Tarkenna hakuasi

Vertaukset suostuttelevina kertomuksina profiilikuva

Vertaukset suostuttelevina kertomuksina

Projekti
20.09.2019 - 31.08.2025
Teologian osasto, Filosofinen tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

Vertaukset suostuttelevina kertomuksina rahoittajan logo

Kertomukset muokkaavat arvojamme ja toimintaamme. Maailman vaikuttavimpiin kertomuksiin kuuluvat Jeesuksen vertaukset. Tulkinnat vaihtelevat, koska niiden vaikutusperiaatetta ei kuitenkaan tunneta. Tämä tutkimus pyrkii murtamaan vertausten koodin.

Johtajat

Tämä projekti pyrkii paradigman muutokseen eräässä maailman tutkituimmista aiheista: Jeesuksen vertausten tulkinnassa. Tavoitteena on kehittää uudenlaista läpinäkyvää poikkitieteellistä metodiikkaa, jolla vertausten tehtävä ja merkitys avautuu niiden alkuperäisessä asiayhteydessä. Metodeina käytämme modernia argumentaatio- ja tunneanalyysia, narratologiaa ja tiedonlouhintaa. Nämä johtavat teologisia ja allegorisia pohdintoja perustellumpiin tulkintoihin. Näin vertauksia voidaan käyttää asiallisemmin myös Raamatun historiallisessa tutkimuksessa sekä taiteen ja teologisen ajattelun lähteenä. Lisäksi niiden käyttöä yhteiskunnallisessa keskustelussa voidaan arvioida aiempaa kriittisemmin. Onhan samaa vertausta voitu käyttää sekä lähimmäisenrakkauden että antisemitismin ja vihapuheen perustana.

Projektin pääasialliset tuotokset ovat:

  • Parables as Persuasive Devices – Towards a New Era in Parable Research. WUNT II. Mohr Siebeck, 2025 (forthcoming). Kirja perustuu Parables as Persuasive Narratives kongressiin. Artikkelien kirjoittavat edustavat vertaustutkimuksen huippua.
  • Lukuisia artikkeleita arvostetuissa akateemisissa julkaisuissa
  • ”Getting Emotional: The Parables of Jesus through Affective Rhetoric and Narrative Persuasion.” Väitöskirja. 2024.
  • Lukuisia kongressiesitelmiä Suomessa ja ulkomailla

Yhteistyö

  • -

Avainsanat