Tarkenna hakuasi

Krista  Huusko

Krista Huusko

Yliopisto-opettaja

Psykologian maisteri (PsM)

Kasvatustieteiden ja psykologian osasto, Filosofinen tiedekunta

krista.huusko@uef.fi | 050 478 3124

Väitöstutkimukseni käsittelee sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vanhemmuutta sekä koettuna ja elettynä että suhteessa perheille suunnattuihin palveluihin ja muuhun yhteiskuntaan.

Etsin parhaillaan (kevät ja kesä 2024) sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vanhempia haastateltavikseni – ks. haastattelukutsu liitteistä.

Opetukseni teemat liittyvät sukupuoleen ja sen monimuotoisuuteen, perheisiin ja läheissuhteisiin sekä laadulliseen tutkimukseen.

  • Tutkin väitöskirjatutkimuksessani haastatteluaineiston pohjalta, millaisia kokemuksia sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla vanhemmilla on vanhempana toimimisesta ja kohtaamisista perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten kanssa.

    Sateenkaariperheiden vanhempien vanhemmuutta ja heidän palvelukokemuksiaan koskeva tutkimus on viime vuosina laajentanut ymmärrystämme perheistä ja sateenkaariperheiden yhteiskunnallisesta asemasta. Tämä tutkimus on kuitenkin pääosin keskittynyt seksuaalivähemmistöihin kuuluviin cissukupuolisiin vanhempiin.

    Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vanhemmuuteen liittyy usein omanlaisiaan piirteitä ja kysymyksiä, jotka aiemman tutkimuksen mukaan liittyvät esimerkiksi tapoihin, joilla oma vanhemmuus käytäntöineen sukupuolittuu tai on sukupuolittumatta. Väitöstutkimukseni tarkoituksena onkin täydentää ja täsmentää edelleen käsitystämme perheistä ja vanhemmuudesta.  Lisäksi tutkimuksen tuottamaa tietoa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vanhempien kokemuksista palveluissa voidaan hyödyntää yhdenvertaisempien palvelujen kehittämiseksi.

    Haastatteluaineiston lisäksi käytän väitöskirjani aineistona Suomessa julkaistuja opastekstejä, joissa perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia ohjataan kohtaamaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vanhempien perheitä ja muita sateenkaariperheitä aiempaa yhdenvertaisemmin. Tutkin, millaisia vaikuttamisen keinoja opastekstien kirjoittajat käyttävät sekä millaisia ammattilaisiin, sateenkaariperheisiin ja heidän kohtaamisiinsa liittyviä kulttuurisia käsityksiä ja ihanteita opastekstit välittävät. Kun tutkimukseni tekee näkyväksi näitä keinoja ja käsityksiä, niitä on mahdollista arvioida myös kriittisesti. Kriittisen tarkastelun pohjalta yhdenvertaisuustyötä voidaan edelleen kehittää.

  • Olen 29-vuotias psykologian maisteri ja laillistettu psykologi.

    Sukupuoli ja sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen liittyvät kysymykset ja aihepiirit ovat kiinnostaneet minua kauan, suurelta osin myös omien kokemusteni ja pohdintojeni vuoksi. Mielenkiintoni perheiden ja vanhemmuuden tutkimusta kohtaan taas heräsi valitessani graduni aihetta. Sittemmin kyseiset aihepiirit sukupuolittuneine normeineen ja ihanteineen ovat osoittautuneet kiehtovammiksi kuin olisin osannut aavistaa.

    Tutkimustyön ulkopuolella pidän videopeleistä, japanilaisesta populaarikulttuurista ja luovasta kirjoittamisesta.

  • Huusko, K., Korhonen, M. & Komulainen, K. (2021). Parisuhteen ja vanhemmuuden normatiiviset vaateet transfeminiinien ihmisten elämänkulussa. Sukupuolentutkimus–Genusforskning, 34(2), 20–37.

    Huusko, K. (2019). Transfeminiinisen vanhemman parisuhteet, perhesuhteet ja sukupuolenkorjausprosessi. Pro gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20191131

Tiedostot

1 kappaletta