Maria Lankinen
Yliopistonlehtori
Yliopistonlehtori, Ravitsemustieteen dosentti (erityisalana lipiaineenvaihdunta)
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
maria.lankinen@uef.fi | 050 470 9365
Olen laillistettu ravitsemusterapeutti ja ravitsemustieteen dosentti (erityisalueena lipidimetabolia). Työskentelen yliopistonlehtorina Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä. Olen urheiluravitsemuksen oppiaineen vastuuhenkilö ja opetan sekä ravitsemustieteen että urheiluravitsemuksen opintojaksoilla. Minulla on yli viidentoista vuoden kokemus satunnaistetuista kontrolloiduista interventiotutkimuksista, jotka selvittävät ruokavalion terveysvaikutuksia. Viimeiset vuodet tutkimukseni ovat keskittyneet geenien ja ruokavalion yhteisvaikutuksiin liittyen rasvahappoaineenvaihduntaan, metaboliseen rasvamaksatautiin ja tyypin 2 diabetekseen. Olen myös aktiivisesti mukana kansainvälisessä rasvahappokonsortiossa (the Fatty Acids and Outcomes Research Consortium), jonka tavoitteena on ymmärtää ruokavalion ja elimistön rasvahappojen yhteyttä kroonisiin sairauksiin.
Projektit: T2D-GENE, FADSDIET1&2, LIDIGE, DIFTOB
Tutkimusryhmät
Projektit
Julkaisut
43/43 kappaletta-
Apteekeissa annettava ravitsemusneuvonta - kyselytutkimus apteekin farmaseuttiselle henkilökunnalle
Kouhia, Marianne; Lankinen, Maria; Savolainen, Jouko; Kauppinen, Hanna. 2024. Dosis. 40: 186-209 -
Dietary n-3 alpha-linolenic and n-6 linoleic acids modestly lower serum lipoprotein(a) concentration but differentially influence other atherogenic lipoprotein traits: A randomized trial
Nuotio, Petrus; Lankinen, Maria A; Meuronen, Topi; de Mello, Vanessa D; Sallinen, Taisa; Virtanen, Kirsi A; Pihlajamäki, Jussi; Laakso, Markku; Schwab, Ursula. 2024. Atherosclerosis. 395: -
Healthy dietary pattern is associated with lower glycemia independently of the genetic risk of type 2 diabetes: a cross-sectional study in Finnish men
Tolonen, Ulla; Lankinen, Maria; Laakso, Markku; Schwab, Ursula. 2024. European journal of nutrition. [Published: 12 June 2024]: 1-11 -
Omega-3 Blood Levels and Stroke Risk: A Pooled and Harmonized Analysis of 183 291 Participants From 29 Prospective Studies
O’Keefe, James H.; Tintle, Nathan L.; Harris, William S.; O’Keefe, Evan L.; Sala-Vila, Aleix; Attia, John; Garg, G. Manohar; Hure, Alexis; Bork, Christian Sørensen; Schmidt, Erik Berg; Venø, Stine Krogh; Chien, Kuo-Liong; Chen, Yun-Yu (Amelia); Egert, Sarah; Feldreich, Tobias Rudholm; Ärnlöv, Johan; Lind, Lars; Forouhi, Nita G.; Geleijnse, Johanna M.; Pertiwi, Kamalita; Imamura, Fumiaki; de Mello Laaksonen, Vanessa; Uusitupa, W. Matti; Tuomilehto, Jaakko; Laakso, Markku; Lankinen, Maria Anneli; . 2024. Stroke. 55: 50-58 -
PNPLA3 Genotype and Dietary Fat Modify Concentrations of Plasma and Fecal Short Chain Fatty Acids and Plasma Branched-Chain Amino Acids
Tauriainen, Milla-Maria; Csader, Susanne; Lankinen, Maria; Lo, Kwun Kwan; Chen, Congjia; Lahtinen, Olli; El-Nezamy, Hani; Laakso, Markku; Schwab, Ursula. 2024. Nutrients. 16: -
Role of Polyunsaturated Fat in Modifying Cardiovascular Risk Associated With Family History of Cardiovascular Disease: Pooled De Novo Results From 15 Observational Studies
Laguzzi, F.; Åkesson, A.; Marklund, M.; Qian, F.; Gigante, B.; Bartz, T.M.; Bassett, J.K.; Birukov, A.; Campos, H.; Hirakawa, Y.; Imamura, F.; Jäger, S.; Lankinen, M.; Murphy, R.A.; Senn, M.; Tanaka, T.; Tintle, N.; Virtanen, J.K.; Yamagishi, K.; Allison, M.; Brouwer, I.A.; De Faire, U.; Eiriksdottir, G.; Ferrucci, L.; Forouhi, N.G.; Geleijnse, J.M.; Hodge, A.M; Kimura, H.; Laakso, M.; Risérus, U.; van Westing, A.C.; Bandinelli, S.; Baylin, A.; Giles, G.G.; Gudnason, V.; Iso, H.; Lemaitre, R.N.;. 2024. Circulation. 149: 305-316 -
Fatty fish consumption reduces lipophilic index in erythrocyte membranes and serum phospholipids
Lyytinen, Arja T; Yesmean, Monira; Manninen, Suvi; Lankinen, Maria; Bhalke, Monika; Fredrikson, Linda; Käkelä, Reijo T; Öörni, Katariina; Schwab, Ursula S. 2023. Nutrition metabolism and cardiovascular diseases. 33: 1453-1460 -
Lifestyle Intervention Guided by Group and Internet-Based Counseling in the T2D-GENE Trial Supports Its Applicability and Feasibility
Schwab, Ursula; Lankinen, Maria; Uusitupa, Matti; Laakso, Markku. 2023. Nutrients. 15: -
Rasvainen kala parantaa lipidiaineenvaihduntaa
Lyytinen, Arja; Lankinen, Maria; Manninen, Suvi; Schwab, Ursula. 2023. Kehittyvä Elintarvike. 34: 28-29 -
Carnitine Intake and Serum Levels Associate Positively with Postnatal Growth and Brain Size at Term in Very Preterm Infants
Manninen, Suvi; Silvennoinen, Sanna; Bendel, Paula; Lankinen, Maria; Schwab, Ursula; Sankilampi, Ulla. 2022. Nutrients. 14: . 4725