 
				Kati Väkeväinen
Yliopistonlehtori
FT, Ravitsemustiede
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
[email protected] | 050 569 2912
Työskentelen Itä-Suomen yliopistossa, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä elintarviketieteen yliopistonlehtorina. Taustaltani olen filosofian maisteri (pääaine ravitsemus- ja elintarvikebiotekniikka) ja jatko-opintoni tein Keski- ja Etelä-Amerikasta lähtöisin olevien kasvipohjaisten tuotteiden tuotekehityksen ja mikrobiologisen turvallisuuden parissa. Keskeistä osaamisaluettani ovat elintarvikkeiden prosessointi, uusien elintarvikkeiden tuotekehitys ja aistinvarainen arviointi. Elintarvikeprosesseista olen perehtynyt erityisesti hapattamisen hyödyntämiseen kasvipohjaisten tuotteiden valmistuksessa.
Tutkimusryhmät
- 
																						
												 COBRA -tutkimus 01.01.2024 - COBRA -tutkimus 01.01.2024 -
- 
																						
												 Elintarvikkeet ja terveys 01.01.2012 - Elintarvikkeet ja terveys 01.01.2012 -
- 
																						
												 HealthFerm-tutkimus 24.10.2023 - HealthFerm-tutkimus 24.10.2023 -
Projektit
Julkaisut
12/12 kappaletta- 
																							
																									Digestion, Metabolism, and Health Effects of Plant Proteins and Their Food Formulations: A Systematic Scoping Review of Clinical Postprandial Studies and in vitro MethodsPartanen, Moona; Liikonen, Vilma; Väkeväinen, Kati; Gómez Gallego, Carlos; Kolehmainen, Marjukka, 2025, Food reviews international, [Epub ahead of print 26 June 2025], 1-30. A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									Comparison of Commercial Fish Proteins’ Chemical and Sensory Properties for Human ConsumptionPartanen, Moona; Honkapää, Kaisu; Hiidenhovi, Jaakko; Kakko, Tanja; Mäkinen, Sari; Kivinen, Sanni; Aitta, Ella; Väkeväinen, Kati; Aisala, Heikki, 2023, Foods, 12, 5, 966. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									High Pressure Processing Has Variable Effects on Protein-Related and Sensory Properties of Cold and Hot Smoked Rainbow TroutKårlund, Anna; Sulkula, Katarina; Väkeväinen, Kati; Korhonen, Jenni, 2023, Applied sciences, 13, 7, 4193. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									Hapattamalla saadaan monipuolista ja terveellistä ruokaaGómez-Gallego, Carlos; Väkeväinen, Kati; Kolehmainen, Marjukka, 2022, Kehittyvä elintarvike, 33, 2, 40-41. D1 Artikkeli ammattilehdessä
- 
																							
																									The Effect of Substrate on the Nutrient Content and Fatty Acid Composition of Edible InsectsRiekkinen, Kati; Väkeväinen, Kati; Korhonen, Jenni, 2022, Insects, 13, 7, 590. A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									Potential of Probiotic Frozen Blackcurrant Products: Consumer Preference, Physicochemical Characterization, and Cell ViabilityVäkeväinen, Kati; Rinkinen, Noora; Willman, Roosa-Maria; Lappi, Jenni; Raninen, Kaisa; Karlund, Anna; Mikkonen, Santtu; Plumed-Ferrer, Carme; Kolehmainen, Marjukka, 2021, Foods, 10, 4, 792. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									Blackcurrant (Ribes nigrum) lowers sugar-induced postprandial glycaemia independently and in a product with fermented quinoa: a randomized crossover trialLappi, Jenni; Raninen, Kaisa; Väkeväinen, Kati; Kårlund, Anna; Törrönen, Riitta; Kolehmainen, Marjukka, 2020, British journal of nutrition, 2021; 126, 5, 708-717. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									The lactic microbiota of fermented products from Central and South America and its uses in food development - From microbiological safety to consumer acceptanceVäkeväinen, Kati, 2020, Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences. G5 Artikkeliväitöskirja
- 
																							
																									Effect of different starter cultures on the sensory properties and microbiological quality of Atole agrio, a fermented maize productVäkeväinen, Kati; Hernández, Jessica; Simontaival, Anna-Inkeri; Severiano-Pérez, Patricia; Díaz-Ruiz, Gloria; von Wright, Atte; Wacher-Rodarte, Carmen; Plumed-Ferrer, Carme, 2019, Food control, 2020; 109, 106907. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
- 
																							
																									Potential of quinoa in the development of fermented spoonable vegan productsVäkeväinen, Kati; Ludena-Urquizo, Fanny; Korkala, Essi; Lapveteläinen, Anja; Peräniemi, Sirpa; von Wright, Atte; Plumed-Ferrera, Carme, 2019, Lwt: food science and technology, 2020; 120, 108912. A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

