Tarkenna hakuasi

Sydänkuvantamisen tutkimusryhmä profiilikuva

Sydänkuvantamisen tutkimusryhmä

Tutkimusryhmä
02.08.2021 -
A.I. Virtanen -instituutti, Terveystieteiden tiedekunta

Johtajat

Magneettikuvaus on kudokseen kajoamaton ja ionisoimaton lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jonka vahvuutena on erittäin hyvä pehmytkudoskontrasti hyvällä spatiaalisella ja temporaalisella resoluutiolla. On monia erilaisia tapoja hallita kontrastia, jolla saadaan tuotettua magneettikuva. Kontrastin tuottaminen on yleensä jaettu joko sisäisiin tai ulkoisiin kontrasteihin. Useimmat tavat sisältävät kuvaustapahtuman parametrien muuttamista. Sydämen magneettikuvaus voidaan suorittaa esimerkiksi sydämen anatomian, toiminnan ja sydänlihaksen patologisen informaation kuvantamisella.

Lisäksi sydän- ja verisuonitaudit sekä iskeemiset sydäntaudit ovat suurimpia kuolleisuuden aiheuttajia maailmanlaajuisesti. Sydän- ja verisuonitauteihin lukeutuvat monet erilaiset taudit, kuten esimerkiksi sydänlihasinfarkti ja sydänlihastulehdus, joilla on myös alatauteja olemassa. Näihin moniin kardiovaskulaarisiin sairauksiin liittyy sydänlihaksen vaurioituminen ja fibroosin kertyminen, mikä johtaa sydämen toiminnan heikentymiseen. On tärkeää saadaa kajoamattomalla kuvantamisella tietoa yhä varhaisemmassa vaiheessa sydäntautia ja samalla herkentää erotusdiagnostiikkaa sydänkuvantamisessa, jotta kullekin sydäntaudille ominainen taudin kehityskulku saataisiin selville kuvantamisella.

Tutkimusryhmän tarkoituksena on kehittää uusia ja herkempiä kuvantamismenetelmiä sydän- ja verisuonitautien erotusdiagnostiikkaan. Tällaisia ovat magneettikuvauksessa esimerkiksi uudenlaiset virityspulssit sekä signaalin keräystavat ja -menetelmät.

Yhteistyö

Projektit

Prekliininet projektit:

-Uudenlaiset virityspulssit sekä signaalin keräystavat ja -menetelmät MRI:llä

-PET-MRI:n kehitystyö sydänkuvaukseen

-Modernit menetelmät sydämen MRI-kuvaukseen

 

Kliiniset projektit:

-MOMESY-tutkimus

-CoHeDI MRI-tutkimus

-DoCS-MRI-tutkimus

Avainsanat