Kaisa Raninen
Postdoctoral Researcher
Food research
Institute of Public Health and Clinical Nutrition, School of Medicine, Faculty of Health Sciences
kaisa.raninen@uef.fi | +358 50 514 5998
Researcher in the Institute of Public Health and Clinical Nutrition in the Faculty of Health Sciences, and in the SIB Labs (Science – Innovation – Business) team in the Department of Technical Physics in the Faculty of Science, Forestry and Technology.
I have knowhow in food analysis, clinical nutrition interventions, microbiology, microplastics and biorefining, and special expertise in analysis of volatile compounds (GC-MS).
Research groups
-
Biorefining 01.01.2010 -
-
Food and Health 01.01.2012 -
-
Microplastic research 01.09.2016 -
-
Food Valley
-
SIB Labs services 01.01.2023 -
Projects
-
Ensuring food safety and developing analytical methods 01.01.2023 - 31.12.2025
-
Analysis and removal methods of microplastics for industrial quality control Finished 18.02.2022 - 31.10.2023
-
Developing coatings and surface chemistry for industrial applications Finished 01.02.2019 - 31.07.2021
-
Direct microplastic exposure via foodstuff and food packaging - plastic leachables and their health effects (diMPex) 01.09.2020 - 31.08.2024
Publications
19/19 items-
Mikromuovien analytiikan ja poistomenetelmien kehittäminen teollisuuden laadunvalvontaan
Raninen, Kaisa; Uurasjärvi, Emilia; Peräniemi, Sirpa; Soininen, Tuomo; Vepsäläinen, Jouko; Järvelä, Essi; Riekkinen, Kati; Karim, Shahina; Selenius, Mikko; Savolainen, Ritva; Visuri, Roosa; Koistinen, Arto; Tomppo, Laura. 2023. Reports and Studies in Science, Forestry and Technology. . Itä-Suomen yliopisto -
Antimicrobial Activity of Slow Pyrolysis Distillates from Pine Wood Biomass against Three Pathogens
Riekkinen, Kati; Raninen, Kaisa; Keränen, Essi; Selenius, Mikko; Vilppo, Teemu; Raatikainen, Olavi; Korhonen, Jenni. 2022. Forests. 13: -
Exhaled breath analysis in monitoring dietary effects of rye
Raninen, Kaisa. 2022. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences -
Hyvään ravitsemuslaatuun ja ruokahävikin hallintaan toivotaan ohjausta
Rantakari, Niina; Palosaari, Jenni; Raninen, Kaisa; Nissinen, Kaija; Leinonen, Suvi-Tuulia. 2022. Elintarvike ja Terveys. 36: 38-44 -
Mikromuovit hallintaan lainsäädännöllä?
Raninen, Kaisa. 2022. Kehittyvä Elintarvike. 33: 40 -
Ravitsemuslaadun, elintarvikejätteen ja ruokahävikin seuranta osaksi Oiva-järjestelmää? Neuvontaa ja ohjausta kaivataan valvonnan rinnalle
Leinonen, Suvi-Tuulia; Raninen, Kaisa; Palosaari, Jenni; Väisänen, Karoliina; Nissinen, Kaija; Rantakari, Niina; Seppälä-Kolkka, Taina; Wirtanen, Gun; Partanen, Moona; Salo, Laura; Korhonen, Jenni . 2022. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja. . Jyväskylän ammattikorkeakoulu -
Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis of Exhaled Breath Compounds after Whole Grain Diets
Raninen, Kaisa; Nenonen, Ringa; Järvelä-Reijonen, Elina; Poutanen, Kaisa; Mykkänen, Hannu; Raatikainen, Olavi. 2021. Molecules. 26: 2667 -
Mikromuovien vaikutuksista ihmisen terveyteen tiedetään hyvin vähän
Uurasjärvi, Emilia; Raninen, Kaisa; Koistinen, Arto. 2021. Kehittyvä Elintarvike. 32: 22-23 -
Oivallista ruokaa -hankkeessa etsitään keinoja hyvään ravitsemuslaatuun ohjaamiseen ravitsemispalveluissa: Miten tehdä ravitsemuslaatu näkyväksi asiakkaalle?
Nissinen, Kaija; Raninen, Kaisa; Väisänen, Karoliina; Leinonen, Suvi-Tuulia; Partanen, Moona. 2021. Elintarvike ja Terveys. 35: 26-31 -
Potential of Probiotic Frozen Blackcurrant Products: Consumer Preference, Physicochemical Characterization, and Cell Viability
Väkeväinen, Kati; Rinkinen, Noora; Willman, Roosa-Maria; Lappi, Jenni; Raninen, Kaisa; Karlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Plumed-Ferrer, Carme; Kolehmainen, Marjukka. 2021. Foods. 10: 792