
Syvissä vesissä (SyVe)
Johtajat
Tutkimusryhmän mielenkiinnon kohteena on luonnon ”merkityskuolema” ja taidelähtöinen suhde kanssamaailmaan. Tällä hetkellä ryhmän fokuksessa on veden mieli ja kehon kieli sekä niihin liittyvät moninaiset jäljet. Tehtävänä on tutkia ja tuottaa taidelähtöisesti kasvatustilanteita, pedagogisia hetkiä, joiden kautta voisimme syvemmin hahmottaa veden ja ruumiillisuuden sijaa elämässämme. Seuraamme näihin kiinnittyvien kulttuuristen, poliittisten ja eettisten merkityksenantojen kehkeytymistä tarkastelemalla niin fyysisiä kuin metaforisia jälkiä. Näin piirrämme kuvaa (kasvatus)ympäristöönsä sitoutuvan moraalisubjektin kehkeytymisestä.
Vireillä olevat osatutkimukset
- Veden mieli ja kasvatuksen mahdollisuus (erityisesti: Tulva)
- Kehollisuus kasvatuksen maailmasuhteessa (erityisesti: Ruumis)
- Kasvattajan ja kasvatettavan varjot (erityisesti: Jälki)
Tulossa
Tulva? Kasvatuksen hetki –symposium
Ari Sivenius, Jussi Mäkelä & Teijo Karhu
Syvissä vesissä -tutkimusryhmä (UEF)
Tapaamisessa annamme tulvan hetkellisesti nousta niin luonnonilmiönä kuin metaforana. Rakennusten perustuksia vahingoittavan luonnonilmiön tavoin uhkaavat ajattelemattomuuden ja tarkoituksellisen epäinformaation tulvat demokratiaa. Esimerkiksi kulutushyödykkeiden ja -hyödyttömyyksien tulva on tuhoamassa elinehtojemme perustan. Merkityksettömyyden kokemusten pyörteissä kasvattajan on tärkeää pitää esillä jokaista utopistiseltakin tuntuvaa oljenkortta. Tulva aiheuttaa tuhoa, mutta se voi myös puhdistaa ja hedelmöittää ajattelua pakottaen pohtimaan muun muassa kulttuurisia, poliittisia ja eettisiä kysymyksiä.
Symposiumissa kuullaan vireillä olevaan tutkimusteemaan kietoutuvia esityksiä
- Ari Sivenius: Sana aluksi
- Teijo Karhu: ”Tulvaa kuvittelemassa ja kuvittamassa”
- Jussi Mäkelä: ”Teknologia merkitysten tulvana ja kuolemana”
- Ari Sivenius: ”Korruptoituneen informaatiotulvan tyrskyissä”
Tervetuloa alustustemme virittäminä keskustelemaan ja pohtimaan tulvan olemusta!
Mennyt
Ainedidaktinen symposiumi 2025 / UEF
Taidekasvatus utopioiden rannoilla ja virroissa -teemaryhmä
Jussi Mäkelä, Teijo Karhu & Ari Sivenius
Taide on pyrkimistä dialogiin maailman kanssa, ja dialogi itsessään on kasvattava kokemus (Biesta 2017). Dialogissa paljastuu jotain maailmasta, itsestä ja omasta suhteesta maailmaan, mikä luo ehtoja eettisyyden kehkeytymiselle. Näin taidekasvatuksen syvimmät kysymykset tarkastelevat merkityksellisen maailmasuhteen eettisiä ja moraalisia perustoja. Koska taiteellisessa kuvittelussa on lupa ylittää realismin rajat ja luoda utopioita, on kysyttävä, millaisia eväitä voidaan tarjota eettisesti kestävien utopioiden aineksiksi. Ehdotamme taidekasvatuksen tehtävien hahmottamista kahden päällekkäisen ja toisiinsa kietoutuvan kentän avulla. Yhtäältä on opetettava tulkitsemaan kulttuurista ympäristöä, tavoiteltava valmiuksia toimia siinä täysivaltaisesti. Toisaalta on vahvistettava ymmärrystä ihmisestä erottamattomana osana kaikkea luontoa, opetettava toimimaan elonkehää kunnioittaen.
Johtajat
Tutkija
-
Jussi Mäkelä
Yliopisto-opettajaSoveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto, Filosofinen tiedekunta -
Teijo Karhu
Yliopisto-opettajaSoveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto, Filosofinen tiedekunta
Muut ryhmän jäsenet
-
Inkeri Schmidt [email protected]
-
Sharon Assefa [email protected]