Ravitsemusepidemiologian tutkimusryhmä
Johtajat
-
Jyrki Virtanen
ApulaisprofessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Sari Hantunen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Päätutkimusalueemme on ravitsemusepidemiologia, joka tutkii ravitsemustekijöiden yhteyksiä sairauksien riskiin isoissa väestöaineistoissa. Tutkimusaineistonamme on Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus (SVVT), yksi kattavimmin tutkituista väestöaineistoista maailmassa. Lisäksi teemme kliinisiä kokeita, kuten Finnish Vitamin D Trial (FIND), joka on viisivuotinen tutkimus D-vitamiinin vaikutuksista sairauksien ehkäisyssä. Olemme mukana myös Kuopion syntymäkohorttitutkimuksessa (KuBiCo), jossa tutkitaan raskaudenajan altisteiden ja perimän vaikutuksia syntyvän lapsen ja äidin terveyteen.
Koska ravintotiedon keruu, tallennus ja laskeminen on isoissa aineistoissa aikaa vievää ja kallista, olemme myös kehittäneet internet-pohjaisen ja automatisoidun frekvenssikyselyn suurten aineistojen käyttöön.
Ajankohtaista
-
Suosituksia suurempien D-vitamiiniannosten käyttö viiden vuoden ajan vähensi eteisvärinäriskiä
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että suosituksia suurempien D-vitamiiniannoksien käyttö viiden vuoden ajan vähensi… -
KuBiCo-tutkimus on edistänyt äitien ja lapsien terveyttä jo kymmenen vuoden ajan
KYSin, THL:n ja Itä-Suomen yliopiston KuBiCo-tutkimus raskaana oleville naisille ja heidän Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) syntyville… -
Suosituksia suurempien D-vitamiiniannosten käyttö viiden vuoden ajan ei vaikuttanut sydän- ja verisuonitautien tai syöpien ilmaantumiseen
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että suosituksia merkittävästi suurempien D-vitamiiniannoksien käyttö viiden vuoden ajan ei… -
Suojaako muna muistia – tutkijoilta tiedeartikkeli lapsille
Kananmuna päivässä ei näytä sen enempää ehkäisevän kuin edistävänkään muistihäiriöitä. Se voi kuitenkin olla muuten hyödyksi aivojen…
Yhteistyö
-
NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) is a network of health scientists around the world that provides rigorous and timely data on major risk factors for non-communicable diseases for all of the world’s countries.
-
Goal of this collaboration is to understand the relationships between fatty acids from our diet and metabolic processes, measured using biomarkers, on chronic disease outcomes (cardiovascular disease, cancer, and other conditions).
-
PhD, nutrition epidemiologist Heli Virtanen: Dietary protein and protein sources and the risk of chronic diseases : associations with type 2 diabetes, coronary heart disease, heart failure and mortality among men from Eastern Finland (2023).
PhD, nutrition epidemiologist Maija Ylilauri: Associations of animal protein sources and dietary cholesterol and choline intakes with cognitive functioning: a prospective population-based cohort study (2023).
PhD, MD Hanna-Mari Tertsunen: Adherence to a healthy Nordic diet and risk of coronary heart disease, type 2 diabetes and mortality in men – a prospective population-based cohort study (2022).
PhD, MPHN Behnam Tajik: Adherence to a healthy Nordic diet and risk of coronary heart disease, type 2 diabetes and mortality in men : a prospective population-based cohort study (2022).
PhD, MBBS Olubunmi Olubanwo: Fatty liver index and risk of incident cardiometabolic disease and mortality (2020).
PhD, MD, MPH Alex Aregbesola: Role of body iron stores in glucose homeostasis and type 2 diabetes, Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (2016).
PhD, RD Teymoor Yary: Association of zinc, omega-6 polyunsaturated fatty acids, delta-5 and delta-6 desaturase activities with the risk of type 2 diabetes and metabolic syndrome: a prospective population-based study (2016)
PhD, nutrition epidemiologist Anu Ruusunen: Diet and Depression, an Epidemiological Study (2013).
PhD, nutrition epidemiologist Jaakko Mursu: The role of polyphenols in cardiovascular diseases (2007).
PhD, nutrition epidemiologist Jyrki Virtanen: Homocysteine, folate and cardiovascular diseases (2005).
PhD, MD, psychiatrist Tommi Tolmunen: Depression, B vitamins and homocysteine (2005).
PhD, analytical chemist Tarja Nurmi: High performance liquid chromatography and coulometric electrode array detection: Analytical methods for biological samples containing lignans and isoflavonoids (2004).
PhD, nutrition epidemiologist Tiina Rissanen: Association of lycopene and dietary intake of fruits, berries and vegetables with atherosclerosis and cardiovascular diseases. Epidemiologic evidence (2003).
