Välitön altistus mikromuoveille ruoan ja elintarvikepakkausten kautta - muoveista liuenneet aineet ja niiden terveysvaikutukset (Dimpex)
Rahoittajat
Päärahoittaja
Rahoittaja: Suomen Akatemia
Johtajat
Hankkeen tavoitteena on tutkia mikromuovin ja muovin lisäaineiden vaikutuksia ihmisen suolistomikrobistolle. Tutkimus tehdään ruoansulatusta mallintavilla laboratoriomenetelmillä: INFOGEST-menetelmä mallintaa ihmisen suun, mahan ja ohutsuolen toimintaa ja suolistofermentaattori mallintaa paksusuolen mikrobitoimintaa. Tutkimuksen tuloksena saadaan tietoa, että muuttuuko mikromuovien rakenne tai liukeneeko niistä haitallisia aineita ruoansulatuksessa ja mitä vaikutuksia mikromuovilla voi olla suolistomikrobistolle. Lisäksi hankkeessa tutkitaan, irtoaako muovisista ruokapakkauksista mikromuovia ja arvioidaan, voiko irtoavista määristä olla haittaa ihmisen terveydelle ruoansulatuksen kautta tapahtuvassa altistuksessa.
Yhteistyö
Avainsanat
Johtajat
Professorit
-
Marjukka Kolehmainen
ProfessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Hani El-Nezamy
ProfessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Seppo Auriola
ProfessoriFarmasian laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Jouko Vepsäläinen
ProfessoriFarmasian laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Vanhemmat tutkijat
-
Marko Lehtonen
TutkimusjohtajaFarmasian laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Carlos Gomez Gallego
YliopistotutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Tutkijatohtorit
-
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Tenzin Tsering
TutkijatohtoriYmpäristö- ja biotieteiden laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta