Tarkenna hakuasi

Trooppinen ekologia ja syötävät hyönteiset profiilikuva

Trooppinen ekologia ja syötävät hyönteiset

Tutkimusryhmä
01.01.2010 -
Ympäristö- ja biotieteiden laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta

Johtajat

Esittelykuva ryhmästä Trooppinen ekologia ja syötävät hyönteiset

Laboratoriomme Kibalen kansallispuistossa Ugandassa. (Makerere University Biological Field Station)

Tutkimusryhmällämme on tällä hetkellä käynnissä kaksi projektia Ympäristö- ja biotieteiden laitoksella, Joensuun kampuksella:

1) Ruspolia differens -hepokatin kantojen kestävä käyttö Itä-Afrikan ruokaturvan parantamiseksi

Ravitsevien ja proteiinipitoisten ravinnonlähteiden tarve kasvaa erityisesti kehittyvissä maissa. Hyönteiset ovat aina olleet osa ihmisten ruokavaliota ja syötäviä hyönteisiä on jopa yli kaksi tuhatta eri lajia. Ruspolia differens -hepokatti on yksi Itä-Afrikan tärkeimmistä syötävistä hyönteisistä, missä sen pyynnillä on monia terveydellisiä, ympäristöön liittyviä, taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä maaseutuyhteisöille. Lajia pyydetään valopyyntiasemilla, jotka voivat kerätä 800-1000 kg hyönteismassaa yössä. Pyyntimäärien laskusta on kuitenkin raportoitu laajalti viime vuosina. Tämän projektin tarkoituksena on tuottaa tietoa pyynti-intensiteetin muutoksista, pyyntimääristä, lähdepopulaatioista sekä tuottaa kestävää pyyntiä ja lajin suojelua tukeva suunnitelma.

2) Ravintoverkkojen ja biodiversiteetin palautuminen sademetsän ennallistamisen aikana

Metsien häviäminen on ollut monilla maapallon alueilla niin laajamittaista ja nopeaa, että lajiston palautuminen alueille on vaikeaa ilman aktiivisia ennallistamistoimia. On kuitenkin epäselvää, kuinka lajienväliset ravintoverkot ja niiden tarjoamat ekosysteemipalvelut palautuvat ennallistamisen myötä. Tämän projektin tavoitteena on selvittää, kuinka kasvien ja hyönteisten muodostamat ravintoverkot ja lajistollinen biodiversiteetti palautuvat sademetsän ennallistamisprosessissa. Tutkimus toteutetaan laaja-alaisilla ennallistamisalueilla Kibalen kansallispuistossa Ugandassa.

Ajankohtaista

 • 2023

  Recovery patterns in community composition of fruit‐feeding butterflies following 26 years of active forest restoration

  Korkiatupa, Eveliina; Malinga, Geoffrey M; Nakadai, Ryosuke; Nyafwono, Margaret; Akite, Perpetra; Holm, Sille; van Goor, Wouter; Kigenyi, Richard; Valtonen, Anu, 2023, Ecosphere, 14, 5, e4514, DOI: 10.1002/ecs2.4514

  2021

  Remotely-sensed vegetation greening along a restoration gradient of a tropical forest, Kibale National Park, Uganda

  Valtonen, Anu; Korkiatupa, Eveliina; Holm, Sille; Malinga, Geoffrey M; Nakadai, Ryosuke, 2021, Land degradation and development, 32, 18, 5166-5177, DOI: 10.1002/ldr.4096

Avainsanat

Julkaisut

41 kappaletta