PhD, nutrition epidemiologist Meri Vanharanta (Helleranta): The role of serum enterolactone in lipid peroxidation and cardiovascular disease (2002).
PhD, nutrition epidemiologist Sari Voutilainen (Hantunen): Association of folate and homocysteine with atherosclerosis and the risk of acute coronary events : epidemiologic evidence (2000).
-
Jasmiina Pasanen: Loppuraskauden aikaisen kalaöljylisien käytön yhteys synnytyskomplikaatioihin. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, UEF, 202x.
Marjut Ritala: ”Jos olisi vähänkään haittoja, niin sitähän ymmärtäisi heti lopettaa.” Kokemuksia detox-dieeteistä ja syitä niiden toteuttamiseen. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, UEF, 2024.
Eveliina Peltola: Associations of diet and dietary changes during pregnancy with the risk of gestational diabetes and weight gain. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, UEF, 2024.
Iisa Kainulainen: Rautalisän vaikutus raskausdiabeteksen kehittymiseen. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, UEF, 2024.
Unna Fagerholm: Seerumin pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen ja hiusten elohopean pitoisuudet miehillä eri ApoE-genotyypeissä. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2024.
Maija Vasanen: Success of breastfeeding one year after birth; fear of childbirth impairs breastfeeding success regardless of mode of birth. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, 2023.
Heidi Puharinen: Raskauden aikaisen ravitsemuksen ja äidin raskautta edeltäneen painoindeksin yhteys lapsen hengitystieinfektioihin ensimmäisen elinvuoden aikana. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, 2022.
Jenni Juntunen: Vitamin D supplementation during the first trimester of pregnancy and development of gestational diabetes. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, 2022.
Janika Mykkänen: Miten toteutuu ravitsemusneuvonta äitiysneuvoloissa – Kyselytutkimus suomalaisille terveydenhoitajille. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, 2022.
-
Marika Luukkonen: Raskaudenaikaisen ruokavalion laadun yhteys lapsen ruoka-allergioihin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2021.
Emma Raappana: D3-vitamiinilisän vaikutus dementiariskiin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2021.
Riikka Taskinen: Viljatuotteiden käytön yhteys matala-asteiseen tulehdukseen. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2021.
Jasmiina Mikkola: Raskaudenaikaisen glykyrritsiinin saannin yhteys ennenaikaiseen synnytykseen, Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, UEF, 2020.
Elisa Voutilainen: Hapatettujen ja hapattamattomien maitotuotteiden käytön yhteys seerumin C-reaktiiviseen proteiiniin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2020.
Miika Wynne-Ellis: Ruokavalion rasvan laadun ja seerumin testosteronipitoisuuksien yhteys miehillä. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2020.
Sanna Seppänen: VESOTE-verkkokoulutukseen osallistuneiden näkemyksiä NRS 2002 -vajaaravitsemusriskiseulan ja D2D-ruokavaliokyselyn hyväksymiseen ja käyttöönottoon vaikuttaneista tekijöistä. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2020.
Päivi Moilanen: Syömiskäyttäytymisen yhteys laihtumiseen ja painonhallintaan. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2019.
Anna Abdollahi: Egg consumption, cholesterol intake, and risk of incident stroke in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Pro gradu, Master of Public Health -koulutusohjelma, 2019.
Jaakko Laine: Seerumin kupari-sinkki-suhteen yhteys infektioalttiuteen ikääntyvässä miesväestössä; Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus. Pro gradu, kansanterveystieteen koulutusohjelma, 2019.
Timo Koskinen: Maitotuotteiden käytön yhteys sydäninfarktiriskiin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2018.
Mari Repo & Maria Mäkitalo: 1-vuotiaiden ravitsemuksen yhteys suolistomikrobistoon ja astman kehittymiseen LUKAS-tutkimuksessa. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2017.
Maija Ylilauri: Ravinnon kolesterolin ja kananmunien yhteys dementian ja Alzheimerin taudin riskiin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2017.
Petra Kokko: Seerumin 25-hydroksivitamiini D3-pitoisuuden yhteys kokonais-, eturauhas-, keuhko- ja paksu- ja peräsuolisyöpiin itäsuomalaisessa väestöaineistossa. Pro gradu, kansanterveystieteen koulutusohjelma, 2016.
Marianna Hölttä: Valokuvat ravitsemusohjauksen tukena. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2016.
Lotta Pelkonen: Ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden käyttö vegaaneilla. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2016.
Heli Virtanen: D-vitamiinilisän vaikutukset veren rasva-arvoihin henkilöillä, joiden glukoosiaineenvaihdunta on heikentynyt. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2015.
