Tarkenna hakuasi

UEF hermorappeumasairaudet profiilikuva

UEF hermorappeumasairaudet

Tutkimusryhmä
02.08.2021 -
Farmasian laitos, Terveystieteiden tiedekunta

Johtajat

Hermorappeumasairauksien hoito on tällä hetkellä lähinnä oireita lievittävää, ja perustuu pääosin vähentyneiden hermovälittäjäaineiden korvaamiseen. Etenevän solutuhon myötä myös oireet vaikeutuvat. Tämän vuoksi UEF Neurodegeneration-ryhmän tavoitteena on löytää lääkehoito, joka hidastaisi ja jopa pysäyttäisi hermosolutuhon etenemisen.

Hermorappeumasairauksissa esiintyy useita samanlaisia solutason mekanismeja, mitkä vaurioittavat hermosoluja. Ryhmämme ajatuksena on pyrkiä löytämään lääkevaikutuskohteita, joiden kautta voidaan vaikuttaa kerralla useaan tällaiseen haitalliseen mekanismiin. Yksi tällainen kohde on ollut PREP-entsyymi, ja PREP-inhibiittoreilla olemme saavuttaneetkin hyviä tuloksia Parkinsonin ja Huntingtonin taudin malleissa sekä viimeisimpänä monisysteemiatrofian (MSA) mallissa. Uutena tutkimuskohteena on myös yleisin hermorappeumasairaus, Alzheimerin tauti.

Farmakologisen tutkimuksen (yhdisteiden testaus, solu- ja in vivo-tautimallit) lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä lääkeainekemian (dos. Erik Wallén), tietokoneavusteisten mallinnuksen (dos. Maija Lahtela-Kakkonen, Prof. Katarzyna Walczewska-Szewc) ja mm. proteiinirakenne-asiantuntijoiden (Prof. Juha Rouvinen, Prof. Janne Jänis) kanssa, kun pyrimme kehittämään uusia hoitoja.

Ajankohtaista

Yhteistyö

PSS

Tutkimustamme tukemassa

Juselius

Tutkimustamme tukemassa

Avainsanat