
Ruokakasvatuksen ja syömiskäyttäytymisen tutkimusryhmä
Tutkimusryhmä
Tutkimusryhmä on keskittynyt viimeaikaisissa tutkimuksissaan erityisesti lasten ja nuorten sekä suurentuneessa tyypin 2 diabetes- tai syrjäytymisriskissä olevien aikuisten ja nuorten aikuisten ruokakasvatukseen ja syömiskäyttäytymiseen sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Tutkimme, kuinka terveyttä ja hyvinvointia edistäviä kestäviä elintapoja voidaan tukea yksilön, ympäristön ja yhteiskunnan tasoilla. Lisäksi tutkimme ruokahalua ja painoa sääteleviä tekijöitä fysiologian, tunteiden ja käyttäytymisen tasoilla. Tavoitteenamme on kehittää uusia, vaikuttavia menetelmiä ja toimintamalleja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaan elintapaohjaukseen sekä ruoka- ja ravitsemuskasvatukseen varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kolmannen sektorin toiminnassa.
Yhteistyökumppaneidemme kanssa on luotu mm. seuraavat toimintamallit ja työkalut:
• päiväkotien sekä peruskoulujen ruokailun ja ruokakasvatuksen arviointiin käytettävä verkkotyökalu Nykytila.fi, joka sisältää työkaluja myös kuntatasoiseen kehittämiseen
• Maistuva koulu -toimintamalli alakoulun osallistavaan ruokakasvatukseen
• RuokaTutka-kampanja koulujakelujärjestelmän koulutuksellisena liitännäistoimenpiteenä
• Kehonkuva hyvinvoinnin perustana eli KEHUVA-lähestymistapa
• StopDia-työkalupakki tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn yksilön, ympäristön ja yhteiskunnan tasoilla.
Käynnissä olevat hankkeet:
Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen (KOKOAVA) (2020–2023), Ruokaketjun toiminnan edistäminen, Ruokavirasto (yhteyshenkilö UEF:ssa Leila Karhunen, leila.karhunen@uef.fi)
Elämänlaatua ruuasta (2020-2023), Terveyden edistämisen määräraha, STM (yhteyshenkilö UEF:ssa Leila Karhunen, leila.karhunen@uef.fi)
RuokaTutka (2021-2024), Ruokavirasto, www.ruokatutka.fi (vastuututkija Henna Jalkanen, henna.jalkanen@uef.fi)
Päättyneet hankkeet:
Ruokakunta (2019–2021), Terveyden edistämisen määräraha, STM, www.ruokakunta.com (vastuututkija Sanna Talvia, sanna.talvia@uef.fi)
RuokaTutka (2018–2021), Ruokavirasto, www.ruokatutka.fi (vastuututkija Tanja Tilles-Tirkkonen, tanja.tilles-tirkkonen@uef.fi)
Kattava Koululounas ja välkyt välipalat (2020–2021), Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan määräraha, https://sites.uef.fi/kattava-koululounas/ (vastuututkija Tanja Tilles-Tirkkonen, tanja.tilles-tirkkonen@uef.fi)
Maistuva Koulu (2018–2020), Terveyden edistämisen määräraha, STM, www.maistuvakoulu.fi (vastuututkija Tanja Tilles-Tirkkonen, tanja.tilles-tirkkonen@uef.fi)
SomeBody (SomeBody® mentelmäksi kuntien hyvinvointityöhön) (2018–2020) Terveyden edistämisen määräraha, STM, (vastuututkija Leila Karhunen, leila.karhunen@uef.fi)
KEHUVA (Kehonkuva hyvinvoinnin perustana) (2017–2019) Terveyden edistämisen määräraha, STM, www.kehuva.com (vastuututkija Leila Karhunen, leila.karhunen@uef.fi)
StopDia (Stop Diabetes – Knowledge-based solutions) (2016–2019) Suomen Akatemia, Strategisen tutkimuksen neuvosto https://sites.uef.fi/stopdia/ (vastuututkija Jussi Pihlajamäki, jussi.pihlajamäki@uef.fi)
MARIA (Multimodal Assessment of food Reward: insights into Individual Appetite control) (2015–2019) Suomen Akatemia (vastuututkija Leila Karhunen)
Eliksiirit. Mind and Body-program. (2011–2014) Salwe Ltd and Tekes (vastuututkija Marjukka Kolehmainen, marjukka.kolehmainen@uef.fi)
KULUMA (Kuluttajat painonhallinnan markkinoilla) (2009–2011) Tekes (vastuututkija Teuvo Kantanen, teuvo.kantanen@uef.fi)
ELIPA (Elintarvikkeita painonhallintaan) (2007–2010) Tekes (vastuututkija Leila Karhunen, leila.karhunen@uef.fi)
Avainsanat
Ryhmän jäsenet - UEF
-
Leila Karhunen Yliopistonlehtori, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Tanja Tilles-Tirkkonen Vieraileva tutkija, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Sanna Talvia Yliopistonlehtori, Filosofinen tiedekunta, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto
-
Henna Jalkanen Projektitutkija, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Kaisa Kähkönen Projektitutkija, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Titta Kettukangas Yliopistonlehtori, Filosofinen tiedekunta, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto
-
Aija Laitinen Projektitutkija, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Kirsikka Aittola Nuorempi tutkija, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Elina Järvelä-Reijonen Tutkijatohtori, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Marjukka Kolehmainen Professori, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Faranak Halali
-
Anja Lapveteläinen Vieraileva tutkija, Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
-
Suvi Järvinen TtM, väitöskirjatyöntekijä
-
Mari Näätänen Nuorempi tutkija
-
Taru Lindholm Projektitutkija
Muut
Muut ryhmän jäsenet
-
Heidi Kinnunen
-
Katja Ollilainen
-
Eeva Rantala
Yhteistyökumppanit
-
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry edistää ruokakasvatusta ja sen osaamista Suomessa. Ruukun tavoitteena lisätä kestävää hyvinvointia ja terveyttä vahvistamalla ruokaosaamista ja ruuan arvostusta. Ruokailoa kasvaa itse tehden ja kokien! Ruukulle tärkeitä arvoja ovat kestävä hyvinvointi, osallisuus, ruokailo ja tiedepohjaisuus. Ruukun kohderyhmänä ovat ruokakasvattajat, ruuan ja kasvatuksen ammattilaiset sekä lapset, nuoret ja lapsiperheet. Ruukku toteuttaa ruokakasvatuksen hankkeita, järjestää erilaisia kursseja, koulutuksia ja tapahtumia sekä viestii aktiivisesti ruokakasvatukseen liittyvistä teemoista. Ruukku kokoaa jäseniksi ruokakasvatuksesta kiinnostuneita henkilöitä ja yhteisöjä.
-
Neuvokas perhe tukee perheiden hyvinvointia korostamalla myönteistä ilmapiiriä ja yhdessä toimimista. Lisäksi tarjoamme vinkkejä ja ideoita lapsiperheiden yleisimpiin haasteisiin, jotka liittyvät syömiseen, liikkumiseen ja arjen järjestämiseen.