Sepelvaltimotaudin vaaratekijät (SVVT) tutkimus, ravitsemusosio
Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus (SVVT, Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) on prospektiivinen väestöpohjainen kohorttitutkimus, joka selvittää sydän- ja verisuonisairauksien ja muiden kroonisten kansansairauksien riskitekijöitä. Kohortti on satunnaisotos Kuopion ja sen lähikuntien asukkaista. Alkumittaukset tehtiin vuosina 1984-1989 ja niihin osallistui tutkimusotoksen 3 235 miehestä 2 682 miestä (82,9 %), iältään 42, 48, 54 tai 60 vuotta. Tutkimukseen otettiin mukaan sen 11-vuotisseurannassa noin 900 naista. Aineisto on yhdistetty kansallisiin rekistereihin, joista saadaan tiedot mm. tutkittavien sairastumisista ja lääkkeiden käytöstä.
Tutkimuksesta on julkaistu yli 350 tieteellistä artikkelia ja yli 30 väitöskirjaa. Tutkimus on kansainvälisesti poikkeuksellisen tarkasti tutkittu: tutkimuksen alusta on olemassa n. 30 000 muuttujaa tutkittavien ravitsemuksesta, terveydentilasta, perintötekijöistä ja niiden markkereista.
Ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti on selvitetty neljän päivän ruokapäiväkirjanpidon avulla tutkimuksen alussa ja sen 11-vuotisseurannassa ja ruokafrekvenssikyselyllä hankkeen 4-vuotisseurannassa.
SVVT–tutkimuksella on Kuopion korkeakoulun eettisen työryhmän puoltava lausunto ja tutkittavat ovat antaneet kirjallisen suostumuksen tutkimukseen osallistumisesta. Tutkimuksen ravitsemustutkimusosuus on myös rekisteröity Clinicaltrials.gov-sivustolle (Clinicaltrials.gov).
Ajankohtaista
-
TtM Heli Virtanen, väitös 21.4.2023: Eläinproteiinipainotteiseen, runsaasti lihaa sisältävään ruokavalioon liittyy terveysriskejä
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan eläinproteiiniin painottuva ruokavalio ja erityisesti runsas lihan käyttö oli… -
TtM Maija Ylilauri, väitös 24.3.2023: Juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin
Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa eläinproteiinien lähteillä ei havaittu juurikaan yhteyttä muistisairauksien riskiin. –… -
LL Hanna-Mari Tertsunen, väitös 3.6.2022: Terveellinen pohjoismainen ruokavalio yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin ja sairauskuolleisuuteen
Tämän väitöskirjatyön tavoitteena oli tutkia terveellisen pohjoismaisen ruokavalion yhteyksiä kuolleisuuteen sekä sepelvaltimotaudin ja tyypin… -
Suojaako muna muistia – tutkijoilta tiedeartikkeli lapsille
Kananmuna päivässä ei näytä sen enempää ehkäisevän kuin edistävänkään muistihäiriöitä. Se voi kuitenkin olla muuten hyödyksi aivojen…
Avainsanat
Tutkijat
-
Jyrki Virtanen
ApulaisprofessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Tomi-Pekka Tuomainen
ProfessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Sari Hantunen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Ari Voutilainen
TutkimuspäällikköKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Maija Ylilauri
ProjektitutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Tommi Tolmunen
ProfessoriKliinisen lääketieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Anu Ruusunen
Kliininen opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Heli Virtanen
Yliopisto-opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Julkaisut
170 kappaletta-
Eggs – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023
Virtanen, Jyrki K; Larsson, Susanna C. 2024. Food and nutrition research. 68: 1-19 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Meat and meat products – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023
Meinilä, Jelena; Virtanen, Jyrki K. 2024. Food and nutrition research. 68: . 10538 A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Omega-3 Blood Levels and Stroke Risk: A Pooled and Harmonized Analysis of 183 291 Participants From 29 Prospective Studies
