Vihreän siirtymän materiaaliratkaisut - ViSiMa
Rahoittajat
Päärahoittaja
Hanketta rahoitetaan Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF - Just Transition Fund). Hanketta toteuttavat Itä-Suomen yliopisto päähankkeen toteuttajana sekä Savonia-ammattikorkeakoulu oy.
Johtajat
Hankkeessa pyritään lieventämään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia ympäristössä kiertotalouden materiaaliratkaisujen avulla ja osaltaan turvaamaan kestävää aluetaloutta maakunnan älykkään erikoistumisen strategian mukaisesti. Ajanmukaisten mittaustekniikoiden soveltaminen ja innovatiivinen hyödyntäminen tuovat ratkaisuja esimerkiksi materiaalien karakterisointiin, älykkääseen monitorointiin ja uusien materiaalien ympäristövaikutusten arvioinnin kehittämiseen. Hanke kohdistuu alueen tarvelähtöisen TKI-toiminnan edistämiseen sekä alueen yritysten ja oppilaitosten yhteistyön vahvistamiseen vihreän teknologian uusien ratkaisujen kehittämisessä.
Hankkeen kehittämistoimet jakautuvat neljään osakokonaisuuteen (työpakettiin):
1) Kiertotalouden edistäminen materiaalitutkimuksilla ja materiaalivalinnoilla,
2) kunnonvalvonta ja vaurioanalyysit,
3) mittaustekniikan ja tekoälyn kehittäminen, sekä
4) osaamisen siirto.
Konkreettisina toimenpiteinä hyödynnetään oppilaitosten erikoismenetelmiä ja osaamista kiertotalouden materiaalien analysoinnissa ja turvallisessa käytössä, toteutetaan vaurio- ja korroosioanalyysejä sekä testauksia mm. hitsauksen ja rakenteiden kokoonpanoon liittyen sekä kehitetään älykästä mittausteknologiaa tai datankäsittelyä jatkuvatoimisiin mittauksiin ja prosessin säätöön. Tämän lisäksi edistetään välitöntä tiedonsiirtoa oppilaitosten kesken ja alueen yritysten ja oppilaitosten välillä.
Hanke tukee yrityksiä vihreän siirtymän edellyttämään muutokseen toimintatavoissa, materiaaleissa ja teknologioissa. Hankkeen tuloksena on toteutettu materiaalien karakterisointia, vaurioanalyyseja, korroosiotutkimusta, hitsien metallurgisia tutkimuksia, lujuustarkasteluja ja ympäristöjäljen laskentaa tarvelähtöisesti. Lisäksi on testattu mittaustekniikoita ja integroituja mittausjärjestelmiä prosesseissa tai laadunvalvonnassa, sekä kehitetty antureilla kerätyn datan hyödyntämistä mm. koneoppimismalleja hyödyntäen. Lisäksi on tuotettu laadukasta viestintämateriaalia aiheeseen liittyen ja vahvistettu vihreän siirtymän edellyttämää materiaaliteknologista osaamista koko yhteistyöverkostossa.
Vastuullisuus, hiilijalanjäljen muodostuminen ja miten siihen voidaan niin materiaalivalinnoilla kuin niiden uudelleen käytöllä vaikuttaa on poikkileikkaava teema hankkeessa. Esimerkkilaskelmien ja aiheeseen liittyvien työpajojen, webinaarien ym. tilaisuuksien avulla kasvatetaan kohderyhmän osaamista aiheesta.
Vihreän siirtymän materiaaliratkaisut ovat keskeisessä roolissa ympäristöystävällisen teknologian ja kestävän energian tuotannossa. Tämä käsite kattaa laajan valikoiman innovatiivisia materiaaleja ja teknologioita, jotka pyrkivät vähentämään ympäristövaikutuksia eri aloilla, kuten teollisuudessa, energiantuotannossa, liikenteessä ja rakennusteollisuudessa. Näitä materiaaliratkaisuja kehittämällä ja hyödyntämällä voimme edistää kestävää kehitystä ja vähentää riippuvuutta perinteisistä resursseista samalla, kun suojelemme ympäristöä.
Vihreän siirtymän materiaaliratkaisut -hankkeen yritysrahoittajien logot.
Tiedostot
1 kappalettaAvainsanat
Johtajat
Projektiryhmä
-
Jari Leskinen
LaboratorioinsinööriTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta -
Toni-Petteri Pennanen
VäitöskirjatutkijaTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta -
Jimi Rantanen
VäitöskirjatutkijaTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta -
Tuomo S Silvast
ProjektitutkijaTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta -
Markku Tiitta
TutkijaTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta -
Valtteri Tiitta
TutkimusapulainenTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta -
Xiuyun Zhao
YliopistotutkijaTeknillisen fysiikan laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta