Transporter-Targeted Drug Delivery (Kuljetinproteiini-välitteinen lääkeaineiden kohdentaminen)

01.09.2012 -

Tutkimusryhmä

Elimistön omat kuljetinproteiinit "solute carriers (SLC, liukoiset kuljttajat)" ja "ATP-binding cassette (ABC, ATP:hen sitoutuvat kasettikuljettajat)" huolehtivat erilaisten aineiden, kuten ravintoaineiden, vitamiinien, hormonien, hermovälittäjäaineiden, aineenvaihduntatuotteiden ja lääkeaineiden kulkeutumisesta solukalvojen läpi. Sen vuoksi kuljetinproteiinit ovat merkittävässä roolissa eirlaisten aineiden jakautumisessa elimistössä. Näitä kuljetinproteiineja voidaan myös hyödyntää lääkeaineiden kehitystyössä ja ohjata lääkeaineet käyttämään haluattua kuljetinproteiinia, jotta lääkeaine voisi saavuttaa kohdekudoksensa ja solunsa terapeuttisen tehon kannalta riittävissä määrin. Sen lisäksi, näiden kuljetinproteiinien toimintaa ja/tai ilmentymistä voidaan säädellä kohdesoluissa, jonka avulla lääkeaineiden tehoa ja turvallisuutta voidaan parantaa.

Kuljetinproteiini-välitteinen lääkeaineiden kuljetus ja kohdentaminen

Tutkimusryhmässämme tutkitaan miten kuljetinproteiineja voitaisiin hyödyntää, jotta lääkeaineita saataisiin kuljetettua ja kohdennettua paremmin niiden vaikutuspaikkaansa, parantaen niiden tehoa ja turvallisuutta. Kehitämme uusia kuljetinproteiineja hyödyntäviä lääkeaineita ja/tai niiden aihiolääkkeitä, jotka vapauttavat aktiivisen lääkeaineen vasta kohteessaan. Päätutkimusalueitamme ovat:

 1. lääkeaineiden kohdentaminen veri-aivo esteen yli aivoihin sekä aivoissa
  • eri solutyyppeihin (hermosoluihin, astrosyytit, mikrogliat), joissa vallitsee tulehdustila
 2. lääkeaineiden kohdentaminen haimaan tai pahanlaatuisiin kasvaimiin
  • beta-solut tai syöpäsolut
 3. kuinka kuljetinproteiinien toimintaa solukalvolla voidaan estää syöpäsolujen lääkeaine-resistanssin kumoamiseksi
 4. kuinka aminohappojen tai toksisten aineiden kulkeutuminen aivoihin vaikuttaa neurologisten sairauksien kehittymisessä
 5. kuinka kuljetinproteiinien ilmentymistä voidaan säädellä vaikuttaen lääkeaineiden, ravintoaineiden tai toksisten yhdisteiden kelkeutumiseen haluttuun kudokseen, kuten aivoihin tai haimaan

 

Tutkimuksemme noudattaa kestävänkehityksen mukaisia tutkimuseettisiä periaatteita ja tukee yksilöinen elinikäistä oppimista.

Pyrimme edistämään julkaisuissamme avoimen tieteen saavutettavuutta ja keskustelemaan tutkimuksestamme avoimesti yhteiskunnassa.

Monitieteellinen tutkimusryhmämme pyrkii edistämään tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä.

Ryhmän sivut

Avainsanat

Ajanjakso

01.09.2012 -

Ryhmän jäsenet - UEF

Muut ryhmän jäsenet

 • Katayun Bahrami
  Katayun Bahrami katayun.bahrami@uef.fi
 • Juulia Järvinen
  Juulia Järvinen juulia.jarvinen@uef.fi
 • Arun Tonduru
  Arun Tonduru arun.tonduru@uef.fi
 • Santosh Adla
  Santosh Adla santosh.adla@uef.fi

Linkit

Julkaisut