Kirsikka Aittola
Väitöskirjatutkija
ETM, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, väitöskirjatutkija
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
kirsikka.aittola@uef.fi
Olen ravitsemustieteen väitellyt väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti sekä elintarviketieteiden asiantuntija. Työskentelen tällä hetkellä Kuopion kampuksella Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä FOODNUTRI-hankkeessa (2023-2025). Hankkeen tavoitteena on kehittää hyvinvointia ja kestävyyttä tukevia digitaalisia ravitsemusratkaisuja. Hankkeessa on kehitetty kaikille avoimet ja maksuttomat ravitsemuksen verkkotyökalut: Ravitsemusnavigaattorin ja Ravitsemuspolun. Tulemme jalkauttamaan työkaluja ja tutkimaan niiden vaikuttavuutta vuoden 2025 aikana. Työkalut ovat suunnattu sekä kuluttajille että ammattilaisille tukemaan ravitsemussuositusten mukaista tapaa syödä.
Tutustu Ravitsemusnavigaattoriin
Tutustu Ravitsemuspolkuun
Väitöstutkimukseni tein Stop Diabetes (StopDia) -hankkeessa. StopDia-tutkimuksen tavoitteena oli luoda ja toteuttaa tieteelliseen näyttöön perustuvia ja digitaalisuutta hyödyntäviä tapoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn Suomessa. Tutkimus oli Suomen Akatemian, Strategisen tutkimuksen rahoittama. Hoidin satunnaistetun kontrolloidun StopDia-elintapatutkimuksen käytännön asioita, viestintää ja käsittelin tutkimustietoja. Työskentelin myös hankkeen T2D-Data -jatkohankkeessa, jossa pyrittiin selvittämään, ketkä hyötyvät Pienet teot -sovelluksen käytöstä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn kannalta.
Väitöskirjassani tutkin ruokavalion laatua, Ruokavalioindeksiä, sekä syömiskäyttäytymistä, tarkemmin syömisen taitoa ja näiden yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Toivon tutkimuksellani lisääväni tietoa syömiseen liittyvästä käyttäytymisestä ja sen yhteydestä lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Tavoitteeni on löytää tehokkaampia tapoja tehdä pitkäkestoisia terveyttä edistäviä elintapamuutoksia, toteuttaa vaikuttavia elintapainterventioita esimerkiksi terveydenhuollossa, kunnissa sekä biopankeissa ja sitä kautta ehkäistä tyypin 2 diabetesta ja muita kroonisia sairauksia.
Työskentelen puoliaikaisesti myös THL:lla erikoistutkijana EU-rahoitteisessa JACARDI-hankkeessa.
Haluaisin rakentaa tutkimusverkostoani. Olen myös aktiivinen X:ssä ja osallistun mielelläni ravitsemusviestintään.
Tutkimusryhmät
Projektit
Avainsanat
Julkaisut
11/11 kappaletta-
Associations of Lifestyle Patterns with Glucose and Lipid Metabolism in Finnish Adults at Increased Risk of Type 2 Diabetes
Manninen, Suvi; Tilles‐Tirkkonen, Tanja; Aittola, Kirsikka; Männikkö, Reija; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka; Schwab, Ursula; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi; the Stop Diabetes study group. 2024. Molecular nutrition and food research. 68: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Eating competence and the Healthy Diet Index: novel approaches for the prevention of type 2 diabetes
Aittola, Kirsikka. 2024. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences G5 Artikkeliväitöskirja -
Associations Between Engagement with the BitHabit Digital Lifestyle Intervention and Changes in Type 2 Diabetes Risk Factors
Liedes, Hilkka; Mattila, Elina; Honka, Anita; Absetz, Pilvikki; Aittola, Kirsikka; Manninen, Suvi; Lintu, Niina; Schwab, Ursula; Eloranta, Aino-Maija; Umer, Adil; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Männikkö, Reija; Ruotsalainen, Ilona; Van Gils, Mark; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi; Vuorinen, Anna-Leena. 2023. Studies in health technology and informatics abstract -
Associations between weight loss history and factors related to type 2 diabetes risk in the Stop Diabetes study
Halali, F; Lapveteläinen, A; Aittola, K; Männikkö, R; Tilles-Tirkkonen, T; Järvelä-Reijonen, E; Absetz, P; Kolehmainen, M; Schwab, U; Lindström, J; Lakka, TA; Pihlajamäki, J; Karhunen, L. 2022. International journal of obesity. 46: 935-942 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Digitally Supported Lifestyle Intervention to Prevent Type 2 Diabetes Through Healthy Habits: Secondary Analysis of Long-Term User Engagement Trajectories in a Randomized Controlled Trial
Lavikainen, Piia; Mattila, Elina; Absetz, Pilvikki; Harjumaa, Marja; Lindström, Jaana; Järvelä-Reijonen, Elina; Aittola, Kirsikka; Männikkö, Reija; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Lintu, Niina; Lakka, Timo; van Gils, Mark; Pihlajamäki, Jussi; Martikainen, Janne. 2022. Journal of medical internet research. 24: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Real-world effectiveness of digital and group-based lifestyle interventions as compared with usual care to reduce type 2 diabetes risk – A stop diabetes pragmatic randomised trial
Lakka, Timo A.; Aittola, Kirsikka; Järvelä-Reijonen, Elina; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Männikkö, Reija; Lintu, Niina; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka; Harjumaa, Marja; Mattila, Elina; Järvenpää, Riia; Ermes, Miikka; Mikkonen, Santtu; Martikainen, Janne; Poutanen, Kaisa; Schwab, Ursula; Absetz, Pilvikki; Lindström, Jaana; Pihlajamäki, Jussi. 2022. The Lancet regional health : Europe. 2023; 24: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Enhanced Eating Competence Is Associated with Improved Diet Quality and Cardiometabolic Profile in Finnish Adults with Increased Risk of Type 2 Diabetes
Aittola, Kirsikka; Karhunen, Leila; Männikkö, Reija; Järvelä-Reijonen, Elina; Mikkonen, Santtu; Absetz, Pilvikki; Kolehmainen, Marjukka; Schwab, Ursula; Harjumaa, Marja; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Pihlajamäki, Jussi. 2021. Nutrients. 13: 4030 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Formation and Validation of the Healthy Diet Index (HDI) for Evaluation of Diet Quality in Healthcare
Lindström, Jaana; Aittola, Kirsikka; Pölönen, Auli; Hemiö, Katri; Ahonen, Kirsti; Karhunen, Leila; Männikkö, Reija; Siljamäki-Ojansuu, Ulla; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Virtanen, Eeva; Pihlajamäki, Jussi; Schwab, Ursula. 2021. International journal of environmental research and public health. 18: 2362 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Ruokavalioindeksi on yhteinen työkalu
Aittola, Kirsikka; Lindström, Jaana; Pölönen, Auli. 2021. Kehittyvä Elintarvike. 32: 40-41 D1 Artikkeli ammattilehdessä -
StopDia-hankkeesta vinkkejä terveyden edistämiseen ja hyte-johtamiseen
Tilles-Tirkkonen, Tanja; Männikkö, Reija; Lindström, Jaana; Harjumaa, Marja; Aittola, Kirsikka; Järvelä-Reijonen, Elina; Rantala, Eeva; Martikainen, Janne; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi. 2020. Ravitsemusasiantuntija. 6: 4-7 D1 Artikkeli ammattilehdessä