Kirsikka Aittola
Väitöskirjatutkija
ETM, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, väitöskirjatutkija
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
kirsikka.aittola@uef.fi
Olen ravitsemustieteen väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti sekä elintarviketieteiden asiantuntija. Työskentelen tällä hetkellä Kuopion kampuksella Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä Stop Diabetes (StopDia) -hankkeessa. StopDia-tutkimuksen tavoitteena oli luoda ja toteuttaa tieteelliseen näyttöön perustuvia ja digitaalisuutta hyödyntäviä tapoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn Suomessa. Tutkimus oli Suomen Akatemian, Strategisen tutkimuksen rahoittama. Hoidan satunnaistetun kontrolloidun StopDia-tutkimuksen käytännön asioita, viestintää ja käsittelen tutkimustietoja. Työskentelen myös hankkeen T2D-Data -jatkohankkeessa, jossa pyritään selvittämään, ketkä hyötyvät Pienet teot -sovelluksen käytöstä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn kannalta.
Työskentelen myös kansallisessa FOODNUTRI-hankkeessa ravitsemusasiantuntijana, jossa kehitämme ruokavalion laadun mittaria, Ruokavalioindeksiä, digitaaliseksi sovellukseksi terveyden edistämiseen sekä sote-palveluihin. Ruokavalioindeksi-sovelluksen tavoitteena on parantaa ravitsemusohjauksen vaikuttavuutta.
Väitöskirjassani tutkin ruokavalion laatua, Ruokavalioindeksiä, sekä syömiskäyttäytymistä, tarkemmin syömisen taitoa ja näiden yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Toivon tutkimuksellani lisääväni tietoa syömiseen liittyvästä käyttäytymisestä ja sen yhteydestä lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Tavoitteeni on löytää tehokkaampia tapoja tehdä pitkäkestoisia terveyttä edistäviä elintapamuutoksia, toteuttaa vaikuttavia elintapainterventioita esimerkiksi terveydenhuollossa, kunnissa sekä biopankeissa ja sitä kautta ehkäistä tyypin 2 diabetesta.
Haluaisin rakentaa tutkimusverkostoani. Olen myös aktiivinen Twitterissä ja osallistun mielelläni ravitsemusviestintään.
Tutkimusryhmät
Projektit
Julkaisut
11/11 kappaletta-
Associations of Lifestyle Patterns with Glucose and Lipid Metabolism in Finnish Adults at Increased Risk of Type 2 Diabetes
Manninen, Suvi; Tilles‐Tirkkonen, Tanja; Aittola, Kirsikka; Männikkö, Reija; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka; Schwab, Ursula; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi; the Stop Diabetes study group. 2024. Molecular nutrition and food research. 68: -
Eating competence and the Healthy Diet Index: novel approaches for the prevention of type 2 diabetes
Aittola, Kirsikka. 2024. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences -
Associations Between Engagement with the BitHabit Digital Lifestyle Intervention and Changes in Type 2 Diabetes Risk Factors
Liedes, Hilkka; Mattila, Elina; Honka, Anita; Absetz, Pilvikki; Aittola, Kirsikka; Manninen, Suvi; Lintu, Niina; Schwab, Ursula; Eloranta, Aino-Maija; Umer, Adil; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Männikkö, Reija; Ruotsalainen, Ilona; Van Gils, Mark; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi; Vuorinen, Anna-Leena. 2023. Studies in health technology and informatics -
Associations between weight loss history and factors related to type 2 diabetes risk in the Stop Diabetes study
Halali, F; Lapveteläinen, A; Aittola, K; Männikkö, R; Tilles-Tirkkonen, T; Järvelä-Reijonen, E; Absetz, P; Kolehmainen, M; Schwab, U; Lindström, J; Lakka, TA; Pihlajamäki, J; Karhunen, L. 2022. International journal of obesity. 46: 935-942 -
Digitally Supported Lifestyle Intervention to Prevent Type 2 Diabetes Through Healthy Habits: Secondary Analysis of Long-Term User Engagement Trajectories in a Randomized Controlled Trial
Lavikainen, Piia; Mattila, Elina; Absetz, Pilvikki; Harjumaa, Marja; Lindström, Jaana; Järvelä-Reijonen, Elina; Aittola, Kirsikka; Männikkö, Reija; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Lintu, Niina; Lakka, Timo; van Gils, Mark; Pihlajamäki, Jussi; Martikainen, Janne. 2022. Journal of medical internet research. 24: -
Real-world effectiveness of digital and group-based lifestyle interventions as compared with usual care to reduce type 2 diabetes risk – A stop diabetes pragmatic randomised trial
Lakka, Timo A.; Aittola, Kirsikka; Järvelä-Reijonen, Elina; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Männikkö, Reija; Lintu, Niina; Karhunen, Leila; Kolehmainen, Marjukka; Harjumaa, Marja; Mattila, Elina; Järvenpää, Riia; Ermes, Miikka; Mikkonen, Santtu; Martikainen, Janne; Poutanen, Kaisa; Schwab, Ursula; Absetz, Pilvikki; Lindström, Jaana; Pihlajamäki, Jussi. 2022. The Lancet regional health – Europe. 2023; 24: -
Enhanced Eating Competence Is Associated with Improved Diet Quality and Cardiometabolic Profile in Finnish Adults with Increased Risk of Type 2 Diabetes
Aittola, Kirsikka; Karhunen, Leila; Männikkö, Reija; Järvelä-Reijonen, Elina; Mikkonen, Santtu; Absetz, Pilvikki; Kolehmainen, Marjukka; Schwab, Ursula; Harjumaa, Marja; Lindström, Jaana; Lakka, Timo; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Pihlajamäki, Jussi. 2021. Nutrients. 13: 4030 -
Formation and Validation of the Healthy Diet Index (HDI) for Evaluation of Diet Quality in Healthcare
Lindström, Jaana; Aittola, Kirsikka; Pölönen, Auli; Hemiö, Katri; Ahonen, Kirsti; Karhunen, Leila; Männikkö, Reija; Siljamäki-Ojansuu, Ulla; Tilles-Tirkkonen, Tanja; Virtanen, Eeva; Pihlajamäki, Jussi; Schwab, Ursula. 2021. International journal of environmental research and public health. 18: 2362 -
Ruokavalioindeksi on yhteinen työkalu
Aittola, Kirsikka; Lindström, Jaana; Pölönen, Auli. 2021. Kehittyvä Elintarvike. 32: 40-41 -
StopDia-hankkeesta vinkkejä terveyden edistämiseen ja hyte-johtamiseen
Tilles-Tirkkonen, Tanja; Männikkö, Reija; Lindström, Jaana; Harjumaa, Marja; Aittola, Kirsikka; Järvelä-Reijonen, Elina; Rantala, Eeva; Martikainen, Janne; Lakka, Timo; Pihlajamäki, Jussi. 2020. Ravitsemusasiantuntija. 6: 4-7