Outi Nuutinen
Vieraileva tutkija
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
outi.nuutinen@uef.fi
Takanani on 32 vuoden kokemus koko elinkaaren käsittävästä ravitsemushoidon opetuksesta ja sen kehittämisestä laillistettujen ravitsemusterapeuttien (TtM) koulutuksessa. Ohjaamani pro gradu-tutkielmat ovat keskittyneet ravitsemushoidon toteutumiseen ja kehittämiseen.
Parhaillaan ohjaan yhteistyössä monitieteisen tutkimusryhmän jäsenenä ja vastuututkijana kahta väitöskirjatutkimusta: ”SAPERE-ruokakasvatus – yhteys 3-5- vuotiaiden lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön kotona ja päiväkodeissa” ja ”RUOKAA MIELELLE – motivoiva ja voimavarakeskeinen ryhmämuotoinen ravitsemuskuntoutus osana masennuksen hoitoa”. Siinä selvitetään ryhmämuotoisen, motivoivan ja voimavarakeskeisen Ruokaa mielelle – intervention yhteyttä masennuksen lievittymiseen, ruokavalion laadun, syömiskäyttäytymisen, elämänlaadun sekä työ- ja toimintakyvyn paranemiseen, hyväksyttävyyteen ja kustannusvaikuttavuuteen osana kokonaishoitoa.
Työryhmäjäsenyydet osana työkuvaani: ”Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntotutuskeskuksiin” (VRN 2010); ”Lasten lihavuuden ehkäisy ja hoito” PsT Susanna Angle’n kanssa Lihavuus -kirjassa (Duocecim 2015) sekä ”Hyvät ravitsemuskäytännöt – Ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat osana terveyden edistämistä ja ravitsemushoitoa” (RTY 2020).
FT, laillistettu ravitsemusterapeutti
puh. +358 504691779
Julkaisut
36/36 kappaletta-
Rakastavaa katsetta etsimässä - Voimauttavan valokuvan menetelmä aikuisten syömishäiriöiden hoidossa
Kaartti, Heini, Savolainen, Miina; Nuutinen, Outi. 2024. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti. 61: 210-226 -
Sensory-based food education in early childhood education and care, willingness to choose and eat fruit and vegetables, and the moderating role of maternal education and food neophobia
Kähkönen, Kaisa; Rönkä, Anna; Hujo, Mika; Lyytikäinen, Arja; Nuutinen, Outi. 2018. Public health nutrition. 21: 2443-2453 -
Theory-informed nutrition education curriculum Tools For Feeling Good promotes healthy eating patterns among fifth grade pupils: cross-sectional study
Tilles-Tirkkonen, T; Nuutinen, O; Sinikallio, S; Poutanen, K; Karhunen, L. 2018. Journal of human nutrition and dietetics. 31: 647-657 -
Syömishäiriöpotilaiden ravitsemushoidon potilastyytyväisyyskysely - kehittäminen ja pilotointi
Kalaoja Leija-Lotta, Sinikallio Sanna, Nuutinen Outi. 2017. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti. 54: 30-41 -
Monivammaisten kehitysvammaisten aikuisten ravitsemuksessa on parannettavaa
Karhumaa Hanna-Mari, Höglund Pia, Nuutinen Outi. 2015. Lääkärilehti. 70: 3273-3280d -
Preliminary Finnish Measures of Eating Competence Suggest Association with Health-Promoting Eating Patterns and Related Psychobehavioral Factors in 10-17 Year Old Adolescents
Tilles-Tirkkonen Tanja, Nuutinen Outi, Suominen Sakari, Liukkonen Jarmo, Poutanen Kaisa, Karhunen Leila. 2015. Nutrients. 7: 3828-3846 -
Impact of childhood obesity treatment on body composition and metabolic profile
Kalavainen, M; Utriainen, P; Vanninen, E; Korppi, M; Nuutinen, O. 2012. WORLD JOURNAL OF PEDIATRICS. 8: 31-37 -
Lihavuus (lapset). Update on Current Care guidelines: obesity (children)
Veijola R, Komulainen J, Anglé S, Ignatius A, Jääskeläinen J, Ketola E, Lipsanen-Nyman M, Nuutinen O, Ventola AL. 2012. Duodecim. 128: 1347-8 -
Intergenerational transmission of overweight among Finnish adolescents and their parents: a 16-year follow-up study
Jääskeläinen A, Pussinen J, Nuutinen O, Schwab U, Pirkola J, Kolehmainen M, Järvelin MR, Laitinen J. 2011. International journal of obesity. 35: 1289-1294 -
Ravitsemushoito - Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin
Nuutinen O, Siljamäki-Ojansuu U, Mikkonen R, Peltola T, Silaste M-L, Uotila H, Sarlio-Lähteenkorva S, Kara R (toim.). 2010. . 1. Valtion ravitsemusneuvottelukunta