
Peat&Trees - Suo- ja maaekologian tutkimusryhmä
Tutkimusryhmä
Ilmaston lämpeneminen ja muutokset maan- ja luonnonvarojen käytössä muokkaavat pohjoisia ekosysteemejä ennennäkemättömällä tavalla. Ryhmämme tutkii globaalien muutosten vaikutuksia suoekosysteemeihin sekä ihmisten ja luonnon väliseen suhteeseen.
Organisaatio
Metsätieteiden osasto, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta
Ryhmän kuvaus

Peat&Trees -ryhmän tutkijoita. Kuvassa vasemmalta oikealle: Kaisa K. Vainio, Henni Talvikki Ylänne, Eeva-Stiina Tuittila, Egle Köster, Janna M. Barel, Syamili Manoj Santhi, Olivia Kuuri-Riutta, Elisa Männistö. Kuva: Varpu Heiskanen/UEF
Globaalit muutokset ilmastossa, luonnonvarojen- ja maankäytössä sekä kaupungistumisessa vaikuttavat pohjoisiin ekosysteemeihin. Ekosysteemien ominaisuudet ja toiminta muuttuvat, mikä puolestaan vaikuttaa ilmastoon, yhteiskuntiin ja ihmisten hyvinvointiin. Tutkimme ekosysteemien sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin, mahdollisia palautemekanismeja sekä ihmisten ja ekosysteemien välisiä suhteita.
Olemme monitieteinen ryhmä, joka tekee sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta. Tutkimusryhmämme ylittää tieteenalojen välisiä rajoja ja auttaa jäseniään kehittymään tieteellisellä uralla kannustavassa ilmapiirissä.
Alla kerromme lisää meneillään olevista tutkimusprojekteistamme, kenttätutkimusalueistamme, käyttämistämme laboratoriotiloista sekä yhteistyökumppaneistamme. Kerromme myös uutisia ja ilmoitamme avoinna olevista työpaikoista ja opinnäytetyömahdollisuuksista. Jos sinulla on tutkimusidea tai yhteistyöehdotus, ota rohkeasti yhteyttä!
Tutkimusteemamme
Ilmaston ja maankäytön muutoksen vaikutukset soilla
- Kasvillisuuteen
- Mikrobeihin
- Hiilitasapainoon ja kasvihuonekaasuvirtauksiin (CO2, CH4, BVOC)
Ihmisen ja ympäristön vuorovaikutus
- Ihmisten suhtautuminen kaupunkimetsiin Suomessa
- Ihmisten ja puiden väliset suhteet
Tutkimusprojektit
- ReindeerPaths – Kohti mekaanista ymmärrystä porolaidunnuksen vaikutuksista soiden hiilitasapainoon (http://reindeerpaths-hankkeen sivut)
- BorPeat – Boreaalisten soiden kuivuminen – vaikutukset ja mekanismit
- Puut Lähellämme – hanke tutkii ihmisille tärkeitä puuyksilöitä (Puut Lähellämme – hankkeen sivut)
- Viimeaikaiset ilmaston aiheuttamat muutokset pohjoisten soiden kasvi- ja kuoriamebayhteisöjen lajistoissa ja toiminnallisissa ominaisuuksissa
- ”Metsäonnellisuusindeksi” – Sosiaalikulttuuriset ulottuvuudet suomalaisissa kaupunkimetsissä.
- “WaterLANDS – Water-based solutions for carbon storage, people and wilderness (WaterLANDS – hankkeen sivut)
- ”TurvaHiili” – Heikkotuottoisten metsäojitettujen soiden ennallistaminen – oikeilla kohdevalinnoilla ja hyvillä käytänteillä kohti turvattua maaperän hiilivarastoa ja kohentunutta toiminnallista monimuotoisuutta TurvaHiili-hankkeen sivut
Kenttätutkimusalueet
Tutkimusalueemme sijaitsevat Keski-Suomessa lähellä Hyytiälän tutkimusasemaa. Asemalta löytyy laboratoriotiloja sekä majoitusmahdollisuuksia.
Tärkeimmät tutkimusalueemme ovat Lakkasuo ja Siikaneva. Lakkasuolla tutkimme yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa pitkäaikaista koeasetelmaa, jossa vedenpintaa lasketaan ja näin simuloidaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia suon kasvilajistoon, biomassan tuotantoon, mikrobiyhteisöihin ja kasvihuonekaasutaseeseen kolmella eri ravinteisuustasolla. Lakkasuo on osa ELTER-, ANAEE- ja INTERACT-verkostoja. Siikanevan sarasuolla (livekamera SN1) ja Siikanevan rahkasuolla (livekamera SN2) tutkitaan muun muassa luonnontilaisen sara- ja rahkasuon kasvillisuutta ja kasvihuonekaasujen vaihtoa, sekä näiden ajallista ja paikallista vaihtelua. Siikanevan sarasuo on osa ICOS-verkostoa, ja siellä toimimme yhteistyössä Helsingin ja Potsdamin yliopistojen kanssa.
Ryhmämme jäsenet ovat tekevät tutkimusta myös Lompolojänkkä-suolla Luoteis-Lapissa, ja Pöyrisjärven erämaa-alueella. Ilmatieteenlaitos ylläpitää pysyviä kasvihuonekaasumittauksia Lompolojänkällä, ja se on myös osa ICOS-verkostoa, minkä vuoksi se tarjoaa erinomaiset puitteet kasvillisuuden ja kasvihuonekaasujen vuorovaikutuksen tutkimiselle.
Laboratoriot
Metsätieteiden osastolla on erinomaiset laboratoriotilat lämpösäädeltävine kasvukammioineen ja juurilaboratorio. (Laboratorion varustelista)
Yhteistyökumppanit
Tutkimusryhmämme on osa Ilmastopakotteet, ekosysteemit ja terveys (CLEHE) -tutkimusyhteisöä Itä-Suomen yliopistossa, Suomen Akatemian lippulaivaprojektia ”Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus ACCC” (Atmosphere and Climate Competence Center) ja Euroopan Unionin AnaEE – tutkimusifrastuktuuria. Osallistumme myös ICOS:in kasvihuonekaasujen mittaukseen ja FLUXnet – verkostoon.
Teemme tiivistä yhteistyötä mm. Helsingin Yliopisto, Ilmatieteen laitoksen ja Geologisen tutkimuskeskuksen kanssa.
Rahoittajat
- Suomen Akatemia
- Koneen Säätiö
- EU Horizon 2020
- Maa- ja metsätalousministeriö
Avainsanat
Ajanjakso
-
PhD opportunity - Peatland restoration (deadline 25 may)
+We have an open PhD position related to peatland restoration as part of the RaPa-project (Return of Sphagnum moss). The RaPa project will restore an area of 100 hectares of peatland near Ilomantsi and study the restoration process. This two-year project is part of a package of climate measures called Catch the Carbon, and is a collaboration between the Finnish Association for Nature Conservation, the University of Eastern Finland and Tornator and Hiilipörssi Forestry companies. As our new Early Stage Researcher, you will be a part of the Peatland and Soil Ecology Group (https://uefconnect.uef.fi/en/group/peattrees-peatland-and-soil-ecology-research-group/) of the School of Forest Sciences at the Faculty of Science and Forestry. The position is located in Joensuu, Finland. Come work with us! Send your application by 25th May.
More information: https://rekry.saima.fi/certiahome/open_job_view.html?did=5600&jc=16&id=000013362&lang=en
Etsimme nuorempaa tutkijaa tekemään väitöskirjaa RaPa (Rahkasammalen Paluu) -projektiimme. Projektissa ennallistetaan sadan hehtaarin suoalue Ilomantsissa ja tutkitaan suon ennallistumisprosessia. Kaksivuotinen projekti on osa Hiilestä Kiinni -ilmastotoimipakettia, ja sen toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Tornator Oy ja Hiilipörssi Oy. Nuorempana tutkijana tulisit osaksi Suo- ja maaekologian tutkimusryhmää (https://uefconnect.uef.fi/en/group/peattrees-peatland-and-soil-ecology-research-group/), joka toimii Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastolla, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa. Työpaikkakunta on Joensuu.
Liity joukkoomme ja lähetä hakemuksesi viimeistään 25.5.Lisää tietoa ja hakemukset:https://rekry.saima.fi/certiahome/open_job_view.html?did=5600&jc=16&id=000013362&lang=fi -
New publications of Dr. Janna Barel in Biosis project
+Creamer et al: The life of soils: Integrating the who and how of multifunctionality, https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2022.108561Zwetsloot et al: A flexible selection tool for the inclusion of soil biology methods in the assessment of soil multifunctionality, https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2021.108514There is a website summarising the information from the papers. On this website you can also explore and use the selection tool from Zwetsloot et al: https://biosisplatform.eu/ -
Our latest news in Twitter
+We have launched our own page in Twitter.
We will be sharing research updates, paper recommendations, and other science-related content. Follow us!
Ryhmän jäsenet - UEF
-
Eeva-Stiina Tuittila Professori, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Aino Korrensalo Tutkijatohtori, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Ympäristö- ja biotieteiden laitos
-
Egle Köster Projektin tutkija
-
Henni Talvikki Ylänne Tutkijatohtori, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Tuomo Takala FT
-
Janna M Barel Tutkijatohtori
-
Kaisa K. Vainio Nuorempi tutkija, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Elisa Männistö Nuorempi tutkija, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Nicola Kokkonen Nuorempi tutkija, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Syamili Manoj Santhi Nuorempi tutkija, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Dmitrii Lepilin Nuorempi tutkija, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Metsätieteiden osasto
-
Juho Kettunen Nuorempi tutkija, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Tietojenkäsittelytieteen laitos
-
Olivia Kuuri-Riutta Nuorempi tutkija
Professorit
Tutkijatohtorit
Väitöskirjatutkijat
Muut ryhmän jäsenet
-
Anna Laine-Petäjäkangas anna.laine-petajakangas@uef.fi
-
Ulla Taipale ulla.taipale@helsinki.fi
-
Eva Roth eva-maria.roth@helsinki.fi
Yhteistyökumppanit
-
Suomen Akatemian lippulaivaprojekti
-
Euroopan Unionin tutkimusinfrastruktuuri
-
hajautettu eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri eli tutkijoiden, tutkimusasemien, mittalaitteiden ja mittausaineiston verkosto kasvihuonekaasujen pitoisuuksien, vapautumisen ja sitoutumisen seuraamiseksi.
-
FLUXNET is global network of flux measurement sites, dispersed across most of the world’s climate space and representative biomes.
Linkit
Julkaisut
-
Carbon balance of a Finnish bog: temporal variability and limiting factors based on 6 years of eddy-covariance data Alekseychik, Pavel; Korrensalo, Aino; Mammarella, Ivan; Launiainen, Samuli; Tuittila, Eeva-Stiina; Korpela, Ilkka; Vesala, Timo. 2021. Carbon balance of a Finnish bog: temporal variability and limiting factors based on 6 years of eddy-covariance data Biogeosciences 18 16: 4681-4704. 2021
-
Contribution of microbial photosynthesis to peatland carbon uptake along a latitudinal gradient Hamard, Samuel; Cereghino, Regis; Barret, Maialen; Sytiuk, Anna; Lara, Enrique; Dorrepaal, Ellen; Kardol, Paul; Küttim, Martin; Lamentowicz, Mariusz; Leflaive, Josephine; Le Roux, Gaël; Tuittila, Eeva-Stiina; Jassey, Vincent E J. 2021. Contribution of microbial photosynthesis to peatland carbon uptake along a latitudinal gradient Journal of ecology 109 9: 3424-3441. 2021
-