Jarkko Tenhunen: Interaktiivinen verkko-ohjelma unihäiriöisten miesten ruokavalio-ohjauksessa : yhteydet ruokavalion laatuun, kehonkoostumukseen ja aineenvaihduntatekijöihin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2015.
Behnam Tajik: Association between serum omega-3 fatty acids and serum resistin. Pro gradu, Master of Public Health -koulutusohjelma, 2015.
-
Eeva Levy: Riskitekijöiden elämänkaari suljetun populaation pitkittäistutkimuksessa. Syventävien opintojen opinnäyte, lääketieteen koulutusohjelma, 2014.
Roya Daneshmand: Associations between serum long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids, hair mercury and risk of stroke in middle-aged and older men. Pro gradu, Master of Public Health kansanterveystieteen koulutusohjelma, 2014.
Tomi Valtanen: Uppopaistamisen vaikutukset terveyteen ja eri öljyjen uppopaisto-ominaisuudet: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2014.
Minna Vidgren: Seerumin D-vitamiinin yhteys depressioon. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2014.
Jenni Kurkela: Kuvallinen nettikeittokirja henkilöille, joilla on neurologisia erityisvaikeuksia. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2014.
Johanna Rapo: Ravitsemusneuvonnan merkitys ruokavaliomuutosten tekemisessä. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2014.
Raisa Harjula: Stressaantuneiden liikapainoisten aikuisten vatsaoireilu ja sen yhteys ruokavaliotekijöihin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2014.
Hanna Hostila: Verkkopohjainen ravitsemuspassi ruokapalveluhenkilöstön ravitsemusosaamisen vahvistajana. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2013.
Hanna Kivimäki: Poikkileikkaustutkimus vegaanien ruoankäytöstä ja ravintoaineiden saannista. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2013.
Helga Skiftesvik: Lihastyytymättömyyden ja lihasmassaa lisäävien aineiden käytön yhteys nuorten miesten syömiskäyttäytymiseen. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2013.
Heidi Nyberg: Vanhempien taustatekijöiden yhteys imetyssuositusten ja D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositusten toteutumiseen imeväisikäisillä. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2012.
Ivita Pinkule: Association of length of sleep with dietary intake and weight in the Kuopio ischaemic heart disease risk factor study. Pro gradu, Master of Public Health -koulutusohjelma, 2012.
Anne-Riina Hurskainen: Seerumin D-vitamiinitason yhteys tyypin 2 diabetekseen ja insuliiniresistenssimarkkereihin; sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2012.
Heli Manninen: Kevyen ravitsemusneuvonnan vaikutus työikäisten ruokailutottumuksiin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2011.
Riikka Huuskonen: Seerumin D-vitamiinin yhteys verenpaineeseen ja verenpainetautiin. Pro gradu, ravitsemustieteen koulutusohjelma, 2010.
Fawehinmi Timothy Oladapo: Comparison of the dietary patterns amongst Heavy drinkers and Non-heavy drinkers of alcohol in Finnish men. Pro gradu, Master of Public Health -koulutusohjelma, 2009.
Avainsanat
Johtajat
-
Jyrki Virtanen
ApulaisprofessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Sari Hantunen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Professorit
Vanhemmat tutkijat
-
Anu Ruusunen
Kliininen opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Ari Voutilainen
TutkimuspäällikköKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Tutkijatohtorit
-
Maija Ylilauri
ProjektitutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Heli Virtanen
Yliopisto-opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Väitöskirjatutkijat
-
Anni Kukkonen
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Jaakko Laine
Vieraileva tutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Tutkijakumppaneita
-
Leea Keski-Nisula
ProfessoriKliinisen lääketieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Tommi Tolmunen
ProfessoriKliinisen lääketieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Muut ryhmän jäsenet
-
Tohtorikoulutettava Heidi Puharinen heidipuh@student.uef.fi
-
Tohtorikoulutettava Miika Wynne-Ellis miikaw@student.uef.fi
-
Tohtorikoulutettava Asenath Rabera asenny@student.uef.fi
Julkaisut
125 kappaletta-
Eggs – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023
