Molecular Mechanisms Of Cardiometabolic Diseases

Sydän- ja verisuonitaudit sekä aineenvaihduntasairaudet ovat merkittäviä kuolleisuuden syitä maailmassa. Verenpainetauti, sepelvaltimotauti, läppäviat, diabetes ja lihavuus ovat itsessään merkittäviä terveydellisiä ongelmia, mutta ne myös altistavat muille sydän- ja verisuonisairauksille kuten sydämen vajaatoiminnalle eteisvärinälle ja aivoverenkierron häiriöille. Äidin kardiometabolisilla sairauksilla on merkitystä raskausajan komplikaatioiden kehittymisessä, mutta niillä on myös vaikutuksia syntyvän lapsen riskiin sairastua eri sairauksiin myöhemmin elämänsä aikana. Tutkimuksessamme selvitämme sydämen yleisimmän läppävian eli aorttaläpän ahtauman syntymekanismeja pyrkiessämme kehittämään siihen ehkäisevää lääkehoitoa. Lisäksi selvitämme miten raskauden aikainen äidin verenpainetauti, diabetes ja ylipaino vaikuttavat istukan ja sikiön toimintaan.

• Panu Taskinen, Oulu university hospital
    Panu Taskinen, Oulu university hospital panu.taskinen@ppshp.fi