Tarkenna hakuasi

Saaristoalueiden kehittäminen ja arviointi profiilikuva

Saaristoalueiden kehittäminen ja arviointi

Projekti
01.03.2017 - 01.07.2025
Karjalan tutkimuslaitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

Maa- ja metsätalousministeriö, Saaristoasiain neuvottelukunta

Saaristoalueiden kehittäminen ja arviointi rahoittajan logo

Johtajat

Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian tutkijat ovat laatineet saaristo-ohjelmia vuosille 2017–2019 ja 2020–2023. Lisäksi he ovat  arvioineet saaristopolitiikkaa  ja tuottavat parhaillaan saaristolain päivittämiseen liittyvää tilasto- ja kartta-aineistoa sekä osallistuvat saaristo-ohjelman päivittämiseen.

  • Hankkeessa tuotetaan saaristoisia kuntia koskevaa tilasto- ja kartta-aineistoa sekä arvioidaan saaristolain pykälien 3 ja 9 vaikutuksia.

    Hankkeen kesto: 1.3.2024–30.6.2025
    Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö, Saaristoasiain neuvottelukunta
    Henkilöt: Simo Rautiainen ja Timo Hirvonen
    Hankkeen toteuttajat: Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskus SPATIA

  • Ihmisten saaristo -ohjelman 2020–2023 päivitys tähtää entistä strategisempaan ja vaikuttavampaan kehittämiseen vuoteen 2027 asti. Päivitystyössä painotetaan saaristolaisten ja saaristoasioista kiinnostuneiden osallistumista erityisesti työpajojen kautta. Ohjelmapäivityksessä huomioidaan toimintaympäristössä ja saariston asukkaiden tarpeissa tapahtuneet muutokset. Tarkastelun kohteena ovat saaristoalueiden omavaraisuus, huoltovarmuus sekä kokonaisturvallisuus.

    Ohjelman päivitysprosessi koostuu useista vaiheista, joihin kuuluvat nykytilan ja toimintaympäristön analyysi, kehittämisteemojen tunnistaminen, rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen ja toimenpiteiden suunnittelu. Lisäksi strategisuuden vahvistaminen kulkee mukana kaikissa työvaiheissa, jotta ohjelma vastaa paremmin muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin.

    Työ tehdään yhteistyössä sidosryhmien kanssa, ja päivityksessä huomioidaan myös muut ajankohtaiset saaristoalueisiin liittyvät selvitykset, kuten Suomen saaristoalueita koskevan tietopaketin laatiminen.

    Hankkeen kesto: 1/2024–9/2024
    Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö, Saaristoasiain neuvottelukunta
    Henkilöt UEF: Simo Rautiainen, Timo Hirvonen, Petri Kahila
    Hankkeen toteuttajat: Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskus SPATIA ja MDI – Part of FCG

  • Suomen saaristoalueista luodaan kattava tietopaketti, joka tarjoaa selkeän kokonaiskuvan saariston nykytilasta ja toimintaympäristöstä. Hanke perustuu aiempiin tilastokatsauksiin ja laadulliseen aineistoon, ja se esittelee eri saaristoalueiden erityispiirteitä sekä konkreettisia esimerkkejä paikalliselta ja alueelliselta tasolta. Paikkatietoanalyysillä on tärkeä rooli tietopaketin laatimisessa.

    Hankkeen kesto: 1.1.2024–30.9.2024
    Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö, Saaristoasiain neuvottelukunta
    Henkilöt UEF: Simo Rautiainen ja Timo Hirvonen
    Hankkeen toteuttajat: Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskus SPATIA ja NordEval

  • Spatia ja TK-Eval laativat yhteistyössä Saaristoasiain neuvottelukunnan kanssa saaristo-ohjelman vuosille 2020–2023. Saaristo-ohjelma esittää toimintaperiaatteet ja temaattiset valinnat vision toteuttamiseksi. Ohjelman toimintaperiaatteet ovat saariston vahvuuksien hyödyntäminen, yhteistyön ja verkostojen rakentaminen, älykäs sopeutuminen ja ympäristövastuun lisääminen.

    Saaristo-ohjelmassa on viisi sisällöllistä teemaa ja kullekin teemalle on esitetty keskeisimmät tavoitteet. Saariston yhteydet ja liikkuminen -teema käsittelee saariston liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiä. Asuminen, lapset ja nuoret –teema käsittelee palveluiden saatavuutta, monipaikkaista elämää, paikkariippumatonta työtä sekä lasten ja nuorten saaristoa. Elinkeinot ja palvelut –teema käsittelee saaristoalueiden elinkeinotoimintaa, niin saariston perinteisiä elinkeinoja kuin uusia moderneja yrittäjyyden muotoja sekä saariston palveluita. Saaristokulttuuri –teema käsittelee saariston ainutlaatuista kulttuurimaisemaa sekä saaristolaista elämäntapaa. Luonto ja ympäristö –teema nostaa esille saaristoluonnon ja vesistöjen suojeleminen on tärkeyden sekä saariston kantokyvyn.

    Kesto: 11/2019-6/2020
    Henkilöt: Petri Kahila, Simo Rautiainen, Timo Hirvonen
    Tilaaja: Maa- ja metsätalousministeriö

    Linkki julkaisuun

  • Spatia laati maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta valtakunnallisen saaristo-ohjelman vuosille 2017–2019. Saaristo-ohjelma suuntaa ja sovittaa yhteen eri hallinnonalojen saaristoa koskevia toimenpiteitä.  Ohjelma kohdistuu yleisesti maan saaristo- ja rantavyöhykkeisiin ja eritysesti saaristolain mukaan nimettyihin saaristokuntiin ja saaristo-osakuntiin. Ohjelma laadittiin yhteistyössä Saaristoasiain neuvottelukunnan kanssa.

    Kesto: 3/2017-6/2017
    Henkilöt: Petri Kahila, Simo Rautiainen, Timo Hirvonen
    Tilaaja: Maa- ja metsätalousministeriö

    Linkki julkaisuun

  • Saaristojärjestelmä on Suomen vanhin aluepoliittinen järjestelmä täyttäen 70 vuotta vuonna 2018. Saaristopolitiikan toteuttamisen perustana on saaristolaki, joka velvoittaa viranomaiset huomioimaan saariston ja saaristokuntien erityisaseman toiminnassaan. Nyt toteutettavan arvioinnin kohteena on saaristopolitiikka ja siihen keskeisesti vaikuttava toimintaympäristö kuten kansallinen maaseutu- ja kaupunkipolitiikka sekä EU:n rakennerahastopoliittinen kehittäminen.

    Arviointityön tavoitteena oli tukea voimassa olevan valtakunnallisen saaristo-ohjelman toteuttamista sekä pohjustaa tulevien kausien ja ohjelmien valmistelua. Lisäksi tavoitteena oli tuottaa näkemyksiä siitä, miten saaristopolitiikkaa pitäisi kehittää ja suunnata muuttuvassa toimintaympäristössä. Arvioinnin pääteemoja olivat 1) Saaristopolitiikan yhteiskuntapoliittinen asema ja sen muutos, 2) saaristopolitiikan toimintatapojen ja politiikkatoimien vaikuttavuus ja 3) saaristopolitiikan rooli tulevaisuudessa. Spatia toteutti arvioinnin yhdessä TK-Evalin kanssa.

    Kesto: 12/2017 – 8/2018
    Henkilöt: Petri Kahila, Simo Rautiainen, Timo Hirvonen
    Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö

    Linkki julkaisuun