Trooppinen ekologia ja syötävät hyönteiset profiilikuva

Trooppinen ekologia ja syötävät hyönteiset

Tutkimusryhmä

Ryhmän kuvaus

Esittelykuva ryhmästä Trooppinen ekologia ja syötävät hyönteiset

Biodiversity laboratory, Makerere University Biological Field Station, Kibale National Park, Uganda

Tutkimusryhmällämme on tällä hetkellä käynnissä kaksi projektia Ympäristö- ja biotieteiden laitoksella, Joensuun kampuksella:

1) Ravintoverkkojen palautuminen sademetsän ennallistamisen aikana

Metsien häviäminen on ollut monilla maapallon alueilla niin laajamittaista ja nopeaa, että lajiston palautuminen alueille on vaikeaa ilman aktiivisia ennallistamistoimia. On kuitenkin epäselvää, kuinka lajienväliset ravintoverkot ja niiden tarjoamat ekosysteemipalvelut palautuvat ennallistamisen myötä. Tämän projektin tavoitteena on selvittää, kuinka kasvien ja hyönteisten muodostamat ravintoverkot palautuvat sademetsän ennallistamisprosessissa. Tutkimus toteutetaan laaja-alaisilla ennallistamisalueilla Kibalen kansallispuistossa Ugandassa.

2) Syötävät hyönteiset

Syötävät hyönteiset ovat uusi tapa vastata alati kasvavaan maailmanlaajuiseen proteiinintarpeeseen. Hyönteiset ovat aina olleet osa ihmisten ruokavaliota ja syötäviä hyönteisiä on jopa yli kaksi tuhatta eri lajia. Meidän tavoitteenamme on ollut kehittää kestävää kasvatusteknologiaa Itä-Afrikassa suositulle ja erittäin arvostetulle Ruspolia differens-hepokatille perustuen lajin ekologiaan ja biologiaan sekä jakaa tietotaitoa paikallisille yhteisöille Ugandassa. Suomessa tutkimme kotimaisen ruokateollisuuden sivuvirtojen hyödynnettävyyttä kotisirkan (Acheta domesticus) ja kaksitäpläsirkan (Gryllus bimaculatus) rehuina.

Yhteistyö

Avainsanat