
Maria Lankinen
Yliopistonlehtori
Ravitsemustieteen dosentti (erityisalana lipiaineenvaihdunta)
Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
maria.lankinen@uef.fi | 050 470 9365
Olen laillistettu ravitsemusterapeutti ja ravitsemustieteen dosentti (erityisalueena lipidimetabolia). Työskentelen tutkijana Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä. Minulla on yli kymmenen vuoden kokemus satunnaistetuista kontrolloiduista interventiotutkimuksista, jotka selvittävät ruokavalion terveysvaikutuksia. Viimeiset vuodet tutkimukseni ovat keskittyneet geenien ja ruokavalion yhteisvaikutuksiin liittyen rasvahappoaineenvaihduntaan ja tyypin 2 diabetekseen. Olen myös aktiivisesti mukana kansainvälisessä rasvahappokonsortiossa (the Fatty Acids and Outcomes Research Consortium), jonka tavoitteena on ymmärtää ruokavalion ja elimistön rasvahappojen yhteyttä kroonisiin sairauksiin.
Projektit: T2D-GENE, FADSDIET1&2, T2D-GENE
Tutkimusryhmät
Projektit
Julkaisut
48 kappaletta-
Fatty fish consumption reduces lipophilic index in erythrocyte membranes and serum phospholipids
Lyytinen, Arja T; Yesmean, Monira; Manninen, Suvi; Lankinen, Maria; Bhalke, Monika; Fredrikson, Linda; Käkelä, Reijo T; Öörni, Katariina; Schwab, Ursula S. 2023. Nutrition metabolism and cardiovascular diseases. 33: 1453-1460 -
Lifestyle Intervention Guided by Group and Internet-Based Counseling in the T2D-GENE Trial Supports Its Applicability and Feasibility
Schwab, Ursula; Lankinen, Maria; Uusitupa, Matti; Laakso, Markku. 2023. Nutrients. 15: -
Carnitine Intake and Serum Levels Associate Positively with Postnatal Growth and Brain Size at Term in Very Preterm Infants
Manninen, Suvi; Silvennoinen, Sanna; Bendel, Paula; Lankinen, Maria; Schwab, Ursula; Sankilampi, Ulla. 2022. Nutrients. 14: . 4725 -
Metabolite Signature of Physical Activity and the Risk of Type 2 Diabetes in 7271 Men
Kemppainen, Susanna Maria; Silva, Lilian Fernandes; Lankinen, Maria Anneli; Schwab, Ursula; Laakso, Markku. 2022. Metabolites. 12: -
Psychometric evaluation of three-factor eating questionnaire -R18 in aging Finnish men with increased risk for type 2 diabetes
Malkki-Keinänen, Katriina; Lankinen, Maria; Karhunen, Leila; Schwab, Ursula. 2022. Nutrition and health. [First published 11 July 2022]: 1-12 -
The FADS1 genotypes modify the effect of linoleic acid-enriched diet on adipose tissue inflammation via pro-inflammatory eicosanoid metabolism
Vaittinen, Maija; Lankinen, Maria A; Käkelä, Pirjo; Ågren, Jyrki; Wheelock, Craig E; Laakso, Markku; Schwab, Ursula; Pihlajamäki, Jussi. 2022. European journal of nutrition. 61: 3707-3718 -
The FADS1 rs174550 Genotype Modifies the n‐3 and n‐6 PUFA and Lipid Mediator Responses to a High Alpha‐Linolenic Acid and High Linoleic Acid Diets
Meuronen, Topi; Lankinen, Maria A; Kolmert, Johan; Laaksonen, Vanessa de Mello; Sallinen, Taisa; Ågren, Jyrki; Virtanen, Kirsi A; Laakso, Markku; Wheelock, Craig E; Pihlajamäki, Jussi; Schwab, Ursula. 2022. Molecular nutrition and food research. 66: -
Blood n-3 fatty acid levels and total and cause-specific mortality from 17 prospective studies
Harris, William S; Tintle, Nathan L; Imamura, Fumiaki; Qian, Frank; Korat, Andres V Ardisson; Marklund, Matti; Djousse, Luc; Bassett, Julie K; Carmichael, Pierre-Hugues; Chen, Yun-Yu; Hirakawa, Yoichiro; Kupers, Leanne K; Laguzzi, Federica; Lankinen, Maria; Murphy, Rachel A; Samieri, Cecilia; Senn, Mackenzie K; Shi, Peilin; Virtanen, Jyrki K; Brouwer, Ingeborg A et al; The Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE) [Incl Laakso, Markku; Mursu, Jaakko]. 2021. Nature communications. 12: 2329 -
Effect of lifestyle intervention on the risk of incident diabetes in individuals with impaired fasting glucose and low or high genetic risk for the development of type 2 diabetes in men: a T2D-GENE trial
Schwab, Ursula; Lankinen, Maria; Laakso, Markku. 2021. Food and nutrition research. 65: 1-7 -
FADS1 rs174550 genotype and high linoleic acid diet modify plasma PUFA phospholipids in a dietary intervention study
Meuronen, Topi; Lankinen, Maria A.; Kärkkäinen, Olli; Laakso, Markku; Pihlajamäki, Jussi; Hanhineva, Kati; Schwab, Ursula. 2021. European journal of nutrition. 2022; 61: 1109-1120