Tarkenna hakuasi

Marta  Choroszewicz

Marta Choroszewicz

Yliopistotutkija

Yhteiskuntatieteiden laitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

[email protected] | 050 330 9365

Olen Marta Choroszewicz (YTT, dosentti) ja työskentelen sosiologian oppiaineessa Itä-Suomen yliopistossa. Olen tutkinut eriarvoistumisen mekanismeja erilaisten ammattiryhmien keskuudessa eri maissa kuten esimerkiksi Suomessa, Puolassa ja Kanadassa. Lisäksi tutkin tekoälyteknologian kehittämisen ja käyttöönoton liittyviä sosiaalisia ulottuvuuksia ja eriarvoistumisen mekanismeja sekä datan käyttöä uusien datapohjaisten päätöksentekotyökalujen kehittämisessä sosiaali- ja terveydenhuollon julkisissa organisaatioissa. Omien hankkeiden lisäksi, olen työskennellyt ProPSI, DaDSoc, DataLit ja DEQUAL-hankkeissa. Olen kirjoittanut mm.  digitaalisesta hyvinvointivaltiosta ja automatisoidusta päätöksenteosta, tunnetyöstä, valtasuhteista teknologien kehittämisessä ja datan tekemisessä, rajatyöstä tekoälyinnovaatioprosessissa ja nuorten digitaalisesta toimijuudesta.

Vuosina 2024-2025 toimin apurahatutkijana ja tutkin tekoälynpohjautuvia innovaatioprosessia sekä siihen liityvät ihmistyöt julkisella sektorilla osana Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hankettani “Perpetual Piloting and Invisible Work of Automating Public Services in Finland”. Osana tätä hanketta tutkin myös siitä, mitä sosiaalinen kestävyys tarkoittaa digitaalisoituvassa hyvinvointivaltiossa. Kahden vuoden aikana keräämäni tutkimusaineisto on ainutlaatuinen ja laaja etnograafinen aineisto (100 haastateluja ja 400+ havainnointitunteja) innovaatiotoiminnasta viidellä julkishallinnon toimialalla kahdesta julkishallinnon organisaatioista. Aineisto kattaa erilaisia tekoälytyökalujen suunnittelun, kehittämisen, kokeilun ja käyttöönoton vaiheita, muun muassa päätöksenteon tukityökalut, tekoälyavustajat, Microsoft 365 Copilot ja ennakoivat algoritmijärjestelmät.

Vuosina 2026-2027 toimin apurahatutkijana Pohjois-Karjalan Rahaston ja Ella ja Georg Ehrnroothin Säätiön rahoittamassa hankessani “Navigating experimental AI tools within technology-enthusiastic context of Finnish public administration”. Hanke pohjautuu laajan etnograafisen aineiston ja pyrkii ymmärtämään kestävän kehityksen työkäytäntöjä Suomen julkisen sektorin ammateissa tekoälyteknologioiden aikakaudella. Tämä on tärkeää, sillä riittävää empiiristä tutkimusta tekoälytyökalujen käytöstä ja sen vaikutuksista Suomen julkishallintoon ei vielä ole.

 

Lisää tietoja: https://research.choroszewicz.eu

Julkaisut

35/35 kappaletta