
Marjukka Kolehmainen
Professori
Elintarvikkeet ja terveys
Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
marjukka.kolehmainen@uef.fi | 040 355 3617
Tutkimukseni kohdistuu ruoan ja sen komponenttien terveysvaikutuksiin. Olen tutkinut aihetta lyhyissä ateriatutkimuksissa sekä lyhyemmissä että pidemmissä kliinisissä ruokavaliointerventioissa yli 20 vuoden ajan. Olen keskittynyt tutkimaan erityisesti täysjyväviljan ja marjojen terveysvaikutuksia, mutta viimeaikoina myös muiden kasvipohjaisten ruokien vaikutuksia molekyylien tasolta aina koko fysiologian tasolle. Suoliston mikrobisto ja suolenseinämän merkitys terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa on osoittautunut merkittäväksi tekijäksi välittämään myös ruoan vaikutuksia – näin myös omissa tutkimuksissamme. Olemmekin pystyttäneet in vitro mallin, jolla voimme mallintaa suoliston mikrobien aktivaatiota ja aineenvaihduntaa. Seuraavaksi pystytämme suolen seinämää mallintavan osan tähän kokonaisuuteen, jolloin pystymme seuraamaan ruokien ja niiden bioaktiivisten komponenttien vaikutusta mikrobien toiminnasta aina suolenseinämään liittyviin vaikutuksiin saakka. Erityisenä kiinnostuksen kohteena näissä tutkimuksissa on suolen seinämän toiminta ja inflammaation kehittyminen sekä fyysisten vaikutusten lisäksi mikrobistovaikutukset psykologiseen hyvinvointiin. Eräänä fyysisen hyvinvoinnin näkökulmana on ollut suoli-maksa-akselin tutkimus ja se, mikä rooli suolen seinämän rakenteiden rikkoutumisella on maksasairauksien synnyssä. Isona tutkimuskysymyksenä on, voimmeko löytää ravinnon tekijöitä, joilla epäedullinen kehitys voidaan estää ja ylläpitää suolenseinämän ja yksilön hyvinvointia.
Tutkimusryhmät
-
Elintarviketutkimus 01.01.2012 -
-
Mikromuovitutkimus 01.01.2018 -
-
Oat-Gut-Brain-tutkimus 01.09.2022 -
-
Ruokakasvatuksen ja syömiskäyttäytymisen tutkimus… 08.11.2018 -
-
Ruokalaakso
-
StopDia
-
T2D-Data
Projektit
Tiedostot
1 kappalettaJulkaisut
150 kappaletta-
Associations between weight loss history and factors related to type 2 diabetes risk in the Stop Diabetes study
Halali, F.; Lapveteläinen, A.; Aittola, K.; Männikkö, R.; Tilles-Tirkkonen, T.; Järvelä-Reijonen, E.; Absetz, P.; Kolehmainen, M.; Schwab, U.; Lindström, J.; Lakka, T. A.; Pihlajamäki, J.; Karhunen, L.. International journal of obesity Published online: 12 January 2022: 1 - 8. 2022 -
Enhanced Eating Competence Is Associated with Improved Diet Quality and Cardiometabolic Profile in Finnish Adults with Increased Risk of Type 2 Diabetes
Aittola, Kirsikka; Karhunen, Leila; Männikkö, Reija; Järvelä-Reijonen, Elina; Mikkonen, Santtu; Absetz, Pilvikki; Kolehmainen, Marjukka; Schwab, Ursula; Harjumaa, Marja; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Pihlajamäki, Jussi. Nutrients 13 11: 4030. 2021 -
Role of microbiota and related metabolites in gastrointestinal tract barrier function in NAFLD
Fernandez-Cantos, MV; Garcia-Morena, D; Iannone, V; El-Nezami, H; Kolehmainen, M; Kuipers, OP. Tissue barriers 9 3: 1879719. 2021 -
Comparison of Communication Channels for Large-Scale Type 2 Diabetes Risk Screening and Intervention Recruitment: Empirical Study
Jalkanen, Kari; Järvenpää, Riia; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Martikainen, Janne; Aarnio, Emma; Männikkö, Reija; Rantala, Eeva; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka; Harjumaa, Marja; Poutanen, Kaisa; Ermes, Miikka; Absetz, Pilvikki; Schwab, Ursula; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi; Lindström, Jaana; The StopDia Study Group. JMIR diabetes 6 3: e21356. 2021 -
Sleep-time physiological recovery is associated with eating habits in distressed working-age Finns with overweight: secondary analysis of a randomised controlled trial
Järvelä-Reijonen, Elina; Järvinen, Suvi; Karhunen, Leila; Föhr, Tiina; Myllymäki, Tero; Sairanen, Essi; Lindroos, Sanni; Peuhkuri, Katri; Hallikainen, Maarit; Pihlajamäki, Jussi; Puttonen, Sampsa; Korpela, Riitta; Ermes, Miikka; Lappalainen, Raimo; Kujala, Urho M; Kolehmainen, Marjukka; Laitinen, Jaana. Journal of occupational medicine and toxicology 16 1: 23. 2021 -
Oxygen-18 and Carbon-13 isotopes in eCO 2 and erythrocytes carbonic anhydrase activity of Finnish prediabetic population
Kårlund, Anna; Kääriäinen, Teemu; Kostamo, Vili M; Kokkola, Tarja; Kolehmainen, Marjukka; Lakka, Timo A; Pihlajamäki, Jussi; Manninen, Albert. Journal of breath research 15 2: 021001. 2021 -
Intestinal Exposure to Food-Derived Protease Inhibitors: Digestion Physiology- and Gut Health-Related Effects
Kårlund, Anna; Paukkonen, Isa; Gómez-Gallego, Carlos; Kolehmainen, Marjukka. Healthcare 9 8: 1002. 2021 -
Replacing Saturated Fat with Polyunsaturated Fat Modulates Peripheral Blood Mononuclear Cell Gene Expression and Pathways Related to Cardiovascular Disease Risk Using a Whole Transcriptome Approach
Larsen, Sunniva, V; Holven, Kirsten B; Christensen, Jacob J; Flatberg, Arnar; Rundblad, Amanda; Leder, Lena; Blomhoff, Rune; Telle-Hansen, Vibeke; Kolehmainen, Marjukka; Carlberg, Carsten; Myhrstad, Mari C; Thoresen, Magne; Ulven, Stine M. Molecular nutrition and food research 65 24: 2100633. 2021 -
Grains - a major source of sustainable protein for health
Poutanen, Kaisa S; Kårlund, Anna O; Gómez-Gallego, Carlos; Johansson, Daniel P; Scheers, Nathalie M; Marklinder, Ingela M; Eriksen, Anne K; Silventoinen, Pia C; Nordlund, Emilia; Sozer, Nesli; Hanhineva, Kati J; Kolehmainen, Marjukka; Landberg, Rikard. Nutrition reviews [Epub ahead of print 6 Nov 2021]: 1 - 16. 2021 -
Choice Architecture Cueing to Healthier Dietary Choices and Physical Activity at the Workplace: Implementation and Feasibility Evaluation
Rantala, Eeva; Vanhatalo, Saara; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Kanerva, Markus; Hansen, Pelle Guldborg; Kolehmainen, Marjukka; Männikkö, Reija; Lindström, Jaana; Pihlajamäki, Jussi; Poutanen, Kaisa; Karhunen, Leila; Absetz, Pilvikki. Nutrients 13 10: 3592. 2021