O’Keefe, James H.; Tintle, Nathan L.; Harris, William S.; O’Keefe, Evan L.; Sala-Vila, Aleix; Attia, John; Garg, G. Manohar; Hure, Alexis; Bork, Christian Sørensen; Schmidt, Erik Berg; Venø, Stine Krogh; Chien, Kuo-Liong; Chen, Yun-Yu (Amelia); Egert, Sarah; Feldreich, Tobias Rudholm; Ärnlöv, Johan; Lind, Lars; Forouhi, Nita G.; Geleijnse, Johanna M.; Pertiwi, Kamalita; Imamura, Fumiaki; de Mello Laaksonen, Vanessa; Uusitupa, W. Matti; Tuomilehto, Jaakko; Laakso, Markku; Lankinen, Maria Anneli; . 2024. Stroke. 55: 50-58 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Role of Polyunsaturated Fat in Modifying Cardiovascular Risk Associated With Family History of Cardiovascular Disease: Pooled De Novo Results From 15 Observational Studies
Laguzzi, F.; Åkesson, A.; Marklund, M.; Qian, F.; Gigante, B.; Bartz, T.M.; Bassett, J.K.; Birukov, A.; Campos, H.; Hirakawa, Y.; Imamura, F.; Jäger, S.; Lankinen, M.; Murphy, R.A.; Senn, M.; Tanaka, T.; Tintle, N.; Virtanen, J.K.; Yamagishi, K.; Allison, M.; Brouwer, I.A.; De Faire, U.; Eiriksdottir, G.; Ferrucci, L.; Forouhi, N.G.; Geleijnse, J.M.; Hodge, A.M; Kimura, H.; Laakso, M.; Risérus, U.; van Westing, A.C.; Bandinelli, S.; Baylin, A.; Giles, G.G.; Gudnason, V.; Iso, H.; Lemaitre, R.N.;. 2024. Circulation. 149: 305-316 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Worldwide trends in underweight and obesity from 1990 to 2022: a pooled analysis of 3663 population-representative studies with 222 million children, adolescents, and adults
Phelps, Nowell H; Singleton, Rosie K; Zhou, Bin; Heap, Rachel A; Mishra, Anu; Bennett, James E; Paciorek, Christopher J; Lhoste, Victor PF; Carrillo-Larco, Rodrigo M; Stevens, Gretchen A; Rodriguez-Martinez, Andrea; Bixby, Honor; Bentham, James; Di Cesare, Mariachiara; Danaei, Goodarz; Rayner, Archie W; Barradas-Pires, Ana; Cowan, Melanie J; Savin, Stefan; Riley, Leanne M; Aguilar-Salinas, Carlos A; Baker, Jennifer L; Barkat, Amina; Bhutta, Zulfiqar A; Branca, Francesco; Caixeta, Roberta B; Cusc. 2024. The Lancet. 403: 1027-1050 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts
Ong, Kwok Leung; Marklund, Matti; Huang, Liping; Rye, Kerry-Anne; Hui, Nicholas; Pan, Xiong-Fei; Rebholz, Casey M; Kim, Hyunju; Steffen, Lyn M; van Westing, Anniek C; Geleijnse, Johanna M; Hoogeveen, Ellen K; Chen, Yun-Yu; Chien, Kuo-Liong; Fretts, Amanda M; Lemaitre, Rozenn N; Imamura, Fumiaki; Forouhi, Nita G; Wareham, Nicholas J; Birukov, Anna; Jäger, Susanne; Kuxhaus, Olga; Schulze, Matthias B; de Mello, Vanessa Derenji; Tuomilehto, Jaakko; Uusitupa, Matti; Lindström, Jaana; Tintle, Nathan; . 2023. BMJ. 380: A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Associations of animal protein sources and dietary cholesterol and choline intakes with cognitive functioning: a prospective population-based cohort study
Ylilauri, Maija. 2023. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences G5 Artikkeliväitöskirja -
Dietary fat quality and serum androgen concentrations in middle-aged men
Wynne-Ellis, Miika M; Mursu, Jaakko J; Tuomainen, Tomi Pekka; Bertone-Johnson, Elizabeth; Salonen, Jukka T; Virtanen, Jyrki K. 2023. European journal of clinical nutrition. 2024; 78: 99-106 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä -
Dietary protein and protein sources and the risk of chronic diseases: Associations with type 2 diabetes, coronary heart disease, heart failure and mortality among men from Eastern Finland
Virtanen, Heli. 2023. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences G5 Artikkeliväitöskirja -
Multiplicative, additive, and interactive associations of 25-hydroxyvitamin D with lung and prostate cancer
Voutilainen, Ari; Virtanen, Jyrki K; Hantunen, Sari; Nurmi, Tarja; Kokko, Petra; Tuomainen, Tomi-Pekka. 2023. International journal for vitamin and nutrition research. 2024; 94: 133-142 A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä