Tarkenna hakuasi

Tarjouskilpailujen hyödyntäminen vaellusesteiden poistamisen kustannustehokkaassa kohdentamisessa – kohti pilotointia profiilikuva

Tarjouskilpailujen hyödyntäminen vaellusesteiden poistamisen kustannustehokkaassa kohdentamisessa – kohti pilotointia

Projekti
29.04.2024 - 28.02.2026
Oikeustieteiden laitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

EU:n rahoittama 2021-2027

Hanke toteutetaan osana Kymppi-Kalatalouden ympäristöohjelmaa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rahoittaa hanketta 187724,70 eurolla Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta.

Johtajat

Virroiksi-hanke selvittää romutuspalkkiomallin mahdollisuuksia pienten vaellusesteiden poistamiseen

Hankkeen tavoitteena on selvittää pienten vaellusesteiden vapaaehtoista ja kustannustehokasta poistamista sekä virtaympäristöjen ennallistamista romutuspalkkiojärjestelmän avulla. Millaiset kilpailutetun romutuspalkkiojärjestelmän elementit olisivat toimivia padonomistajien näkökulmasta ja miten tällaista järjestelmää voitaisiin soveltaa Suomen sääntely- ja toimijaympäristössä?

Hanke koostuu neljästä toisiinsa kytkeytyvästä kokonaisuudesta. Esteen omistajien halukkuutta ja valmiuksia osallistua suunniteltuun järjestelmään selvitetään kattavin haastatteluin. Nämä toteutetaan Pohjois-Karjalan pienten esteen omistajien parissa.

Toinen osa pureutuu vesilupajärjestelmän keskeisiin piirteisiin ja siihen, kuinka ne vaikuttavat padon purkamisen ja virtavesien ennallistamisen aikatauluihin ja toteutettavuuteen. Kolmas osa valmistelee varsinaisen romutuspalkkiomekanismin. Neljäs osa on hankkeen pohjalta kirjotettava opaskirja, sekä sen käytännön jalkauttaminen.

Hankkeessa pyritään kehittämään toimintamalli, joka mahdollistaa romutuspalkkioiden kohdentamisen mahdollisimman tehokkaasti – eli niihin kohteisiin, joissa ekologiset ja yhteiskunnalliset hyödyt ovat suurimmat suhteessa kustannuksiin. Tarkoituksena on minimoida ylimääräisiä kuluja ja hallinnollista taakkaa.

Työskentely perustuu käytännönläheiseen suunnitteluun, jossa hahmotellaan järjestelmän etenemistä vaihe vaiheelta: valitaan alueellinen tarkastelukohde, kerätään tarjoukset purkukohteista, hyödynnetään ELY-keskusten tuottamaa ekologista tietoa, valitaan kohteet, käsitellään lupaprosessit, toteutetaan purkutoimet ja maksetaan romutuspalkkiot. Tämän pohjalta tarkastellaan muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Kuinka hyvin lupaprosessien kestoa voidaan ennakoida?
  • Kuka toimii käytännön toteuttajana eli ennallistajana?
  • Tarvitaanko prosessille koordinoiva viranomaistaho, joka vastaa kilpailutuksesta, kohteiden valinnasta ja toteutuksesta?

Tavoitteena on luoda järjestelmä, joka tuottaa ekologisesti ja taloudellisesti vaikuttavan sekä vähäriitaisen etenemisjärjestyksen padonpurkuhankkeille. Koska osallistuminen olisi padonomistajille vapaaehtoista, odotetaan sitoutumisen olevan vahvaa myös prosessin myöhemmissä vaiheissa.

Hankkeen toteuttava UEF ja Luonnonvarakeskus, yhteistyössä Motivan ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Hankkeen lopputuotos on käytännönläheinen opas, joka esittelee, miten romutuspalkkiojärjestelmää voitaisiin pilotoinnin kautta soveltaa reaalimaailman rajoituksissa – ottaen huomioon lupakäytännöt, ekologis-taloudellisen tehokkuuden sekä toimijoiden osallistumisvalmiuden.

Hanke toteutetaan osana Kymppi-Kalatalouden ympäristöohjelmaa. Hankeen toteuttaa Itä-Suomen yliopisto yhdessä Luonnonvarakeskuksen ja Motivan kanssa. Yhteistyötahoina ovat MMM:n Nousu-ohjelma sekä ELY-keskukset.