
Marjukka Kolehmainen
Professori
Ravitsemustiede/Elintarvikkeet ja terveys
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
[email protected] | 040 355 3617
Tutkimukseni kohdistuu ruoan ja sen komponenttien terveysvaikutuksiin. Olen tutkinut aihetta lyhyissä ateriatutkimuksissa sekä lyhyemmissä että pidemmissä kliinisissä ruokavaliointerventioissa yli 20 vuoden ajan. Olen keskittynyt tutkimaan erityisesti täysjyväviljan ja marjojen terveysvaikutuksia, mutta viimeaikoina myös muiden kasvipohjaisten ruokien vaikutuksia molekyylien tasolta aina koko fysiologian tasolle. Suoliston mikrobisto ja suolenseinämän merkitys terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa on osoittautunut merkittäväksi tekijäksi välittämään myös ruoan vaikutuksia – näin myös omissa tutkimuksissamme. Olemmekin pystyttäneet in vitro mallin, jolla voimme mallintaa suoliston mikrobien aktivaatiota ja aineenvaihduntaa. Seuraavaksi pystytämme suolen seinämää mallintavan osan tähän kokonaisuuteen, jolloin pystymme seuraamaan ruokien ja niiden bioaktiivisten komponenttien vaikutusta mikrobien toiminnasta aina suolenseinämään liittyviin vaikutuksiin saakka. Erityisenä kiinnostuksen kohteena näissä tutkimuksissa on suolen seinämän toiminta ja inflammaation kehittyminen sekä fyysisten vaikutusten lisäksi mikrobistovaikutukset psykologiseen hyvinvointiin. Eräänä fyysisen hyvinvoinnin näkökulmana on ollut suoli-maksa-akselin tutkimus ja se, mikä rooli suolen seinämän rakenteiden rikkoutumisella on maksasairauksien synnyssä. Isona tutkimuskysymyksenä on, voimmeko löytää ravinnon tekijöitä, joilla epäedullinen kehitys voidaan estää ja ylläpitää suolenseinämän ja yksilön hyvinvointia.
Tutkimusryhmät
-
COBRA -tutkimus 01.01.2024 -
-
Elintarvikkeet ja terveys 01.01.2012 -
-
Globaali kehitys 01.01.2020 -
-
HealthFerm-tutkimus 24.10.2023 -
-
Mikromuovitutkimus 01.09.2016 -
-
Oat-Gut-Brain-tutkimus 01.09.2022 -
-
Ruokakasvatuksen ja syömiskäyttäytymisen tutkimus… 08.11.2018 -
-
StopDia 01.01.2017 -
Projektit
-
Food Research and Health Connects Päättynyt 01.09.2022 - 31.12.2024
-
FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta 01.01.2022 - 31.12.2025
-
FOODNUTRI: investointihanke 01.01.2023 - 31.12.2025
-
FOODNUTRI: kansallisen infrastruktuurihankkeen jalkauttaminen Pohjois-Savon alueelle 01.01.2023 - 31.12.2025
-
Välitön altistus mikromuoveille ruoan ja elintarvikepakkausten kautta - muoveista liuenneet aineet ja niiden terveysvaikutukset (Dimpex) Päättynyt 01.09.2020 - 31.08.2024
Tiedostot
1 kappalettaJulkaisut
174/174 kappaletta-
Exploring the potential protective role of anthocyanins in mitigating micro/nanoplastic-induced reproductive toxicity: A steroid receptor perspective
Zhang, Jiaojiao; Liu, Wenyi; Cui, Fuqiang; Kolehmainen, Marjukka; Chen, Jing; Zhang, Lei; Zarei, Iman. 2025. Journal of Pharmaceutical Analysis. 15: A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
In vitro colonic fermentation of orange peel fibres: effect on microbial modulation, SCFAs production and carotenoid degradation
Núñez-Gómez, Vanesa; Gómez-Gallego, Carlos; Kolehmainen, Marjukka; González-Barrio, Rocío; Periago, María Jesús. 2025. Lwt: food science and technology. 219: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Individual participant data meta-analysis of eating behaviour traits as effect modifiers in acceptance and commitment therapy-based weight management interventions
