Anna Kårlund
Vieraileva tutkija
Metabolomiikka-asiantuntija
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
annka@uef.fi | 050 436 0480
Koulutustaustani ja työkokemukseni sijoittuvat kasvibiologian ja elintarvikebiotekniikan aloille, pääasiassa marjatutkimukseen ja maatalouden sivutuotevirtojen soveltavaan tutkimukseen. Tällä hetkellä työskentelen LongITools-projektissa metabolomiikka-analyysien parissa ja tutkin ruoan kautta tulevien altisteiden vaikutuksia ihmisen aineenvaihduntaan. Tutkimusintressini kohdistuvat muun muassa eri tavoin prosessoitujen kasviperäisten proteiininlähteiden ja ihmisen ruoansulatusfysiologian vuorovaikutusten kartoittamiseen, erityisesti omiikka-teknologioiden ja in vitro -ruoansulatusmallien avulla.
Tutkimusryhmät
Tiedostot
1 kappalettaAvainsanat
Julkaisut
26/26 kappaletta-
Validating nutrient selection for product-group-specific nutrient indices for use as functional units in life cycle assessment of foods
Kårlund, Anna; Kyttä, Venla; Pellinen, Tiina; Tuomisto, Hanna. L; Pajari, Anne-Maria; Kolehmainen, Marjukka; Saarinen, Merja. 2024. British journal of nutrition. [FirstView 12 April 2024]: 1-9 -
Associations of altered hepatic gene expression in American lifestyle-induced obesity syndrome diet-fed mice with metabolic changes during NAFLD development and progression
Iannone, V; Lok, J; Babu, AF; Gómez-Gallego, C; Willman, RM; Koistinen, VM; Klåvus, A; Kettunen, MI; Kårlund, A; Schwab, U; Hanhineva, K; Kolehmainen, M; Nezami, H El. 2023. Journal of nutritional biochemistry. 115: -
Associations of low levels of air pollution with cardiometabolic outcomes and the role of diet quality in individuals with obesity
Healy, Darren R; Kårlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Puhakka, Soile; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka. 2023. Environmental research. 2024; 242: -
Extending the product-group-specific approach in nutritional life cycle assessment
Kyttä, Venla; Kårlund, Anna; Pellinen, Tiina; Tuomisto, Hanna L.; Kolehmainen, Marjukka; Pajari, Anne-Maria; Saarinen, Merja. 2023. International journal of life cycle assessment. [Epub ahead of print 30 Sep 2023]: 1-17 -
High Pressure Processing Has Variable Effects on Protein-Related and Sensory Properties of Cold and Hot Smoked Rainbow Trout
Kårlund, Anna; Sulkula, Katarina; Väkeväinen, Kati; Korhonen, Jenni. 2023. Applied sciences. 13: . 4193 -
Metabolic profiles reflect weight loss maintenance and the composition of diet after very-low-energy diet
Näätänen, Mari; Kårlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Klåvus, Anton; Savolainen, Otto; Lehtonen, Marko; Karhunen, Leila; Hanhineva, Kati; Kolehmainen, Marjukka. 2023. Clinical nutrition. 42: 1126-1141 -
Product-group-specific nutrient index as a nutritional functional unit for the Life Cycle Assessment of protein-rich foods
Kyttä, Venla; Kårlund, Anna; Pellinen, Tiina; Pietiläinen, Oona; Tuomisto, Hanna L.; Kolehmainen, Marjukka; Pajari, Anne Maria; Saarinen, Merja. 2023. International journal of life cycle assessment. 28: 1672-1688 -
Structure, texture and protein digestibility of high moisture extruded meat alternatives enriched with cereal brans
Rekola, Silja Maria; Kårlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Kolehmainen, Marjukka; Pomponio, Luigi; Sozer, Nesli. 2023. Applied food research. 3: . 100262 -
Systematic design of cell membrane coating to improve tumor targeting of nanoparticles
Liu, Lizhi; Pan, Dingyi; Chen, Sheng; Martikainen, Maria-Viola; Kårlund, Anna; Ke, Jing; Pulkkinen, Herkko; Ruhanen, Hanna; Roponen, Marjut; Käkelä, Reijo; Xu, Wujun; Wang, Jie; Lehto, Vesa-Pekka. 2022. Nature communications. 13: -
Traditional and new sources of grain protein in the healthy and sustainable Nordic diet
Kårlund, A.; Kolehmainen, M.; Landberg, R.; Poutanen, K.. 2022. Journal of cereal science. 105: