01.09.2012 -

Tutkimusryhmässämme tutkitaan miten kuljetinproteiineja voitaisiin hyödyntää, jotta lääkeaineita saataisiin kuljetettua paremmin niiden vaikutuspaikkaansa, parantaen niiden tehoa ja turvallisuutta.

Tutkimuksemme noudattaa kestävänkehityksen mukaisia tutkimuseettisiä periaatteita ja tukee yksilöinen elinikäistä oppimista.

Pyrimme edistämään julkaisuissamme avoimen tieteen saavutettavuutta ja keskustelemaan tutkimuksestamme avoimesti yhteiskunnassa.

Monitieteellinen tutkimusryhmämme pyrkii edistämään tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä.

Suomen Akatemia

Transporter-Targeted Drug Delivery (Kuljetinproteiini-välitteinen lääkeaineiden kohdentaminen) rahoittajan logo

Muut rahoittaja(t)

Sigrid Juseliuseliuksen säätiö / Sigrid Juselius Foundation

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö / Päivikki & Sakari Sohlberg's Foundation

Suomen Kulttuurirahasto / Finnish Cultural Foundation

Itä-Suomen Yliopiston Strateginen rahoitus / University of Eastern Finland Strategic Funding

Tutkimusryhmän kuvaus

Tutkimusryhmässämme kehitämme uusia kuljetinproteiineja hyödyntäviä lääkeaineita ja/tai niiden aihiolääkkeitä, jotka vapauttavat aktiivisen lääkeaineen vasta kohteessaan. Päätutkimusalueitamme ovat lääkeaineiden kohdentaminen veri-aivo esteen yli aivoihin sekä aivoissa. Sen lisäksi tutkimme lääkeaineiden kohdentamista haimaan tai pahanlaatuisiin kasvaimiin. Tutkimme myös kuinka lääkeaineet tai niiden aihiolääkkeet voidaan selektiivisesti kohdentaa eri solutyyppeihin (hermosoluihin, gliasoluihin, syöpäsoluihin, beta-soluihin tai aktivoituihin valkosoluihin), joissa vallitsee tulehdustila sekä kuinka kuljetinproteiinien ilmentymistä solukalvolla voidaan säädellä syöpäsolujen lääkeaine-resistanssin kumoamiseksi. Tämän lisäksi tutkimme kuinka spesifisen kuljetinproteiinin inhibointi (estäminen) vaikuttaa syöpäsolujen kasvuun ja lisääntymiseen sekä sen vaikutusta aminohappojen kulkeutumiseen aivoihin tai lääkeaineiden kulkeutumiseen syöpäsoluihin.

01.09.2012 -

Tutkimusprojektimme

• Lääkeaineiden aivoihin ja aivoissa kohdetaminen

• Lääkeaineiden syöpäsoluun kohdentaminen