Tarkenna hakuasi

FITFUTURA - Lasta suojelevien yhteistoiminnallisten prosessien vahvistaminen palautetietoisen arvioinnin avulla profiilikuva

FITFUTURA - Lasta suojelevien yhteistoiminnallisten prosessien vahvistaminen palautetietoisen arvioinnin avulla

Projekti
15.08.2024 - 31.07.2026
Yhteiskuntatieteiden laitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

FITFUTURA - Lasta suojelevien yhteistoiminnallisten prosessien vahvistaminen palautetietoisen arvioinnin avulla rahoittajan logo

Tutkimustamme rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Johtajat

Lasta suojelevien yhteistoiminnallisten prosessien vahvistaminen palautetietoisen arvioinnin avulla

FITFUTURA hankkeessa tutkitaan palautetietoista yhteistoimintaa lasta suojelevassa yhteistyössä. Palautetietoisella työskentelyllä tuotetaan yhtäältä lapsen tai nuoren tietoa omasta hyvinvoinnistaan ja siinä tapahtuvista muutoksista.  Toisaalta palautetietoisella työskentelyllä arvioidaan lapsen ja nuoren, hänen vanhempiensa sekä ammattilaisen (sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja, perhesosiaalityöntekijä, opettaja) välisen yhteistyösuhteen toimivuutta. Palautietoisuus ei tarkoita samaa kuin asiakastyytyväisyyden arviointi.

Palautetietoisella työskentelyllä on todettu tutkimuksissa olevan vaikutuksia palvelujen tuloksellisuuteen asiakkaan näkökulmasta. Tutkimuksissa on osoitettu, että yhteistoiminta ammattilaisten välillä lisää ymmärrystä lapsen ja perheen kokonaistilanteesta sekä lisää eri toimijoiden kykyä tukea lasta ja nuorta hänen kasvuympäristössään. Yhteistyön puute on nähty keskeisenä syynä myös vakavissa lapsiin kohdistuneissa laiminlyönneissä tai kaltoinkohtelussa.

FITFUTURA-hankkeessa vahvistetaan kansallisella tasolla lasten suojelun vaikuttavuutta tutkimalla palautetietoisen työskentelyn merkitystä monialaisessa perhesosiaalityössä, koulussa ja lastensuojelutyössä. Hankkeesta vastaa Itä-Suomen yliopisto yhdessä osatoteuttajana toimivan Kymenlaakson ammattikorkea koulun (XAMK) kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson hyvinvointialueet sekä Lappeenrannan opetustoimi. Lisäksi teemme kansainvälistä yhteistyötä mm. Tanskan Gladsaxen kunnan kanssa ja International central of clinical exellence (ICCE)- https://centerforclinicalexcellence.com/verkoston kanssa sekä kansallisen tason yhteistyötä Helsinki Mission https://www.helsinkimissio.fi/tyokalupakki/fit/organisaatioille/ ja FIT-kehittäjäverkoston https://innokyla.fi/fi/kokonaisuus/palautetietoinen-tyoskentely-fit-verkosto kanssa.

Tutkimuskysymykset ovat:

  1. Miten palautetietoinen työote soveltuu lastensuojelun perustehtävän tueksi
  2. Miten palautetietoinen työskentely edistää lastensuojelun ja yhteistyökumppaneiden yhteistoimintaa?
  3. Mitä palautetietoisen työskentelyn kautta opitaan lastensuojelun perustehtävän laadukkaasta toteuttamisessa yksilön, tiimin ja organisaation tasolla?

Tutkimusaineistoina käytämme kyselyitä, ryhmäkeskusteluja, simulaatioharjoituksia ja palautetietoisen työskentelyn käyttöönoton prosessista syntyvää tietoa.

 

 

 

Ajankohtaista

Yhteistyö

  • Gladsaxe Commune

  • XAMK

    Osatoteuttaja

  • HelsinkiMissio

    Koulutusyhteistyökumppani

Tiedostot

1 kappaletta

Avainsanat