 
            Sepelvaltimotaudin vaaratekijät (SVVT) tutkimus, ravitsemusosio
Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus (SVVT, Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) on prospektiivinen väestöpohjainen kohorttitutkimus, joka selvittää sydän- ja verisuonisairauksien ja muiden kroonisten kansansairauksien riskitekijöitä. Kohortti on satunnaisotos Kuopion ja sen lähikuntien asukkaista. Alkumittaukset tehtiin vuosina 1984-1989 ja niihin osallistui tutkimusotoksen 3 235 miehestä 2 682 miestä (82,9 %), iältään 42, 48, 54 tai 60 vuotta. Tutkimukseen otettiin mukaan sen 11-vuotisseurannassa noin 900 naista. Aineisto on yhdistetty kansallisiin rekistereihin, joista saadaan tiedot mm. tutkittavien sairastumisista ja lääkkeiden käytöstä.
Tutkimuksesta on julkaistu yli 350 tieteellistä artikkelia ja yli 30 väitöskirjaa. Tutkimus on kansainvälisesti poikkeuksellisen tarkasti tutkittu: tutkimuksen alusta on olemassa n. 30 000 muuttujaa tutkittavien ravitsemuksesta, terveydentilasta, perintötekijöistä ja niiden markkereista.
Ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti on selvitetty neljän päivän ruokapäiväkirjanpidon avulla tutkimuksen alussa ja sen 11-vuotisseurannassa ja ruokafrekvenssikyselyllä hankkeen 4-vuotisseurannassa.
SVVT–tutkimuksella on Kuopion korkeakoulun eettisen työryhmän puoltava lausunto ja tutkittavat ovat antaneet kirjallisen suostumuksen tutkimukseen osallistumisesta. Tutkimuksen ravitsemustutkimusosuus on myös rekisteröity Clinicaltrials.gov-sivustolle (Clinicaltrials.gov).
Ajankohtaista
- 
					 TtM Heli Virtanen, väitös 21.4.2023: Eläinproteiinipainotteiseen, runsaasti lihaa sisältävään ruokavalioon liittyy terveysriskejä TtM Heli Virtanen, väitös 21.4.2023: Eläinproteiinipainotteiseen, runsaasti lihaa sisältävään ruokavalioon liittyy terveysriskejäTtM Heli Virtanen, väitös 21.4.2023: Eläinproteiinipainotteiseen, runsaasti lihaa sisältävään ruokavalioon liittyy terveysriskejäItä-Suomen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan eläinproteiiniin painottuva ruokavalio ja erityisesti runsas lihan käyttö oli…
- 
					 TtM Maija Ylilauri, väitös 24.3.2023: Juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin TtM Maija Ylilauri, väitös 24.3.2023: Juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiinTtM Maija Ylilauri, väitös 24.3.2023: Juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiinItä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa eläinproteiinien lähteillä ei havaittu juurikaan yhteyttä muistisairauksien riskiin. –…
- 
					 LL Hanna-Mari Tertsunen, väitös 3.6.2022: Terveellinen pohjoismainen ruokavalio yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin ja sairauskuolleisuuteen LL Hanna-Mari Tertsunen, väitös 3.6.2022: Terveellinen pohjoismainen ruokavalio yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin ja sairauskuolleisuuteenLL Hanna-Mari Tertsunen, väitös 3.6.2022: Terveellinen pohjoismainen ruokavalio yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin ja sairauskuolleisuuteenTämän väitöskirjatyön tavoitteena oli tutkia terveellisen pohjoismaisen ruokavalion yhteyksiä kuolleisuuteen sekä sepelvaltimotaudin ja tyypin…
- 
					 Suojaako muna muistia – tutkijoilta tiedeartikkeli lapsille Suojaako muna muistia – tutkijoilta tiedeartikkeli lapsilleSuojaako muna muistia – tutkijoilta tiedeartikkeli lapsilleKananmuna päivässä ei näytä sen enempää ehkäisevän kuin edistävänkään muistihäiriöitä. Se voi kuitenkin olla muuten hyödyksi aivojen…
Avainsanat
Tutkijat
- 
        
                              Jyrki VirtanenTutkimusjohtajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                            
                        Tomi-Pekka TuomainenProfessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                              Sari HantunenVanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                              Ari VoutilainenTutkimuspäällikköKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                            
                        Maija YlilauriProjektitutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                              Tommi TolmunenProfessoriKliinisen lääketieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                              Anu RuusunenKliininen opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
- 
        
                              Heli VirtanenYliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Julkaisut
172 kappaletta- 
                                            
                                                Associations of the serum n-6 PUFA concentrations with exercise-induced myocardial ischaemia in middle-aged and older menEsmaili, Haleh; Tajik, Behnam; Tuomainen, Tomi-Pekka; Kurl, Sudhir; Salonen, Jukka T; Virtanen, Jyrki K, 2024, British journal of nutrition, 132, 11, 1522-1529. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Eggs – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023Virtanen, Jyrki K; Larsson, Susanna C, 2024, Food and nutrition research, 68, 1-19. A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                General and abdominal adiposity and hypertension in eight world regions: a pooled analysis of 837 population-based studies with 7·5 million participantsNCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), 2024, The Lancet, 404, 10455, 851-863. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Meat and meat products – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023Meinilä, Jelena; Virtanen, Jyrki K, 2024, Food and nutrition research, 68, 10538. A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Omega-3 Blood Levels and Stroke Risk: A Pooled and Harmonized Analysis of 183 291 Participants From 29 Prospective StudiesO’Keefe, James H.; Tintle, Nathan L.; Harris, William S.; O’Keefe, Evan L.; Sala-Vila, Aleix; Attia, John; Garg, G. Manohar; Hure, Alexis; Bork, Christian Sørensen; Schmidt, Erik Berg; Venø, Stine Krogh; Chien, Kuo-Liong; Chen, Yun-Yu (Amelia); Egert, Sarah; Feldreich, Tobias Rudholm; Ärnlöv, Johan; Lind, Lars; Forouhi, Nita G.; Geleijnse, Johanna M.; Pertiwi, Kamalita; Imamura, Fumiaki; de Mello Laaksonen, Vanessa; Uusitupa, W. Matti; Tuomilehto, Jaakko; Laakso, Markku; Lankinen, Maria Anneli;, 2024, Stroke, 55, 1, 50-58. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Role of Polyunsaturated Fat in Modifying Cardiovascular Risk Associated With Family History of Cardiovascular Disease: Pooled De Novo Results From 15 Observational StudiesLaguzzi, F.; Åkesson, A.; Marklund, M.; Qian, F.; Gigante, B.; Bartz, T.M.; Bassett, J.K.; Birukov, A.; Campos, H.; Hirakawa, Y.; Imamura, F.; Jäger, S.; Lankinen, M.; Murphy, R.A.; Senn, M.; Tanaka, T.; Tintle, N.; Virtanen, J.K.; Yamagishi, K.; Allison, M.; Brouwer, I.A.; De Faire, U.; Eiriksdottir, G.; Ferrucci, L.; Forouhi, N.G.; Geleijnse, J.M.; Hodge, A.M; Kimura, H.; Laakso, M.; Risérus, U.; van Westing, A.C.; Bandinelli, S.; Baylin, A.; Giles, G.G.; Gudnason, V.; Iso, H.; Lemaitre, R.N.;, 2024, Circulation, 149, 4, 305-316. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Worldwide trends in underweight and obesity from 1990 to 2022: a pooled analysis of 3663 population-representative studies with 222 million children, adolescents, and adultsNCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), 2024, The Lancet, 403, 10431, 1027-1050. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohortsOng, Kwok Leung; Marklund, Matti; Huang, Liping; Rye, Kerry-Anne; Hui, Nicholas; Pan, Xiong-Fei; Rebholz, Casey M; Kim, Hyunju; Steffen, Lyn M; van Westing, Anniek C; Geleijnse, Johanna M; Hoogeveen, Ellen K; Chen, Yun-Yu; Chien, Kuo-Liong; Fretts, Amanda M; Lemaitre, Rozenn N; Imamura, Fumiaki; Forouhi, Nita G; Wareham, Nicholas J; Birukov, Anna; Jäger, Susanne; Kuxhaus, Olga; Schulze, Matthias B; de Mello, Vanessa Derenji; Tuomilehto, Jaakko; Uusitupa, Matti; Lindström, Jaana; Tintle, Nathan;, 2023, BMJ, 380, e072909. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
                                            
                                                Associations of animal protein sources and dietary cholesterol and choline intakes with cognitive functioning: a prospective population-based cohort studyYlilauri, Maija, 2023, Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences. G5 Artikkeliväitöskirja
- 
                                            
                                                Dietary fat quality and serum androgen concentrations in middle-aged menWynne-Ellis, Miika M; Mursu, Jaakko J; Tuomainen, Tomi Pekka; Bertone-Johnson, Elizabeth; Salonen, Jukka T; Virtanen, Jyrki K, 2023, European journal of clinical nutrition, 2024; 78, 2, 99-106. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä