
Marjukka Kolehmainen
Professori
Elintarvikkeet ja terveys
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
marjukka.kolehmainen@uef.fi | 040 355 3617
Tutkimukseni kohdistuu ruoan ja sen komponenttien terveysvaikutuksiin. Olen tutkinut aihetta lyhyissä ateriatutkimuksissa sekä lyhyemmissä että pidemmissä kliinisissä ruokavaliointerventioissa yli 20 vuoden ajan. Olen keskittynyt tutkimaan erityisesti täysjyväviljan ja marjojen terveysvaikutuksia, mutta viimeaikoina myös muiden kasvipohjaisten ruokien vaikutuksia molekyylien tasolta aina koko fysiologian tasolle. Suoliston mikrobisto ja suolenseinämän merkitys terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa on osoittautunut merkittäväksi tekijäksi välittämään myös ruoan vaikutuksia – näin myös omissa tutkimuksissamme. Olemmekin pystyttäneet in vitro mallin, jolla voimme mallintaa suoliston mikrobien aktivaatiota ja aineenvaihduntaa. Seuraavaksi pystytämme suolen seinämää mallintavan osan tähän kokonaisuuteen, jolloin pystymme seuraamaan ruokien ja niiden bioaktiivisten komponenttien vaikutusta mikrobien toiminnasta aina suolenseinämään liittyviin vaikutuksiin saakka. Erityisenä kiinnostuksen kohteena näissä tutkimuksissa on suolen seinämän toiminta ja inflammaation kehittyminen sekä fyysisten vaikutusten lisäksi mikrobistovaikutukset psykologiseen hyvinvointiin. Eräänä fyysisen hyvinvoinnin näkökulmana on ollut suoli-maksa-akselin tutkimus ja se, mikä rooli suolen seinämän rakenteiden rikkoutumisella on maksasairauksien synnyssä. Isona tutkimuskysymyksenä on, voimmeko löytää ravinnon tekijöitä, joilla epäedullinen kehitys voidaan estää ja ylläpitää suolenseinämän ja yksilön hyvinvointia.
Tutkimusryhmät
-
Elintarviketutkimus 01.01.2012 -
-
HealthFerm-tutkimus 24.10.2023 -
-
Mikromuovitutkimus 01.09.2016 -
-
Oat-Gut-Brain-tutkimus 01.09.2022 -
-
Ruokakasvatuksen ja syömiskäyttäytymisen tutkimus… 08.11.2018 -
-
Ruokalaakso
-
StopDia 01.01.2017 -
Projektit
-
Food Research and Health Connects 01.09.2022 - 31.12.2024
-
FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta 01.01.2022 - 31.12.2024
-
FOODNUTRI: investointihanke 01.01.2023 - 31.12.2025
-
FOODNUTRI: kansallisen infrastruktuurihankkeen jalkauttaminen Pohjois-Savon alueelle 01.01.2023 - 31.12.2025
-
Välitön altistus mikromuoveille ruoan ja elintarvikepakkausten kautta - muoveista liuenneet aineet ja niiden terveysvaikutukset (Dimpex) 01.09.2020 - 31.08.2024
Tiedostot
1 kappalettaJulkaisut
163 kappaletta-
Changes in liver metabolic pathways demonstrate efficacy of the combined dietary and microbial therapeutic intervention in MASLD mouse model
Iannone, Valeria; Babu, Ambrin Farizah; Lok, Johnson; Gómez-Gallego, Carlos; D’Auria, Giuseppe; Vazquez-Uribe, Ruben; Vaaben, Troels Holger; Bongers, Mareike; Mikkonen, Santtu; Vaittinen, Maija; Tikkanen, Ida; Kettunen, Mikko; Klåvus, Anton; Sehgal, Ratika; Kaminska, Dorota; Pihlajamaki, Jussi; Hanhineva, Kati; El-Nezami, Hani; Alexander Sommer, Morten Otto; Kolehmainen, Marjukka. 2023. Molecular metabolism. 78: -
Extending the product-group-specific approach in nutritional life cycle assessment
Kyttä, Venla; Kårlund, Anna; Pellinen, Tiina; Tuomisto, Hanna L.; Kolehmainen, Marjukka; Pajari, Anne-Maria; Saarinen, Merja. 2023. International journal of life cycle assessment. [Epub ahead of print 30 Sep 2023]: 1-17 -
Metabolic profiles reflect weight loss maintenance and the composition of diet after very-low-energy diet
Näätänen, Mari; Kårlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Klåvus, Anton; Savolainen, Otto; Lehtonen, Marko; Karhunen, Leila; Hanhineva, Kati; Kolehmainen, Marjukka. 2023. Clinical nutrition. 42: 1126-1141 -
Product-group-specific nutrient index as a nutritional functional unit for the Life Cycle Assessment of protein-rich foods
Kyttä, Venla; Kårlund, Anna; Pellinen, Tiina; Pietiläinen, Oona; Tuomisto, Hanna L.; Kolehmainen, Marjukka; Pajari, Anne Maria; Saarinen, Merja. 2023. International journal of life cycle assessment. 28: 1672-1688 -
Ravitsemus ja suolistomikrobit ruoansulatuskanavan ja metabolisen terveyden ylläpitäjinä
Pajari, Anne-Maria; Kolehmainen, Marjukka; Laatikainen, Reijo; Salonen, Anne. 2023. Duodecim. 139: 1465-1471 -
Structure, texture and protein digestibility of high moisture extruded meat alternatives enriched with cereal brans
Rekola, Silja Maria; Kårlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Kolehmainen, Marjukka; Pomponio, Luigi; Sozer, Nesli. 2023. Applied food research. 3: . 100262 -
The effects of whole grain cereals on tryptophan metabolism and intestinal barrier function-underlying factors of health impact
Liikonen, Vilma; Gomez-Gallego, Carlos; Kolehmainen, Marjukka. Teoksessa: (toim.) , 2023. Proceedings of the Nutrition Society. s. 1-13. -
Analysis of the SYSDIET Healthy Nordic Diet randomized trial based on metabolic profiling reveal beneficial effects on glucose metabolism and blood lipids
Gürdeniz, Gözde; Uusitupa, Matti; Hermansen, Kjeld; Savolainen, Markku J.; Schwab, Ursula; Kolehmainen, Marjukka; Brader, Lea; Cloetens, Lieselotte; Herzig, Karl-Heinz; Hukkanen, Janne; Rosqvist, Fredrik; Ulven, Stine Marie; Gunnarsdóttir, Ingibjörg; Thorsdottir, Inga; Oresic, Matej; Poutanen, Kaisa S.; Risérus, Ulf; Åkesson, Björn; Dragsted, Lars Ove. 2022. Clinical nutrition. 41: 441-451 -
Associations between weight loss history and factors related to type 2 diabetes risk in the Stop Diabetes study
Halali, F; Lapveteläinen, A; Aittola, K; Männikkö, R; Tilles-Tirkkonen, T; Järvelä-Reijonen, E; Absetz, P; Kolehmainen, M; Schwab, U; Lindström, J; Lakka, TA; Pihlajamäki, J; Karhunen, L. 2022. International journal of obesity. 46: 935-942 -
Hapattamalla saadaan monipuolista ja terveellistä ruokaa
Gómez-Gallego, Carlos; Väkeväinen, Kati; Kolehmainen, Marjukka. 2022. Kehittyvä Elintarvike. 33: 40-41