Kudlek, Laura; Eustachio Colombo, Patricia; Mueller, Julia; Sharp, Stephen J.; Boothby, Clare E.; Griffin, Simon J.; Butryn, Meghan; Chwyl, Christina; Forman, Evan; Hagerman, Charlotte; Hawkins, Misty; Juarascio, Adrienne; Knäuper, Bärbel; Kolehmainen, Marjukka; Levin, Michael E.; Lillis, Jason; Maiz, Edurne; Manasse, Stephanie; Palmeira, Lara; Pietiläinen, Kirsi H.; Sherwood, Nancy E.; Ahern, Amy L. 2025. International journal of obesity. [Published: 10 April 2025]: 1-11 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Integrating nutrition into environmental impact assessments reveals limited sustainable food options within planetary boundaries
Kyttä, Venla; Ghani, Hafiz Usman; Pellinen, Tiina; Kårlund, Anna; Kolehmainen, Marjukka; Pajari, Anne Maria; Tuomisto, Hanna L; Saarinen, Merja. 2025. Sustainable production and consumption. 56: 142-155 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Multi-faceted nutritional science demonstrated through the prism of sugar: a scoping review on sugar intake and association with quality of life in children and adolescents
Noerman, Stefania; Nöthlings, Ute; Ristić-Medić, Danijela; Birgisdóttir, Bryndís Eva; Tetens, Inge; Kolehmainen, Marjukka; on behalf of Working Group 1 of the Presidential Activity of Federation of European Nutrition Societies (FENS). 2025. European journal of nutrition. 64: . 137 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Re-evaluating the importance of protein quality: insights on its limited role in multi-nutrient functional units
Tukiainen, Kerttu; Kyttä, Venla; Gomez-Gallego, Carlos; Kolehmainen, Marjukka; Pajari, Anne-Maria; Tuomisto, Hanna L.; Saarinen, Merja; Kårlund, Anna. 2025. International journal of life cycle assessment. [Epub ahead of print 26 March 2025]: 1-11 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
The effect of aldafermin expressing-Escherichia coli Nissle 1917 along with dietary change on visceral adipose tissue in MASLD mouse model
Iannone, Valeria; Vaittinen, Maija; Gómez-Gallego, Carlos; Mikkonen, Santtu; Lok, Johnson; D’Auria, Giuseppe; Vazquez-Uribe, Ruben; Tikkanen, Ida; Sommer, Morten Otto Alexander; El-Nezami, Hani; Kolehmainen, Marjukka. 2025. International journal of obesity. [Published: 10 April 2025]: 1-11 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Advancing methods for comparative nutritional LCA of milk and plant-based milk substitutes
Kovanen, Immi; Kyttä, Venla; Kårlund, Anna; Pajari, Anne-Maria; Tuomisto, Hanna; Saarinen, Merja; Kolehmainen, Marjukka. 2024. International journal of life cycle assessment. [Epub ahead of print 27 November 2024]: 1-15 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Association between whole grain consumption, tryptophan metabolism, and psychological distress: a secondary analysis of a randomised controlled trial
Liikonen, Vilma; Näätänen, Mari; Kårlund, Anna; Hanhineva, Kati; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka. 2024. British journal of nutrition. 132: 330-340 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Associations of Lifestyle Patterns with Glucose and Lipid Metabolism in Finnish Adults at Increased Risk of Type 2 Diabetes
Manninen, Suvi; Tilles‐Tirkkonen, Tanja; Aittola, Kirsikka; Männikkö, Reija; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka; Schwab, Ursula; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi; the Stop Diabetes study group. 2024. Molecular nutrition and food research. 68: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä