Tarkenna hakuasi

Kirsikka  Aittola

Kirsikka Aittola

Väitöskirjatutkija

ETM, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, väitöskirjatutkija

Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta

kirsikka.aittola@uef.fi

Olen ravitsemustieteen väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti sekä elintarviketieteiden asiantuntija. Työskentelen tällä hetkellä Kuopion kampuksella Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä Stop Diabetes (StopDia) -hankkeessa. StopDia-tutkimuksen tavoitteena oli luoda ja toteuttaa tieteelliseen näyttöön perustuvia ja digitaalisuutta hyödyntäviä tapoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn Suomessa. Tutkimus oli Suomen Akatemian, Strategisen tutkimuksen rahoittama. Hoidan satunnaistetun kontrolloidun StopDia-tutkimuksen käytännön asioita, viestintää ja käsittelen tutkimustietoja. Työskentelen myös hankkeen T2D-Data -jatkohankkeessa, jossa pyritään selvittämään, ketkä hyötyvät Pienet teot -sovelluksen käytöstä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn kannalta.

Työskentelen myös kansallisessa FOODNUTRI-hankkeessa ravitsemusasiantuntijana, jossa kehitämme ruokavalion laadun mittaria, Ruokavalioindeksiä, digitaaliseksi sovellukseksi terveyden edistämiseen sekä sote-palveluihin. Ruokavalioindeksi-sovelluksen tavoitteena on parantaa ravitsemusohjauksen vaikuttavuutta.

Väitöskirjassani tutkin ruokavalion laatua, Ruokavalioindeksiä, sekä syömiskäyttäytymistä, tarkemmin syömisen taitoa ja näiden yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Toivon tutkimuksellani lisääväni tietoa syömiseen liittyvästä käyttäytymisestä ja sen yhteydestä lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Tavoitteeni on löytää tehokkaampia tapoja tehdä pitkäkestoisia terveyttä edistäviä elintapamuutoksia, toteuttaa vaikuttavia elintapainterventioita esimerkiksi terveydenhuollossa, kunnissa sekä biopankeissa ja sitä kautta ehkäistä tyypin 2 diabetesta.

Haluaisin rakentaa tutkimusverkostoani. Olen myös aktiivinen Twitterissä ja osallistun mielelläni ravitsemusviestintään.

Julkaisut

10/10 kappaletta