Tarkenna hakuasi

Kulttuurillisesti ja kielellisesti moninaisten työyhteisöjen veto- ja pitovoimaelementit: Pitkittäinen monimenetelmäpilottitutkimus (HIRE) profiilikuva

Kulttuurillisesti ja kielellisesti moninaisten työyhteisöjen veto- ja pitovoimaelementit: Pitkittäinen monimenetelmäpilottitutkimus (HIRE)

Projekti
01.01.2025 - 31.12.2026
Hoitotieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Humanistinen osasto, Filosofinen tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

Työsuojelurahasto

Johtajat

Kulttuurillisesti ja kielellisesti moninaisten työyhteisöjen veto- ja pitovoimaelementit: Pitkittäinen monimenetelmäpilottitutkimus (HIRE)

Veto- ja pitovoiman kehittäminen ovat avainasemassa sote-alan työvoiman takaamiseksi niissä tilanteissa, joissa työvoimaa palkataan ulkomailta. Maahanmuuttajataustaisten hoitajien työllistymiseen vaikuttavina tekijöinä ovat usein kulttuuriin ja kielitaitoon liittyvät haasteet, jotka vaikeuttavat vuorovaikutusta ja osaamisen kehittämistä. Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitos johtaa kaksivuotista HIRE-tutkimushanketta, jossa kuvataan ja arvioidaan kulttuurisesti ja kielellisesti monitaustaisten hoitajien, työyhteisöjen ja johtajien näkemyksiä liittyen rekrytointiin ja työhön sitoutumiseen sekä näihin yhteydessä oleviin tekijöihin. Pitkittäinen monimenetelmäpilottitutkimushanke on saanut rahoituksen Työsuojelurahastolta vuosiksi 2025 ja 2026.

Tutkimuksessa on neljä työpakettia, jotka käsittelevät rekrytointikäytäntöjä, monimuotoisten tiimien inklusiivisuutta, integraatiokäytäntöjen yhteyksiä pitovoimaan sekä terveydenhuoltoalan rekrytointi- ja pitovoimamallin (HIRE) kehittämistä. Tutkimus keskittyy VETOA-hankkeen terveydenhuollon interventioyksikön (n=6) henkilöstön (n=300) aineistoon ja vertaa tuloksia laajempaan Pohjois-Savon aineistoon (n=6000). Hanketta koordinoi Itä-Suomen yliopiston Hoitotieteen laitos ja tutkimuspartnerina toimii Humanistinen osasto. Tutkimus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä osallistuvien organisaatioiden kanssa.

Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä suomalaisessa terveydenhuollossa sote-alan työvoiman rekrytointiprosessien ja työhyvinvoinnin parantamisen sekä monikulttuurisen ja kielellisen työyhteisön kehittämisen näkökulmista. Tutkimuksessa kehitettävää terveydenhuoltoalan rekrytointi- ja pitovoimamallia (HIRE) voidaan käyttää jatkossa ohjaamaan rekrytointia ja ulkomaisen työvoiman integroitumiseen liittyviä käytäntöjä sekä turvaamaan organisaatioiden pitovoimaa. Malli huomioi sekä yksilölliset että organisatoriset näkökulmat, ja sen avulla pyritään vahvistamaan monimuotoisuuden hyödyntämistä työyhteisöjen voimavarana. Hanketta johtaa dosentti Krista Jokiniemi Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitokselta.