Rahoittajat
Päärahoittaja
Tutkimuksen lähtökohtana on shrinking rural area -käsite moniulotteisena ilmiönä. Vähenevän ja ikääntyvän väestön alueilla elinvoiman lisäämistä, uusien mahdollisuuksien ja hyvinvoinnin edellytyksiä voi lähestyä smart shrinking -ajattelulla, josta tässä käytetään termiä älykäs sopeutuminen. Moniuloitteisen älykkään sopeutumisen -näkökulman avulla on mahdollista väestömuutosten lisäksi ottaa huomioon kestävään yhteiskuntaan siirryttäessä talous, hyvinvointi, työllisyys, liikkuminen, monipaikkaisuus, kausiväestö ja innovatiiviset sopeutumismallit.
Tutkimuksessa tuotetaan tilannekuva maaseutualueiden taloudellisesta kasvupotentiaalista, elinvoimasta, hyvinvoinnista ja kestävästä kehityksestä. Elinvoiman ja kestävän kehityksen teemat ovat liian monitahoisia käsitteitä mitattavaksi vain yhdellä tai muutamalla muuttujalla, joten tästä syystä tässä tutkimuksessa yhdistetään useita eri muuttujia kestävän elinvoiman indikaattoriksi. Tutkimuksessa muodostetaan kaksi erillistä indikaattoria, joista toinen pohjautuu koviin talousmuuttujiin (väestö, kuntatalous, työpaikat, jne.) sekä toinen pehmeämpiin osallisuutta, kestävää kehitystä ja hyvinvointia mittaaviin tekijöihin.
Indikaattorianalyysin ohjaamana valitaan elinvoiman ja kestävän kehityksen kannalta hyvin sopeutuneita esimerkkikuntia, joissa selvitetään, miten supistuvilla maaseutualueilla (shrinking rural area) on vastattu haasteisiin, miten kehitykseen sopeudutaan ja onko sopeutuminen älykästä niin, että syntyy uutta elinvoimaa. Lisäksi hankkeessa tutkitaan tarkemmin esimerkkejä innovatiivisista ratkaisuista, joilla supistuvien maaseutualueiden haasteisiin on vastattu.
Tutkimus tuottaa uutta, monipuolista ja kokonaisvaltaista tietoa kestävän kehityksen ja elinvoiman tilasta Suomen maaseutualueilla. Lisäksi tutkimus tuottaa tietoa, miten alueiden strategioissa ja toimissa on vastattu supistuvaan kehitykseen ja onko sopeutuminen älykästä niin, että syntyy uutta elinvoimaa. Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää laajasti maaseutupolitiikan politiikkavalmistelussa ja toimeenpanossa sekä valtakunnan että alueiden tasolla.
Ajankohtaista
-
"Älykäs" pikkukunta kukoistaa, vaikka kaiken pitäisi mennä päin seiniä - Mistä on ?
Pieni vanheneva kunta voi pärjätä, jos palveluja järjestetään uudella tavalla. Leppävirta on yhdistänyt matkailun ja kuntalaisten… -
Tutkimushankkeen politiikkasuositukset 13.6.2022
-
Tutkimustiedote 8.6.2022 Maaseutujen elinvoimaisuutta tulee tarkastella kokonaisuutena
-
Blogi: Maaseutualueiden elinvoima tilastojen valossa
SOMA Infograafit
Kestävän elinvoimaisuuden indikaattorit SOMA Infograafi 10.1.2021
Esimerkkikunnat SOMA Infograafi 15.3.2021
Esimerkkikuntien kuntastrategiat SOMA Infograafi 15.6.2021
Esitelmiä
Esitelmä MANE-hanketreffeillä MANE-hanketreffit 2.2.2021
Esitelmä Maaseutupolitiikan neuvoston sihteeristön kokouksessa MANE sihteeristö 26.10.2021
Esitelmä Hyvä elämä maaseudulla -webinaarissa https://www.slideshare.net/Maaseutupolitiikka/hyv-elm-maaseudulla-webinaarin-1632022-esitykset
Soma-hankkeen loppuraportti
Sopeutuvat Innovatiiviset maaseudut (Makkonen, Jolkkonen, Kurvinen & Lemponen), Spatia raportteja 2/2022
https://erepo.uef.fi/handle/123456789/27463
Avainsanat
Professorit
Tutkijat
-
Arja Jolkkonen
YliopistotutkijaKarjalan tutkimuslaitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta -
Arja Kurvinen
ErikoistutkijaKarjalan tutkimuslaitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta -
Virpi Lemponen
ProjektitutkijaKarjalan tutkimuslaitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta