Elintarviketurvallisuuden varmistaminen ja analytiikan kehittäminen -ELTUVA
Rahoittajat
Päärahoittaja
Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hanketta toteuttavat Itä-Suomen yliopisto (päätoteuttaja) ja Kehitysyhtiö SavoGrow Oy
Johtajat
Yhteyshenkilöt
-
Jenni Korhonen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Elintarviketurvallisuuden varmistaminen ja ruoan prosessointimenetelmien optimointi edistää elintarvikeyritysten kasvua ja kilpailukykyä sekä antaa kehitetyille tuotteille lisäarvoa. Elintarvikkeiden laadun varmistaminen ja uusien teknologioiden käyttöönotto on merkityksellistä erityisesti vallitsevassa maailmanpoliittisessa tilanteessa, kun ruoan hintaan kohdistuu poikkeuksellista nousupainetta. Hävikin vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet elintarvikkeiden säilyvyyttä parantamalla ja prosesseja tehostamalla ovat resurssien käytön kannalta ilmastoviisasta toimintaa. Elintarviketuotannon kehittämisellä on alueellista merkitystä -kansallista näkökulmaa ja huoltovarmuutta unohtamatta. Suomen vahvuuksiin kuuluu läpinäkyvä ruokaketju, jota uudistetaan korkean teknologian osaamisella, kuten Suomen ruokatutkimuksen ja -innovoinnin strategiassa vuosille 2021-2035 määritellään. Valtioneuvoston selonteossa ruokapolitiikan linjauksista vuoteen 2030 todetaan, että Suomesta halutaan vastuullisen ruuan arvoketjun edelläkävijä. Haluamme kansainvälisesti profiloitua puhtaaseen luontoon, puhtaisiin raaka-aineisiin, vastuulliseen tuotantoon, avoimeen tiedonjakoon ja hyvään yhteistyöhön toimijoiden välillä.
Hankkeessa selvitetään elintarviketurvallisuuden edistämisen keinoja ja mahdollisuuksia torjua elintarvikepetoksia mittausanalytiikan kehittämisen avulla. Hankkeessa keskitytään elintarvikkeiden prosessointimenetelmien, kuten korkeapainekäsittelyjen ja kuivausmenetelmien kehittämiseen ja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Menetelmäkehityksellä tähdätään pidentyneisiin säilyvyysaikoihin ja uusien prosessointimenetelmien optimointiin. Lisäksi laboratorioanalytiikan kehittämisellä pyritään saavuttamaan erityisesti mikrobiologiseen laatuun liittyvien tulosten nopeampaa hyödynnettävyyttä. Saavutettua osaamista voidaan hyödyntää elintarvikeyritysten toiminnan kehittämisessä.
Yhteistyö
-
ELINTARVIKKEIDEN JÄLJITETTÄVYYS JA ELINTARVIKEVÄÄRENNÖSTEN TUNNISTAMINEN
- Sirpa Peräniemi, Anneli Salonen, Kaisa Raninen, Jouko Vepsäläinen, 2024. Tracing down of honeys from different areas in Finland utilizing combination of NMR and mineral analysis. Posteri. Esitetty EurBee10-konferensissa Tallinnassa 16-19. syyskuuta 2024.
- Sirpa Peräniemi, 2024. Koivumahlan sisältämät yhdisteet. ELTUVA-hankkeen kirjallisuusselvitys. Itä-Suomen yliopisto.
KORKEAPAINEKÄSITTELYN (HPP) VAIKUTUKSET ELINTARVIKKEIDEN SÄILYVYYTEEN JA LAATUUN
- Ehsan Shad, Kaisa Raninen, Svetlana Podergina, Lok In Chan, Kam Pui Tong, Heidi Hälikkä, Marjo Huovinen, Jenni Korhonen. Impact of High-Pressure Processing on Quality and Safety of High-Oil-Content Pesto Sauce_a comparative study with thermal processing (PDF). Appl. Sci. 2024, 14, 9425. https://doi.org/10.3390/app14209425
- Svetlana Podergina, Ehsan Shad, Kaisa Raninen, Ida Tikkanen, Kristiina Kinnunen, Heidi Hälikkä, Marjo Huovinen, Jenni Korhonen, 2024. Inactivation of Salmonella Typhimurium in pesto with high-pressure processing (HPP) Posteri. Esitetty Ravitsemusopetus 40-vuotta juhlaseminaarissa Kuopiossa 24.5.2024.
Avainsanat
Johtajat
Professorit
Vanhemmat tutkijat
Tutkijatohtorit
-
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Ehsan Shad
ProjektitutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Teknikot
Tukihenkilöstö
Yhteyshenkilöt
-
Jenni Korhonen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta