Tarkenna hakuasi

Monipaikkainen Pohjois-Karjala 2 (Monipoka2) profiilikuva

Monipaikkainen Pohjois-Karjala 2 (Monipoka2)

Projekti
Päättynyt 01.01.2023 - 30.06.2024
Karjalan tutkimuslaitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

Pohjois-Karjalan ELY-keskus/Maaseuturahasto

Monipaikkainen Pohjois-Karjala 2 (Monipoka2) rahoittajan logo

Muut rahoittajat

Monipaikkainen Pohjois-Karjala 2 (Monipoka2) rahoittajan logo

Johtajat

Monipaikkaisuus on saanut voimaa globalisaatiosta, työmarkkinoiden joustavuuden lisääntymisestä, kotitalouksien ja perherakenteiden murroksesta, vaurastumisesta sekä digitalisaation mahdollistamasta paikkariippumattomuudesta. Tuoreimpana voimana on koronapandemia. Monipaikkaisuuden mahdollisuudet ovat vahvasti paikkaan kytkeytyviä, paikkaperustaisia. Tämä edellyttää tietoa alueiden monipaikkaisuuden piirteistä. Senkään jälkeen mahdollisuudet eivät tule todeksi itsestään, vaan vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin pitää aktiivisesti tarttua.

Pohjois-Karjalassa toteutettiin Monipoka-hanke 1.9.2021 – 30.10.2022. Hanke tuotti runsaasti tärkeää ja uniikkia tietoa monipaikkaisuudesta elinvoiman, hoivan ja osallisuuden näkökulmista. Monipaikkaisuuden edistämistä ei ole kuitenkaan syytä jättää ”oman onnensa nojaan”, vaan proaktiivisesti edelleen laajentaa ja syventää päättäjien, toimijoiden ja asukkaiden ymmärrystä asiasta sekä tukea ja kannustaa heidän ideoiden ja tarmon siirtymistä teoiksi. Tähän tehtävään on rakennettu
Monipoka2-hanke.

Monipoka2- hankkeen tavoitteena on edistää monipaikkaisuuteen liittyvän elinvoimapotentiaalin toteutumista Pohjois-Karjalassa. Hankkeessa 1) Lisätään kehittäjien, yritystoimijoiden, kuntapäättäjien ja asukkaiden ymmärrystä monipaikkaisuusilmiöstä, sen piirteistä ja mahdollisuuksista Pohjois-Karjalassa, 2) Etsitään potentiaalisia ja vaikuttavia monipaikkaisuustoimia Pohjois-Karjalassa, 3) Tunnistetaan ja innostetaan toimien toteuttajia, ja 4) Edistetään ja työstetään konkreettia monipaikkaisuutta edistäviä kehittämistoimia. Hankkeen toimenpiteitä ovat 1) Hyödyllisen, selkeän aineiston tuottaminen ja kokoaminen monipaikkaisuudesta (tietopaketti), 2) benchmarkig muualla Suomessa toteutetuista toimenpiteistä 3) tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen monipaikkaisuuden mahdollisuuksista Pohjois-Karjalan eri kunnissa ja 4) Uutta luovat innovaatioleirit.

Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Yhteistyö

Tiedostot

1 kappaletta

Avainsanat