Virtanen, Jyrki K; Larsson, Susanna C. 2024. Food and nutrition research. 68: 1-19 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Maternal caffeine intake during pregnancy and the risk of delivering a small for gestational age baby: Kuopio Birth Cohort
Kukkonen, Anni; Hantunen, Sari; Voutilainen, Ari; Ruusunen, Anu; Backman, Katri; Kirjavainen, Pirkka V.; Ylilauri, Maija; Voutilainen, Raimo; Pasanen, Markku; Keski-Nisula, Leea. 2024. Archives of gynecology and obstetrics. 310: 359-368 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Maternal caffeine, coffee and cola drink intake and the risk of gestational diabetes – Kuopio Birth Cohort
Kukkonen, Anni; Hantunen, Sari; Voutilainen, Ari; Ruusunen, Anu; Uusitalo, Lauri; Backman, Katri; Voutilainen, Raimo; Pasanen, Markku; Kirjavainen, Pirkka V; Keski-Nisula, Leea. 2024. Primary care diabetes. 18: 362-367 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Maternal dietary indexes are not linked to early childhood wheezing or atopic eczema
Sivula, Elina; Puharinen, Heidi; Hantunen, Sari; Keski‐Nisula, Leea; Backman, Katri. 2024. Pediatric allergy and immunology. 35: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Meat and meat products – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023
Meinilä, Jelena; Virtanen, Jyrki K. 2024. Food and nutrition research. 68: . 10538 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Omega-3 Blood Levels and Stroke Risk: A Pooled and Harmonized Analysis of 183 291 Participants From 29 Prospective Studies
O’Keefe, James H.; Tintle, Nathan L.; Harris, William S.; O’Keefe, Evan L.; Sala-Vila, Aleix; Attia, John; Garg, G. Manohar; Hure, Alexis; Bork, Christian Sørensen; Schmidt, Erik Berg; Venø, Stine Krogh; Chien, Kuo-Liong; Chen, Yun-Yu (Amelia); Egert, Sarah; Feldreich, Tobias Rudholm; Ärnlöv, Johan; Lind, Lars; Forouhi, Nita G.; Geleijnse, Johanna M.; Pertiwi, Kamalita; Imamura, Fumiaki; de Mello Laaksonen, Vanessa; Uusitupa, W. Matti; Tuomilehto, Jaakko; Laakso, Markku; Lankinen, Maria Anneli; . 2024. Stroke. 55: 50-58 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Role of Polyunsaturated Fat in Modifying Cardiovascular Risk Associated With Family History of Cardiovascular Disease: Pooled De Novo Results From 15 Observational Studies
Laguzzi, F.; Åkesson, A.; Marklund, M.; Qian, F.; Gigante, B.; Bartz, T.M.; Bassett, J.K.; Birukov, A.; Campos, H.; Hirakawa, Y.; Imamura, F.; Jäger, S.; Lankinen, M.; Murphy, R.A.; Senn, M.; Tanaka, T.; Tintle, N.; Virtanen, J.K.; Yamagishi, K.; Allison, M.; Brouwer, I.A.; De Faire, U.; Eiriksdottir, G.; Ferrucci, L.; Forouhi, N.G.; Geleijnse, J.M.; Hodge, A.M; Kimura, H.; Laakso, M.; Risérus, U.; van Westing, A.C.; Bandinelli, S.; Baylin, A.; Giles, G.G.; Gudnason, V.; Iso, H.; Lemaitre, R.N.;. 2024. Circulation. 149: 305-316 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Worldwide trends in underweight and obesity from 1990 to 2022: a pooled analysis of 3663 population-representative studies with 222 million children, adolescents, and adults
Phelps, Nowell H; Singleton, Rosie K; Zhou, Bin; Heap, Rachel A; Mishra, Anu; Bennett, James E; Paciorek, Christopher J; Lhoste, Victor PF; Carrillo-Larco, Rodrigo M; Stevens, Gretchen A; Rodriguez-Martinez, Andrea; Bixby, Honor; Bentham, James; Di Cesare, Mariachiara; Danaei, Goodarz; Rayner, Archie W; Barradas-Pires, Ana; Cowan, Melanie J; Savin, Stefan; Riley, Leanne M; Aguilar-Salinas, Carlos A; Baker, Jennifer L; Barkat, Amina; Bhutta, Zulfiqar A; Branca, Francesco; Caixeta, Roberta B; Cusc. 2024. The Lancet. 403: 1027-1050 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts
Ong, Kwok Leung; Marklund, Matti; Huang, Liping; Rye, Kerry-Anne; Hui, Nicholas; Pan, Xiong-Fei; Rebholz, Casey M; Kim, Hyunju; Steffen, Lyn M; van Westing, Anniek C; Geleijnse, Johanna M; Hoogeveen, Ellen K; Chen, Yun-Yu; Chien, Kuo-Liong; Fretts, Amanda M; Lemaitre, Rozenn N; Imamura, Fumiaki; Forouhi, Nita G; Wareham, Nicholas J; Birukov, Anna; Jäger, Susanne; Kuxhaus, Olga; Schulze, Matthias B; de Mello, Vanessa Derenji; Tuomilehto, Jaakko; Uusitupa, Matti; Lindström, Jaana; Tintle, Nathan; . 2023. BMJ. 380: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Associations of animal protein sources and dietary cholesterol and choline intakes with cognitive functioning: a prospective population-based cohort study
Ylilauri, Maija. 2023. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences G5 Artikkeliväitöskirja