Tarkenna hakuasi

Sosiaalipalvelujen kehittämis- ja koulutushanke Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (SOKKE-PK) profiilikuva

Sosiaalipalvelujen kehittämis- ja koulutushanke Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (SOKKE-PK)

Projekti
01.03.2024 - 31.12.2026
Yhteiskuntatieteiden laitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

EU:n osarahoittama 2021-2027

Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+). Hanketta toteuttavat Itä-Suomen yliopisto (päähankkeen toteuttaja) ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialue.

Johtajat

Tämän sosiaalipalvelujen kehittämis- ja koulutushankkeen tarkoituksena on vastata Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen sosiaalityöntekijäpulaan ja sosiaalityön tutkimus- ja kehittämisosaamisen tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on 1) kouluttaa Pohjois-Karjalassa 25 yhteiskuntatieteiden maisteria (YTM) sosiaalityö pääaineessa Joensuun kampuksella, 2) luoda uusi sosiaalipalvelujen tutkimus- ja kehittämistoimintamalli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle, 3) kehittää paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden palveluketjua ja palvelukokonaisuutta hyvinvointialueella. Hankkeen kohderyhminä ovat sosiaalityön maisterivaiheen tutkintoa suorittavat opiskelijat ja sosiaalihuollon sosiaalityöntekijät. Hanke on suunniteltu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kanssa. Hanke toteutetaan ajanjaksolla 1.3.2024-31.12.2026 Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

 

Yhteistyö

Hankkeen tavoitteet

  • Hankkeen koulutusosuuteen (tavoite 1) valitaan aiemmin suoritettujen opintojen perusteella 25 sosiaalityön pääaineopiskelijaa maisterivaiheeseen (YTM). Lisäarvona on, että opetus tapahtuu pienryhmässä ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kanssa tiiviissä yhteistyössä (käytännön opetus, oppimistehtävät, pro gradu -tutkielmat). Näin vahvistetaan teoria -ja käytännön opetuksen vuorovaikutusta sekä hyvinvointialueen ja yliopiston välistä yhteistyötä.

    Yhteiskuntatieteiden maisterin (YTM) tutkinnon valmistuttua sosiaalityö pääaineessa opiskelijat saavat kelpoisuuden toimia sosiaalityöntekijän tehtävissä. Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos. Lisäksi hankkeen koulutusosuudessa pilotoidaan ”Tiedolla johtaminen ”- opintojakso (5 op). Tämä opintojakso vastaa omalta osaltaan hyvinvointialueelta tulleeseen tarpeeseen osaamisen vahvistamiseksi. Tarvittava opetushenkilöstö palkataan Itä-Suomen yliopistoon.

  • Pohjois-Karjalan hyvinvointialue ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät hyvinvointialueen tutkimus- ja toimintamallin (tavoite 2), jossa yhteistyössä luodaan hyvinvointialueelle uutta osaamista. Osaamisen vahvistaminen vahvistaa ammatillista toimijuutta ja on selkeä pitovoimatekijä organisaatiossa.

  • Hankkeessa kehitetään yhteistyössä paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden palveluketjua ja palvelukokonaisuutta (tavoite 3), jotta haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden kanssa työskentelevien ammattilaisten osaaminen vahvistuisi ja selkeytyisi. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle palkataan kehittäjäsosiaalityöntekijä, jonka rekrytoinnista vastaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialue. Kehittämistyössä yhdistyvät ryhmähankkeen eri toimijoiden osaaminen. Kehittämistyö alkaa maaliskuussa 2024 ja maisterivaiheen opetus elokuussa 2024. Opiskelijavalinta tapahtuu kevään 2024 aikana.

  • Hankkeen tuloksina hankkeen aikana on valmistunut 20 YTM:a sosiaalityö pääaineessa, sosiaalityön tutkimus- ja kehittämistoiminta on vahvistunut ja paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden palveluketjua ja palvelu kokonaisuutta on kehitetty. Tutkimus-ja kehittämistoiminnan vahvistuminen näkyy siten, että opiskelijoiden kehittämistehtävistä ja pro gradu -tutkielmista saadut tulokset esitellään avoimissa seminaareissa hyvinvointialueella (webinaarit ja lähiseminaarit), jolloin varmistetaan saadun tiedon avoin saatavuus. Seminaarit toimivat ammattilaisille ja opiskelijoille avoimina keskustelufoorumeina. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on kootusti tietoa hankkeen aikana tehdystä kehittämistyöstä ja työ jatkuu hankkeen jälkeen.

    Hanke on tuottanut monipuolista osaamista hyvinvointialueelle ja vastannut omalta osaltaan sosiaalityöntekijävajeeseen. Lisäksi koulutusosuudessa on pilotoitu Tiedolla johtaminen -opintojakso (5op), joka on ollut avoinna 1-2op osalta täydennyskoulutuksena sosiaalityöntekijöille. Hanke kokonaisuudessaan on tuottanut sosiaalipalveluihin monialaista kehittämisosaamista ja uusia toimintamalleja. Osaaminen on vahvistunut sosiaalipalveluissa näyttöön perustavan kehittämistyön ja yhteistyön ansiosta. Näin on vastattu myös sosiaalihuoltolain mukaisesti asiakkaiden oikeuteen saada hyvää sosiaalihuoltoa ja hyvää kohtelua. Hankkeen vaikuttavuus tulee näkyväksi, kun sosiaalityön osaaminen ja ammattitaito, työhyvinvointi ja yhdessä tekeminen vahvistuvat sekä sosiaalipalvelujen sisällöt vastaavat entistä paremmin näyttöön perustuvaan kehittämistyöhön.

Sosiaalityön maisterikoulutus Pohjois-Karjalassa

Kuvaus koulutuksesta

Tämän sosiaalipalvelujen kehittämis- ja koulutushankkeen tarkoituksena on vastata Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen sosiaalityöntekijäpulaan ja sosiaalityön tutkimus- ja kehittämisosaamisen tarpeisiin. Hankkeen koulutus toteutetaan ajanjaksolla 1.8.2024-31.12.2026. Tutkintoon kuuluva lähiopetus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella ja lähiopetukseen osallistumisessa on läsnäolovelvoite. Opintojen suorittamiseen sisältyvät oppimis- ja kehittämistehtävät sekä pro gradu -tutkielma kiinnittyvät Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle (Siunsote). Myös Sosiaalityön käytäntö 3 -opintojakson käytännön oppimisen jakso suoritetaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (Siunsote). Hankkeen koulutusosuuteen valitaan 25 sosiaalityön pääaineopiskelijaa suorittamaan Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa sosiaalityön pääaineessa.

Valintaperusteet, hakeminen ja opiskelijavalinta

Hakeminen

Hakuaika on 2.–16.5.2024. Linkki hakulomakkeeseen julkaistaan tällä sivulla 2.5.2024 klo 08:00. Haku on avoinna 16.5.2024 klo 23.59 saakka. Tämän jälkeen hakemusta ei ole mahdollista täydentää. Lue huolella valintaperusteet, hakuohjeet sekä ohje liitteiden toimittamisesta.

Sosiaalityön koulutus kuuluu nk. SORA-lainsäädännön piiriin, mikä asettaa rajoituksia opiskelijaksi ottamiselle. Lue lisää yliopistovalinnat.fi-sivustolta.

Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, lue tietoa hakemisesta myös sivulta Pakolaisasemassa oleva hakija

Kielitaitovaatimukset

Hakijan on osoitettava riittävä suomen kielen taito jo hakuvaiheessa. Kielitaidon osoittamisen tavat on kerrottu yliopiston verkkosivuilla.

Lisätietoja valintamenettelystä

Anna-Maija Pyykönen
amanuenssi
s-posti: anna-maija.pyykonen (at) uef.fi

Hakulomake (täytettävissä 2.5. klo 8.00 alkaen)

HAKULOMAKE

 

  • Voit hakea, jos olet suorittanut kandidaatin tutkinnon, maisterin tutkinnon, ammattikorkeakoulututkinnon tai näitä vastaavan ulkomailla suoritetun tutkinnon. Edellä mainitun tutkinnon lisäksi tutkintoon tulee sisältyä tai sen lisäksi on oltava suoritusoppilaitoksen laatimassa laajuudessa (35–60 op) suoritettu ja kokonaisuutena arvioitu sosiaalityön aineopintokokonaisuus tai sitä vastaava aineopintotasoinen kokonaisuus vähintään hyvin tiedoin (kokonaisuuden arvosana 3 viisiportaisella asteikolla). Vastaavalla kokonaisuudella tarkoitetaan aineopintotasoista opintokokonaisuutta, joka opintojen suoritusoppilaitoksessa mahdollistaa opintojen jatkamisen sosiaalityön syventäviin opintoihin.

    Yllä mainituksi aineopintokokonaisuudeksi hyväksytään myös Helsingin yliopistossa suoritettu ja kokonaisuutena arvioitu aineopintokokonaisuus, johon tulee sisältyä tai jonka lisäksi tulee olla suoritettuna alla olevat opintojaksot tai niitä vastaavat aiemmat opintojaksot Helsingin yliopistossa:

    • Sosiaalioikeus
    • Lastensuojelu ja lapsen oikeudet
    • Sosiaalityön teoreettiset lähtökohdat

    Huom! Yksittäisten opintojaksojen luettelo arvosanoineen ei ole valintaperusteiden tarkoittama opintokokonaisuus.

    Mikäli tutkinto ja siihen sisältyvät sosiaalityön opinnot on suoritettu ulkomailla, tulee suoritettujen sosiaalityön opintojen vastata tasoltaan ja laajuudeltaan Suomessa suoritettuja perus- ja aineopintoja.

    Opiskelijaksi hyväksytyltä voidaan edellyttää maisterin tutkinnon opintojen (120 opintopistettä) lisäksi täydentävien opintojen suorittamista enintään 60 opintopisteen laajuudella. Täydentävät opinnot sisältävät maisterin tutkinnon valmiuksien kannalta keskeisiä kandidaatin tutkinnon opintoja sekä muita yliopiston määrittelemiä opintoja.

  • Valintatavat 

    Myönnettävä opiskeluoikeus 

    Jos sinut valitaan, saat oikeuden suorittaa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon sosiaalityön koulutuksessa. Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. 

    Pisteytys 

    Sosiaalityön maisterikoulutukseen (SOKKE-PK) valitaan opiskelijat aiemman tutkinnon, aiempien opintojen sekä motivaatiokirjeen perusteella. Hakukelpoisuuden antavan tutkinnon ja mahdollisten sen lisäksi suoritettujen opintojen on oltava suoritettu siten, että niitä koskevat liitteet on mahdollista toimittaa valintaperusteissa ilmoitettuun päivämäärään mennessä.  

    Hakijan hakupisteet lasketaan suoritetusta sosiaalityön aineopintokokonaisuudesta, opinnäytetyön arvosanasta ja motivaatiokirjeestä saatujen pisteiden perusteella. Motivaatiokirjettä käytetään yhtenä kriteerinä asetettaessa hakijoita paremmuusjärjestykseen, arvioitaessa hakijan motivoituneisuutta opiskeluun sekä sitoutumista tutkinnon suorittamiseen Itä-Suomen yliopistossa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (Siunsote). 

  • Hakukelpoisuuden täyttäneet hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen alla kuvatun pisteytyksen mukaisesti. Valinnan ratkaisee hakijan saama kokonaispistemäärä. Hakupisteiden maksimipistemäärä on 25 pistettä.

    1. Sosiaalityön aineopintokokonaisuuden arvosana 0–10 pistettä
    2. Motivaatiokirje, 0–10 pistettä
    3. Opinnäytetyön arvosana 1–5 pistettä

    Sosiaalityön aineopintokokonaisuuden arvosana 0–10 pistettä:

    Aineopintokokonaisuus pisteytetään laskemalla opintosuoritusten arvosanoista painotettu keskiarvo kolmen desimaalin tarkkuudella x2. Ulkomailla suoritettu koulutus katsotaan suoritetuksi arvosanalla hyvä (3), jollei todistuksesta muuta ilmene.

    Motivaatiokirje, 0–10 pistettä:

    Hakijan laatimasta motivaatiokirjeestä voi saada enintään 10 pistettä. Motivaatiokirjeen tehtävät arvioidaan 0,5 pisteen tarkkuudella.

    Jos hyödynnät hakemusdokumenteissasi tekoälyyn pohjautuvia tekstieditoreja tai -generaattoreja, sinun tulee asianmukaisella viitteistyksellä (kirjalliset liitteet) selkeästi kertoa, mitä sovellusta (esim. ChatGPT, Bing Chat) olet hyödyntänyt ja millä tavalla. Tekoälysovelluksen tuottaman tekstin käyttäminen ilman asian esilletuomista on vilpillistä toimintaa (plagiointia). Mikäli arvioinnissa havaitaan, että jokin hakemusdokumentti on osin tai kokonaisuudessaan tekoälyn generoima eikä tekoälystä ole sen käytön yhteydessä kyseisessä dokumentissa kerrottu, kyseinen suorite arvioidaan nollan pisteen arvoiseksi.

    Opinnäytetyön arvosana 1–5 pistettä:

    Aiempaan suomalaiseen korkeakoulututkintoon sisältyneen opinnäytetyön tai sosiaalityön kandidaatin tutkielman arvosana. Hakijan tulee hakemuksessaan ilmoittaa, minkä opinnäytetyön arvosanan haluaa huomioitavan tässä haussa.

    Ulkomailla suoritettu opinnäytetyö katsotaan suoritetuksi arvosanalla hyvä (3), jollei todistuksesta muuta ilmene. Mikäli ulkomailla suoritettu tutkinto ei sisällä opinnäytetyötä, hakija saa pisteytystaulukon mukaisesti 3 pistettä.

    Valinnassa käytettävän opinnäytetyön arvosanojen pisteytystaulukko 1–5 p.:
    Opinnäytetyön arvosanat pisteytetään kokonaislukuina.

    Hakijan saamat pisteet 1–5 p  7-portainen asteikko  5-portainen asteikko  3-portainen asteikko 
    5 p  Laudatur 5, Erinomainen, ET 3-, 3, Erinomaiset tiedot, ET
    4 p  Eximia cum laude approbatur/Magna cum laude approbatur 4, Kiitettävä, KT 2+, 2,5
    3 p  Cum laude approbatur 3, Hyvä, HT 2-, 2, Hyvät tiedot, HT
    2 p  Non sine laude approbatur/Lubenter abbrobatur 2, Tyydyttävä, TT 1+, 1,5, Tyydyttävät tiedot, TT
    1 p  Approbatur 1, Välttävä, VT 1-, 1

    Mikäli hakijalla on arvioitu opinnäytetyö tai sosiaalityön kandidaatin tutkielma arviointiasteikolla, jonka pisteytystä ei ole yllä huomioitu, pisteytetään se Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön oppiaineessa tehtävällä päätöksellä.

    Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavasti:

    1. Sosiaalityön aineopintojen painotetun keskiarvon pisteet
    2. Motivaatiokirjeestä saadut pisteet
    3. Opinnäytetyöstä saadut pisteet

    Jos hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien jälkeen sama pistemäärä, koulutukseen valittava / valittavat arvotaan.

    Varasijamenettely

    Koulutukseen valitaan 25 opiskelijaa valintapisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Varasijoille valitaan vähintään 20 hakijaa. Valintakriteerit täyttävät hakijat asetetaan varasijoille valintaperusteitten mukaisesti.

  • Hakemukseen tulee liittää osoitus kielitaidosta, jäljennökset tutkintotodistuksista ja opintosuoritusotteista sekä motivaatiokirje. Liitteet on tallennettava hakemukselle sähköisesti (pdf, jpg tai png) 16.5.2024 klo 23.59 mennessä. Mikäli hakukelpoisuuden antavien opintojen suorittaminen on kesken hakuajan päättyessä tai mikäli et ehdi saamaan vaadituista opinnoista liitettä hakuajan päättymiseen määräaikaan mennessä, on sinun tallennettava hakemukselle kopio sillä hetkellä suoritetuista opinnoista 16.5.2024 klo 23.59 mennessä. Lopullinen opintosuoritusote on toimitettava heti valmistumisen jälkeen, kuitenkin viimeistään 3.6.2024 klo 15.00 sähköpostitse osoitteeseen sosiaalityo(at)uef.fi. Mikäli et ole toimittanut kaikkia vaadittuja liitteitä määräaikaan mennessä, hakemuksesi käsitellään niiden tietojen ja liitteiden mukaisesti, jotka olet toimittanut nimenomaisen hakukohteen liitepyyntöihin. HUOM! Todistus kielitaidosta ja motivaatiokirje tulee toimittaa hakuajan päättymiseen mennessä.

    Hakijan vastuulla on toimittaa liitteet sellaisessa muodossa, että niistä käy selkeästi ilmi valintaperusteissa mainitut seikat, kuten opintokokonaisuuksien arvosana. Yksittäisten opintojaksojen luettelo ei ole valintaperusteiden tarkoittama opintokokonaisuus. Hakijan vastuulla on myös tarkistaa se, että kaikki tarvittavat liitteet on lähetetty.

  • Tulosten julkistaminen

    Haun tulokset julkaistaan 17.6.2024 mennessä opintopolussa, jossa valitut myös ottavat paikan vastaan. Valinnan tuloksista ilmoitetaan kaikille hakijoille myös kirjallisesti hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.   

    Opiskelupaikka on otettava vastaan 24.6.2024 klo 15.00 mennessä, jonka jälkeen alkaa mahdollinen varasijoilta täyttö. Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Jos otat opiskelupaikan vastaan tästä koulutuksesta, et voi ottaa enää opiskelupaikkaa vastaan muista kevään 2024 hauista. Varasijatäyttö päättyy 7.7.2024. Läsnäolevaksi opiskelijaksi voi ilmoittautua Oma opintopolussa 17.6.2024 alkaen. Opetus käynnistyy elokuussa 20.8. lähiopetuspäivällä Joensuun kampuksella. Elokuun alussa järjestetään Teamsin välityksellä ensimmäiset infotilaisuudet, joissa tehdään henkilökohtaiset opintosuunnitelmat (HOPS) ja tarkistetaan täydentävät opinnot. 

    Oikaisumenettely 

    Jos olet tyytymätön opiskelijavalinnan tulokseen ja siinä on mielestäsi tehty virhe, voit hakea päätökseen oikaisua. Oikaisupyynnön on oltava perillä viimeistään 1.7.2024 klo 15.00 mennessä. Itä-Suomen yliopiston sivuilla on lisätietoa oikaisumenettelystä. 

     

  • Motivaatiokirje on yksi osa opiskelijavalinnan pisteytystä. Motivaatiokirjeen laajuus on noin kahden sivun (noin 600 sanaa) mittainen, henkilökohtainen kirje hakijan opiskelumotivaatiosta ja sitoutumisesta tutkinnon suorittamiseen Itä-Suomen yliopistossa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (Siunsote). Tutkintoon kuuluva lähiopetus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella ja lähiopetukseen osallistumisessa on läsnäolovelvoite. Opintojen suorittamiseen sisältyvät oppimis- ja kehittämistehtävät sekä pro gradu -tutkielma kiinnittyvät Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle (Siunsote). Myös Sosiaalityön käytäntö 3 -opintojakson käytännön oppimisen jakso suoritetaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (Siunsote).

    Motivaatiokirjeessä tulee vastata seuraaviin kysymyksiin: 

    • Miksi päätit hakea maisterikoulutukseen ja mikä sinua motivoi opiskelussa? Millaisena näet opiskelutaitosi ja mikä tekee sinusta hyvän opiskelijaehdokkaan? (2 p)
    • Miten sosiaalityön maisterivaiheen koulutuksen opinnot tukevat ammatillisia tavoitteitasi ja suuntautumistasi? (1 p)
    • Millaisia sosiaalityön kehittämiskohteita näet olevan Pohjois-Karjalassa? (3 p)
    • Mistä aihealueesta haluaisit tehdä sosiaalityön pro gradu -tutkielman ja miten se kytkeytyisi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen? (2 p).
    • Jos sinut valitaan koulutukseen ja olet työelämässä, miten yhdistäisit työn ja opiskelun ja millaisia käytännön järjestelyjä opiskelu edellyttäisi sinulta huomioiden osallistuminen lähiopetukseen Joensuun kampuksella, 10 viikon käytännön jakson suorittamiseen Pohjois-Karjalan alueella, pro gradu tutkielmasi aineiston keräämisen Pohjois-Karjalassa. (2 p)