
OUTI NUUTINEN
Vieraileva tutkija
Takanani on 32 vuoden kokemus koko elinkaaren käsittävästä ravitsemushoidon opetuksesta ja sen kehittämisestä laillistettujen ravitsemusterapeuttien (TtM) koulutuksessa. Ohjaamani pro gradu-tutkielmat ovat keskittyneet ravitsemushoidon toteutumiseen ja kehittämiseen.
Parhaillaan ohjaan yhteistyössä monitieteisen tutkimusryhmän jäsenenä ja vastuututkijana kahta väitöskirjatutkimusta: "SAPERE-ruokakasvatus - yhteys 3-5- vuotiaiden lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön kotona ja päiväkodeissa" ja "RUOKAA MIELELLE - motivoiva ja voimavarakeskeinen ryhmämuotoinen ravitsemuskuntoutus osana masennuksen hoitoa". Siinä selvitetään ryhmämuotoisen, motivoivan ja voimavarakeskeisen Ruokaa mielelle – intervention yhteyttä masennuksen lievittymiseen, ruokavalion laadun, syömiskäyttäytymisen, elämänlaadun sekä työ- ja toimintakyvyn paranemiseen, hyväksyttävyyteen ja kustannusvaikuttavuuteen osana kokonaishoitoa.
Työryhmäjäsenyydet osana työkuvaani: "Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntotutuskeskuksiin" (VRN 2010); "Lasten lihavuuden ehkäisy ja hoito" PsT Susanna Angle'n kanssa Lihavuus -kirjassa (Duocecim 2015) sekä "Hyvät ravitsemuskäytännöt - Ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa" (RTY 2020).
FT, laillistettu ravitsemusterapeutti
puh. +358 504691779
Yhteystiedot
Organisaatio
Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
Sähköposti
outi.nuutinen@uef.fi
Puhelin
-
Avainsanat
Tutkimusryhmät ja -projektit
Lasten SAPERE-ruokakasvatustutkimuksen tutkimusryhmä: Prof. Anna Rönkä JYU, prof. Mari Sandell (TY, HY), pääsihteeri Arja Lyytikäinen Evira), TtM Kaisa Kähkönen (UEF) ja yliopistonlehtori (emerita), vieraileva tutkija Outi Nuutinen.
Ruokaa mielelle – tutkimuksen tutkimusryhmä: Prof. Timo Partonen THL, dos. Pilvikki Absetz Collaborative Care Systems, dos. Anu Ruusunen UEF, Virpi Kuvaja-Köllner UEF), TtM Johanna Roponen ja yliopistonlehtori (emerita), vieraileva tutkija Outi Nuutinen.
Julkaisut
-
Koivuniemi, Ella; Nuutinen, Outi; Riskumäki, Markus; Vahlberg, Tero; Laitinen, Kirsi. 2021. Development of a stand-alone index for the assessment of diet quality in elementary school-aged children Public health nutrition 24 17: 5629-5640. 2021
-
Kähkönen, Kaisa; Sandell, Mari; Rönkä, Anna; Hujo, Mika; Nuutinen, Outi. 2021. Children's Fruit and Vegetable Preferences Are Associated with Their Mothers' and Fathers' Preferences Foods 10 2: 261. 2021
-
Roponen, Johanna; Ruusunen, Anu; Absetz, Pilvikki; Partonen, Timo; Kuvaja-Köllner, Virpi; Hujo, Mika; Nuutinen, Outi. 2021. Nutrition-focused group intervention with a strength-based counseling approach for people with clinical depression: a study protocol for the Food for Mind randomized controlled trial Trials 22 1: 344. 2021
-
Kähkönen, K; Hujo, M; Sandell, M; Rönkä, A; Lyytikäinen, A; Nuutinen, O. 2020. Fruit and vegetable consumption among 3-5-year-old Finnish children and their parents: Is there an association? Food quality and preference 82: 103886. 2020
-
Kähkönen, Kaisa; Rönkä, Anna; Hujo, Mika; Lyytikäinen, Arja; Nuutinen, Outi. 2018. Sensory-based food education in early childhood education and care, willingness to choose and eat fruit and vegetables, and the moderating role of maternal education and food neophobia Public health nutrition 21 13: 2443-2453. 2018
-
Tilles-Tirkkonen, T; Nuutinen, O; Sinikallio, S; Poutanen, K; Karhunen, L. 2018. Theory-informed nutrition education curriculum Tools For Feeling Good promotes healthy eating patterns among fifth grade pupils: cross-sectional study JOURNAL OF HUMAN NUTRITION AND DIETICS 31 5: 647-657. 2018
-
Kalaoja Leija-Lotta, Sinikallio Sanna, Nuutinen Outi. 2017. Syömishäiriöpotilaiden ravitsemushoidon potilastyytyväisyyskysely - kehittäminen ja pilotointi. SOSIAALILÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSLEHTI 54 1: 30-41. 2017
-
Karhumaa Hanna-Mari, Höglund Pia, Nuutinen Outi. 2015. Monivammaisten kehitysvammaisten aikuisten ravitsemuksessa on parannettavaa. SUOMEN LÄÄKÄRILEHTI 70 48/2015: 3273-3280d. 2015
-
Tilles-Tirkkonen Tanja, Nuutinen Outi, Suominen Sakari, Liukkonen Jarmo, Poutanen Kaisa, Karhunen Leila. 2015. Preliminary Finnish Measures of Eating Competence Suggest Association with Health-Promoting Eating Patterns and Related Psychobehavioral Factors in 10-17 Year Old Adolescents. Nutrients 7 5: 3828-3846. 2015
-
Veijola R, Komulainen J, Anglé S, Ignatius A, Jääskeläinen J, Ketola E, Lipsanen-Nyman M, Nuutinen O, Ventola AL. 2012. Lihavuus (lapset). Update on Current Care guidelines: obesity (children). DUODECIM 128 13: 1347-8. 2012