MARIA TAKALA-ROSZCZENKO

Yliopistotutkija (Tenure Track)

Vastaan (ortodoksisen) kirkkomusiikin professorin tehtävistä Itä-Suomen yliopiston teologian osastolla. Toimin myös osaston varajohtajana, jonka vastuulla on ortodoksisen teologian koulutusohjelma.


Tehtäväni koostuvat kirkkomusiikin opetuksesta ja tutkimuksesta teologian osastolla. Väitöskirjassani (2013) tutkin Puola-Liettuan itäisen riituksen latinalaistumista 1600–1700-luvuilla Pyhän Eukaristian juhlan (Corpus Christi) kehityksen myötä. Tämänhetkisen tutkimukseni kohteita ovat esimerkiksi kansallisuuden ja ortodoksisen liturgisen identiteetin kysymykset sekä ortodoksisen kanttorin toimen ja seurakunnallisen laulun kehitys Suomessa sotienvälisenä aikana. Toimin kolmen tieteellisen julkaisusarjan toimituskunnassa: Ortodoksia, The Journal of the International Society for Orthodox Church Music, Teologia.fi.

Yhteystiedot

Organisaatio

Teologian osasto, Ortodoksinen teologia

Sähköposti

maria.takala@uef.fi

Puhelin

050 380 4609

Avainsanat

Opetustehtävät

Vastaan kirkkomusiikin koulutusohjelman luento-opetuksesta perusopinnoista syventävien opintojen tasolle. Opetan muun muassa ortodoksisen kirkkomusiikin historiaa, hymnologiaa, tutkimusmenetelmiä, sävellystyylejä, paikallisperinteitä ja slaavilaista neuminotaatiota. Ohjaan kirkkomusiikista tehtävät kandidaatin- ja pro gradu -tutkielmat ja väitöskirjat (SCE:n tohtoriohjelmassa).

Yhteiskunnalliset tehtävät

Kuulun The International Society for Orthodox Church Music ry.:n hallitukseen ja toimin yhdistyksen julkaisusihteerinä. Olen myös Suomen bysanttilaisen musiikin seura ry.:n hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja. Keväästä 2021 olen myös ollut Filantropia ry:n (Ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetystyön) hallituksen jäsen.

Julkaisut SoleCRIS-palvelussa

Linkit

Julkaisut