FLUXNET-CH4: a global, multi-ecosystem dataset and analysis of methane seasonality from freshwater wetlands Delwiche, Kyle B. Knox, Sara Helen Malhotra, Avni Fluet-Chouinard, Etienne McNicol, Gavin Feron, Sarah Ouyang, Zutao Papale, Dario Trotta, Carlo Canfora, Eleonora Cheah, You-Wei Christianson, Danielle Alberto, Ma. Carmelita R. Alekseychik, Pavel Aurela, Mika Baldocchi, Dennis Bansal, Sheel Billesbach, David P. Bohrer, Gil Bracho, Rosvel et al. [incl. Tuittila, Eeva-Stiina]. 2021. FLUXNET-CH4: a global, multi-ecosystem dataset and analysis of methane seasonality from freshwater wetlands Earth system science data 13 7: 3607-3689. 2021
-
Functional diversity and trait composition of vascular plant and Sphagnum moss communities during peatland succession across land uplift regions Laine, Anna M; Lindholm, Tapio; Nilsson, Mats; Kutznetsov, Oleg; Jassey, Vincent EJ; Tuittila, Eeva-Stiina. 2021. Functional diversity and trait composition of vascular plant and Sphagnum moss communities during peatland succession across land uplift regions Journal of ecology 109 4: 1774-1789. 2021
-
Gap-filling eddy covariance methane fluxes: Comparison of machine learning model predictions and uncertainties at FLUXNET-CH4 wetlands Irvin, Jeremy; Zhou, Sharon; McNicol, Gavin; Lu, Fred; Liu, Vincent; Fluet-Chouinard, Etienne; Ouyang, Zutao; Knox, Sara Helen; Lucas-Moffat, Antje; Trotta, Carlo; Papale, Dario; Vitale, Domenico; Mammarella, Ivan; Alekseychik, Pavel; Aurela, Mika; Avati, Anand; Baldocchi, Dennis; Bansal, Sheel; Bohrer, Gil; Campbell, David I et al.. 2021. Gap-filling eddy covariance methane fluxes: Comparison of machine learning model predictions and uncertainties at FLUXNET-CH4 wetlands Agricultural and forest meteorology 308-309: 108528. 2021
-
Identifying dominant environmental predictors of freshwater wetland methane fluxes across diurnal to seasonal time scales Knox, Sara H; Bansal, Sheel; McNicol, Gavin; Schafer, Karina; Sturtevant, Cove; Ueyama, Masahito; Valach, Alex C; Baldocchi, Dennis; Delwiche, Kyle; Desai, Ankur R; Euskirchen, Eugenie; Liu, Jinxun; Lohila, Annalea; Malhotra, Avni; Melling, Lulie; Riley, William; Runkle, Benjamin R K; Turner, Jessica; Vargas, Rodrigo; Zhu, Qing et al. [incl. Tuittila, Eeva-Stiina]. 2021. Identifying dominant environmental predictors of freshwater wetland methane fluxes across diurnal to seasonal time scales Global change biology 27 15: 3582-3604. 2021
-
Impact of long-term water level drawdown on functional plant trait composition of northern peatlands Laine, Anna M; Korrensalo, Aino; Kokkonen, Nicola AK; Tuittila, Eeva-Stiina. 2021. Impact of long-term water level drawdown on functional plant trait composition of northern peatlands Functional ecology 35 10: 2342-2357. 2021
-
Integrating Decomposers, Methane-Cycling Microbes and Ecosystem Carbon Fluxes Along a Peatland Successional Gradient in a Land Uplift Region Juottonen, Heli; Kieman, Mirkka; Fritze, Hannu; Hamberg, Leena; Laine, Anna M.; Merilä, Päivi; Peltoniemi, Krista; Putkinen, Anuliina; Tuittila, Eeva-Stiina. 2021. Integrating Decomposers, Methane-Cycling Microbes and Ecosystem Carbon Fluxes Along a Peatland Successional Gradient in a Land Uplift Region Ecosystems [Epub ahead of print 19 Oct 2021]: 1-16. 2021
-
Methane production and oxidation potentials along a fen-bog gradient from southern boreal to subarctic peatlands in Finland Zhang, H; Tuittila, ES; Korrensalo, A; Laine, AM; Uljas, S; Welti, N; Kerttula, J; Maljanen, M; Elliott, D; Vesala, T; Lohila, A. 2021. Methane production and oxidation potentials along a fen-bog gradient from southern boreal to subarctic peatlands in Finland Global change biology 27 18: 4449-4464. 2021
-
Plant mediated methane efflux from a boreal peatland complex Korrensalo, A; Mammarella, I; Alekseychik, P; Vesala, T; Tuittila, E-S. 2021. Plant mediated methane efflux from a boreal peatland complex Plant and soil 2022; 471 1-2: 375-392. 2021