Tarkenna hakuasi

Nuoret ja Alkoholi Projekti – Seurantatutkimus profiilikuva

Nuoret ja Alkoholi Projekti – Seurantatutkimus

Projekti
Päättynyt 01.01.2020 - 31.12.2023
Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta

ALPRO
NUORET JA ALKOHOLI-PROJEKTI – SEURANTATUTKIMUS

Alkoholinkäytöllä nuoruusiässä on vahingollisia vaikutuksia aivojen kehitykselle. Osoitimme aiemmin, että nuoruusiässä alkaneen humalajuomisen aiheuttamat keskushermostomuutokset näkyvät aivojen rakenteissa ja toiminnassa jo ennen diagnosoitavaa päihdehäiriötä. Seurantatutkimuksessamme teemme alkoholialtistuskokeen, jolla pyritään selvittämään seuraavia kysymyksiä:

– Pysyvätkö, palautuvatko tai vähenevätkö aiemmassa tutkimuksessa havaitut aivomuutokset, jos tutkittavan alkoholin käyttö on pysynyt suurena tai vähentynyt?

– Ennustavatko aiemmin havaitut aivojen rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset alkoholin liikakäytön muuttumista alkoholiriippuvuudeksi?

– Onko alkoholialtistuksen aiheuttamat keskushermostovaikutukset erilaisia vähän ja runsaasti alkoholia käyttäneiden välillä?

Rahoitus: VTR, Alkoholitutkimussäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Instrumentariumin tiedesäätiö ja Alko Oy

Johtajat

Tutkimuksen vastuuhenkilönä toimii LT Virve Kekkonen. Tutkimusryhmä koostuu nuorisopsykiatrian, neurokuvantamien ja neurofysilogian asiantuntijoista. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä KYSin kuvantamiskeskuksen kliinisen neurofysiologian, kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen ja radiologian yksikköjen sekä nuorisopsykiatrian klinikan kanssa.

Ajankohtaista

  • ALPRO: NUORET JA ALKOHOLI-PROJEKTI – SEURANTATUTKIMUS

    Alkoholinkäytöllä nuoruusiässä on vahingollisia vaikutuksia aivojen kehitykselle. Osoitimme aiemmin, että nuoruusiässä alkaneen humalajuomisen…