Tarkenna hakuasi

Elintarvikkeet ja terveys profiilikuva

Elintarvikkeet ja terveys

Tutkimusryhmä
01.01.2012 -
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Esittelykuva ryhmästä Elintarvikkeet ja terveys

Ylh.vas. Hani El-Nezamy, Carlos Gomez Gallego, Kaisa Raninen, Kristiina Kinnunen, Jenni Korhonen, Kati Väkeväinen, Iman Zarei, Marjukka Kolehmainen ja Ehsan Shad. Alh. vas. Kalle Karvonen, Valeria Iannone, Darren Healy, Jonhson Lok, Vilma Liikonen ja Moona Partanen. Kuvasta puuttuvat Ida Tikkanen, Suchetana De Storvik, Oona Koivisto ja Otto Savolainen.

Terveellisen ja turvallisen ruoan kehittäminen vaatii ruoka-aineiden terveyteen vaikuttavien sekä mikrobiologisten ja toksikologisten osatekijöiden tunnistamista. Tutkimuskohteinamme ovatkin ruoan kokonaisvaltaiset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimusympäristömme tarjoaa mahdollisuuksia tutkia ruoan ja sen komponenttien pilkkoutumista ja vaikutuksia suolistomikrobistoon sekä suolen seinämän toimintaan. Tavoitteenamme on selvittää uusien ruoan lähteiden, kuten kasviproteiinien, hyväksikäytettävyyttä ja merkitystä suolistomikrobiston aineenvaihdunnassa. Edelleen ruoan terveysvaikutusten tutkimuksessa toteutamme lyhyt- ja pitkäaikaisia kliinisiä ruokavaliointerventioita sekä aistinvaraisia arviointeja. Ruokaturvallisuuteen liittyvissä tutkimuksissa selvitämme uusia teknologisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan lisätä ruoan laatua ja pidentää hallitusti myyntiaikaa. Toimimme avoimessa yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja pyrimme edistämään avointa tiedettä elintarvikekentällä.

  • Ruokaturvallisuuden osa-alueista meillä on vahva tutkimusosaaminen elintarvikemikrobiologiasta. Hyödynnämme mikrobiologisten analyysien ohella kemiallisia ja aistinvaraisia analyysejä elintarvikkeiden ja uusien raaka-aineiden säilyvyyden testaamisessa ja kehitämme uusia menetelmiä, joiden avulla voidaan tutkia ruoan laatua ja pidentää myyntiaikaa turvallisesti.  Viimeaikaisia tutkimuskohteitamme ovat olleet muun muassa korkeapaineprosessointiin ja kylmäkuivaukseen liittyvät teknologiset ratkaisut. Elintarvikkeiden hallittu, tutkimustuloksiin perustuva myyntiajan pidentäminen vastaa osaltaan globaaleihin tavoitteisiin resurssien viisaasta käytöstä ja tähtää ruokahävikin vähentämiseen.

  • Kehitämme tutkimusinfrastruktuureja ja erityisosaamiseemme perustuvia palveluja sekä toteutamme niihin liittyviä hankkeita. Erityisosaamistamme ovat:

    Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimus

    • kliiniset ravitsemusinterventiot ja ateriakokeet
    • suolistovaikutusten tutkiminen
    • proteiinien pilkkoutumisen ja hyväksikäytettävyyden tutkiminen

    Tutkimusinfraamme: kliininen tutkimuslaboratorio, aistinvaraisen arvioinnin tilat, opetuskeittiö, suolisto- ja fermentaatio-tutkimusympäristö (mm. Infogest-suolistomalli, in vitro -paksusuolimalli, dynaaminen suolimalli, UPLC-laitteisto) mukaanlukien mikrobiologian ja soluviljelylaboratoriot.

    Elintarvikkeiden säilyvyys ja laatu

    • elintarvikkeiden mikrobiologinen ja aistinvarainen laatu
    • säilyvyyttä edistävien elintarvikeprosessien vaikutusten tutkiminen (mm. korkeapaineprosessointi ja kylmäkuivaus)
    • antimikrobisuuden tutkiminen

    Tutkimusinfraamme: mikrobiologian laboratorio (mm. Tempo-laitteisto, miniVidas-laitteisto), elintarvikekemian laboratorio (ravintoainemääritykset, rasvan laatu, viskositeetti, Kjelldahl-laitteisto, Sohlex-laitteisto), aistinvaraisen arvioinnin tilat, opetuskeittiö (mm. kylmäkuivain)

     

    Keskeiset toimintamuotomme ovat tutkimushankkeet ja yritysyhteistyö. Näiden lisäksi voimme toteuttaa räätälöityjä elintarviketutkimuspalveluja. Ota yhteyttä!

    Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimus: [email protected]

    Elintarvikkeiden säilyvyys ja laatu: [email protected]

     

     

     

Avainsanat

Professorit

Vanhemmat tutkijat

Tutkijatohtorit

Väitöskirjatutkijat

Teknikot

Tutkimusavustaja