Tarkenna hakuasi

Tuomo  Alhojärvi

Tuomo Alhojärvi

Tutkijatohtori

Apurahatutkija

Humanistinen osasto, Filosofinen tiedekunta

tuomo.alhojarvi@uef.fi | 050 470 2392

Olen jälkikapitalistiseen teoriaan ja käytäntöön erikoistunut maantieteilijä. Työskentelen Itä-Suomen yliopiston kulttuurintutkimuksen tutkimusryhmän jäsenenä Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa ”Omistuksenjälkeisyys talouden muutoksen tulkintana ja kokemuksena” (2022-2026). Tutkin yhteiskunnallisten tilojen toisintekemisen ja -ajattelun tapoja. Lähestymistapojani ovat erityisesti feministinen talousmaantiede, poliittisen ekologian tutkimusote, kriittinen tila- ja yhteiskuntateoria sekä osallistuvat tilalliset menetelmät.

Tällä hetkellä (syksyllä 2024) työni painopisteet ovat yhteisvaurauden kartografisten menetelmien kehittämisessä ja jälkidigitaalisen geomedian käsitteellistämisessä. Suoremmin sanottuna: teen ja tuumailen karttoja yhdessä muiden kanssa. Eräänlainen välihuipentuma tästä työstä oli Joensuun pääkirjastolla järjestämäni Yhteinen Joensuu: omat paikat, jaetut tilat -tapahtuma, joka tarjosi kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden kaupungin luovaan kartoittamiseen. Tämä ”omistuksenjälkeisten” yhteisvaurauden muotojen kartoittaminen jatkuu syksylle 2025.

Tutkin ja kehitän myös useassa työn alla olevassa kirjoitushankkeessa tila- ja talousteoreettista ymmärrystä sekä erityisesti moninaisen talouden (diverse economies) viitekehyksen metodologiaa. Erityisesti huomioni keskittyy yhteiskunnallisen muutostyön sekä sitä tukevan ja tutkivan akateemisen työn itsekriittisiin työkaluihin ja valmiuksiin.

Väittelin Oulun yliopiston maantieteen tutkimusyksiköstä keväällä 2021. Väitöskirjani For Postcapitalist Studies: Inheriting Futures of Space and Economy tuo yhteen feminististen talousmaantieteilijöiden J.K. Gibson-Grahamin sekä dekonstruktiivisen filosofi Jacques Derridan ajattelua kysyen, mitä perimme kuvitellessamme ja tehdessämme kapitalismin jälkeisiä tulevaisuuksia. Keskeisenä pyrkimyksenä oli jälkikapitalistisen ajattelun itsekriittisten valmiuksien kehittäminen, mikä säilyy kaikkea työtäni kirittävänä tavoitteena.

Suhtaudun innolla kaikkiin yhteistyöideoihin näihin – ja uusiinkin – teemoihin liittyen. Toimin osana kansainvälistä Community Economies Research Network -verkostoa ja olen Community Economies Institute -yhteisön jäsen. Toimin myös Tiede & edistys -lehden toimituskunnassa.

Ohjaan mieluusti opinnäytetöitä yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen muutokseen liittyvistä teemoista. Ota yhteyttä jos sinulla on tutkimusidea!

 

 

Julkaisut

5/5 kappaletta