Kauhanen, Jussi; von Wright, Atte; Tikkanen-Kaukanen, Carina. 2022. Organic agriculture. 12: 267-277 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Methods Used for Selecting and Evaluating Probiotics
Korkea-aho, T. L.; von Wright, A.. Teoksessa: Austin, Brian; Sharifuzzaman, S.M.(toim.) , 2022. Probiotics in Aquaculture. s. 7-23. Springer B2 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Pinoresinol stimulates keratinocyte proliferation and downregulates TNF‐α secretion in peripheral blood mononuclear cells: An experimental in vitro study
Haapakorva, Elias; Raunio, Hannu; von Wright, Atte; Harvima, Ilkka. 2022. Health science reports. 2023; 6: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Quality, Safety and Regulatory Issues of Probiotics
Awad, E.; von Wright, A.; Austin, B.. Teoksessa: Austin, Brian; Sharifuzzaman, S.M.(toim.) , 2022. Probiotics in Aquaculture. s. 285-298. Springer B2 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa -
Examining Safety of Biocolourants from Fungal and Plant Sources-Examples from Cortinarius and Tapinella, Salix and Tanacetum spp. and Dyed Woollen Fabrics
Räisänen, Riikka; Primetta, Anja; Nikunen, Sari; Honkalampi, Ulla; Nygren, Heli; Pihlava, Juha-Matti; Berghe, Ina Vanden; von Wright, Atte. 2020. Antibiotics. 9: 266 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
From farm to fork : a guide to Finnish food safety and quality management
Avento, Roseanna; Wright, Atte von. 2020. Publications of the University of Eastern Finland. General series. . Itä-Suomen yliopisto D5 Oppikirja, ammatillinen käsi- tai opaskirja taikka sanakirja -
Ot fermy do vilki : rukovodstvo po upravleniu bezopastnost'u i kacestvom pisevoj produkcii v Finlandii
Avento, Roseanna; Wright, Atte von. 2020. Publications of the University of Eastern Finland. General series. . Itä-Suomen yliopisto D5 Oppikirja, ammatillinen käsi- tai opaskirja taikka sanakirja -
Effect of different starter cultures on the sensory properties and microbiological quality of Atole agrio, a fermented maize product
Väkeväinen, Kati; Hernández, Jessica; Simontaival, Anna-Inkeri; Severiano-Pérez, Patricia; Díaz-Ruiz, Gloria; von Wright, Atte; Wacher-Rodarte, Carmen; Plumed-Ferrer, Carme. 2019. Food control. 2020; 109: 106907 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Identification of Probiotic Strains by Modern Analytical Techniques
Omarova, AB; von Wright, Atte; Tulemissova, ZhK. 2019. Izvestiâ Nacionalʹnoj akademii nauk Respubliki Kazahstan. Seriâ geologii i tehničeskih nauk. 3: 30-35 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Potential of quinoa in the development of fermented spoonable vegan products
Väkeväinen, Kati; Ludena-Urquizo, Fanny; Korkala, Essi; Lapveteläinen, Anja; Peräniemi, Sirpa; von Wright, Atte; Plumed-Ferrera, Carme. 2019. Lwt: food science and technology. 2020; 120: 108912 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä